Cukkíni tál   Leave a comment


cukkíni tál

A folyamatos esőzések miatt későn -de még épp időben- vettem észre, hogy beérett néhány cukkíni 🙂 Ha lejjebb görgettek, láthatjátok a mai termést 😉 Helyiek, indul a kerti csere-bere Szandaváralján, hozzám jöhettek tökért, és cukkíniért ♥ ♥ ♥

Hozzávalók:
1 közepes cukkíni

Golyócskákhoz:
1 csésze áztatott szotyi
1 csésze áztatott tökmag
2 kisebb répa
1 kisebb darab a cukkíninkből
1 kisebb fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 csipet só
1 ek bio repceolaj
1 kk bio mexikói fűszerkeverék
1 csipet őrölt kömény
1 maroknyi petrezselyem
2 ek őrölt sárga lenmag

A cukkínit megpróbáltam először vékony szeletekre vágni, de sehogy sem sikerült, ezért legyalultam, és a tányérkára raktam.
A fasírtgolyócskák hozzávalóit beraktam a robotgépbe, és morzsásra aprítottam. Kicsavartam a levét, hozzákevertem a lenmagot, majd golyócskákat formáztam belőle. Rápakoltam a cukkíni halomra, majd köré igazítottam a köretet 😉
Isteni volt,de csak 2 golyócska fért belém, annyira laktatóak 😉
Egészségünkre ♥

Cukkíni

cukkíni

Kedvező élettani hatásai
A cukkini 95 %-át víz alkotja, ezáltal a szervezet számára kiváló hidratáló. Azonban nemcsak az elvesztett folyadékot segít pótolni, hanem vitamin és ásványianyag tartalmának köszönhetően számos nélkülözhetetlen elemmel tölt fel bennünket. Tartalmaz többek között káliumot, foszfort, cinket, magnéziumot és kalciumot is, ezen felül gazdag A-, B1-, B2- és B6-vitaminokban is. Kiváló folsavforrás, illetve pozitív élettani hatás rejlik még magas rosttartalmában is.
Béta-karotin és C-vitamin tartalmának köszönhetően védi az érfalakat, csökkenti vagy akár enyhíti az asztmát, illetve segít megakadályozni az ízületi és reumatikus panaszokat is. Rendszeres fogyasztása a prosztata problémák ellen is megoldást nyújthat. Kiváló antioxidáns-forrást jelent szervezetünk számára, ennek tudható be, hogy csökkenti a káros sejtmutációk kialakulásának kockázatát.
A diéták alappillére
Értékes alkotóeleme lehet fogyókúrás étrend kialakításakor, hiszen 100 grammjában átlagosan mindössze 30 kalória található. Emellett rendelkezik enyhe hashajtó hatással is, illetve magas víztartalmának köszönhetően kiváló vértisztító is. Erősen lúgosító hatású növény, így segít megakadályozni szervezetünk túlsavasodását és helyreállítja a sav-bázis egyensúlyt, amely sok betegség megelőzésében szolgál. Számos diétába beilleszthető, változatosan elkészíthető zöldség. Tápcsatornáink számára laza szerkezeténél fogva könnyen hasznosítható zöldség, amelyet természetesen nagymértékben befolyásolja elkészítésének módja. Igyekezzünk minél kevesebb olajat használni egy-egy cukkinis fogás elkészítésekor, ezáltal megkönnyítjük emésztését szervezetünk számára.

532445_478623772180686_1969476044_n

Fő alkotórésze a karotin! A cukkini ezenkívül még bőségesen tartalmaz C-vitamint, folsavat, káliumot, kalciumot, foszfort, mangánt, cinket, nyákszerű és keserű anyagokat, valamint nyomokban még élettanilag értékes szelént is.
Gyógyhatása: Ez az ízletes zöldség egyesíti magában az uborka és a tök minden jótékony tulajdonságát. A cukkini a nyákszerű és keserű anyagaival együtt fokozza a bélműködést, a benne található szelén, C-vitamin és béta-karotin pedig kimondottan jó hatású az immunrendszerre.
Forrás: http://noncsaegeszseg.ingyenblog.hu/cukkini.blog

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: