Magyaros cukkíni-paprikás   6 hozzászólás


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A mai ebéd is a cukkíniről szólt,ki gondolta volna 😀 😀 😀 Nagyon fini ez a változat is 😉

Hozzávalók:
1 kisebb cukkíni
1 kisebb fej vöröshagyma
1/2 kápia paprika
1 paradicsom
1 kisebb csokor friss majoranna
1 kisebb csokor petrezselyem
só, pirospaprika
1 ek hidegen sajtolt olaj
5-6 szem áztatott mandula

A cukkínit megmossuk, felkockázzuk. A vöröshagymát pici kockákra aprítjuk,a petrezselymet és a majorannát szintén felaprítjuk. Paradicsomot kockázzuk, paprikát apróra vágjuk. meglocsoljuk az olajjal, fűszerezzük, és alaposan összekeverjük. Tányérkára halmozzuk, és a tetejére biggyesztünk néhány szem áztatott diót, vagy mandulát, vagy amink van 😉
Már ehetjük is 😉
Elkészítési idő 5-10 perc 😉

Egészségetekre!!! like

“A gyomor-, bél- és epebántalmak növénye” a majoranna

Felhasználható részei: A drogot a növény földfeletti, általában kétszer gyűjtött, virágzó hajtásai képezik.
A növény hatóanyagai:
Karvakrol és terpentineolban gazdag illóolajat, keserűanyagot, cseranyagot, gyantát tartalmaz.
A tea hatásai, felhasználása:
Forrázatát szélhajtó, étvágyjavító, emésztést serkentő, nyugtató hatása miatt fogyasztják. Illóolaja reumaellenes kenőcsök alkotóeleme. Elterjedten használt fűszernövényünk.
Fogyasztási javallat: Forrázatát 1 kávékanál drogot 1 csésze vízhez készítik.
Tea: Forrázzunk le 1 csésze forrásban lévő vízzel 1 teáskanálnyi szárított majoránnát, és 3 perc elteltével szűrjük le. A növényből készült tea szélhajtó, étvágygerjesztő, köhögéscsillapító és idegnyugtató hatású.
Kenőcs: 4 teáskanálnyi porított majoránnát 2 evőkanál borpárlattal öntsünk le, és lefedve hagyjuk állni egy órát, majd adjunk hozzá 2 evőkanál vajat, és az egészet melegítsük fel vízfürdő fölött, állandó kevergetés közben, mintegy 10 percig. A kenőcsöt át kell szűrni mullpólyán, majd zárjuk jól zárható tégelybe. Kihűlve használható. Hűtőszekrényben tároljuk, és 3-4 hetente készítsünk új kenőcsöt. A náthás kisgyerek orra környékét bekenve csökkenthetjük az orrdugulást.
Olaj: Apróra vágunk 3-4 evőkanál friss majoránnát, és összekeverjük 100 ml olajjal. Meleg helyen egy hónapig érleljük, majd szűrjük le és töltsük sötét, légmentesen zárható üvegbe. Felfúvódásnál a köldök feletti részt kell bedörzsölni egy kis majoránna olajjal, és 15-20 perc múlva megszűnik a puffadás.
Fűszerként: A növény szárított, morzsolt levele és virágzata képezi a fűszert. Sültek, főzelékek, levesek, pástétomok, saláták ízesítésére használják.
Figyelmeztetés: Különösebb veszélyforrása a növénynek és az abból készült teának nincsen. Ha huzamosabb ideig, 2-3 hétig napi rendszerességgel fogyasztunk majoránnateát, az arra érzékenyeknél fejfájást okozhat. Bár a majoránnafű csak csekély mennyiségben tartalmaz fenol-glikozidokat, hosszú távú alkalmazása nem javallott. Egyes források szerint a kisgyermekek náthájának kezelésére használt majoránnakenőcs a bőr depigmentációját – bőrfesték-hiányt – idézheti elő.
Előfordulási helyek: A Földközi-tenger mellékéről származó, termesztett konyhakerti fűszernövény.
Száradási arány: 6 kilogramm nyers áruból lesz 1 kilogramm száraz áru. Árnyékban szárítják, általában a szárról lemorzsolt virágokat és leveleket használják.
Érdekesség: Régi népi szokás, hogy azok a lányok, akik szép házasságot szeretnének, a kelengyéjük közé majoránna levelet tesznek. Az ókorban nagy tisztelet övezte majoránnát, a boldogság szimbólumaként tartották számon.
Virágzása: Július Augusztusban
Népies nevei: Pecsenyevirág, majoránna

majoranna

A majoránna (Origanum majorana) (névváltozatai: majorána, majoranna, pecsenyevirág) az árvacsalánfélék családjába tartozó növényfaj. Eredeti hazája a Földközi-tenger környéke, de ma már nagyüzemi módon és kiskertekben egyaránt termesztik. A növény szárított, morzsolt levele és virágzata a fűszer. A jól kezelt majoránna szürkészöld, egyenletesen morzsolt, erősen aromás, kellemes illatú, kissé hűtő, kesernyés ízű. Illóolajat, keserű anyagot, csersavat tartalmaz.
Felhasználása
Felhasználható levesek (főleg krumpli- és gombaleves), főzelékek (krumpli-, bab-), mártások, húsételek, köztük szárnyas és vadhúsok, továbbá húskészítmények (kolbász, hurka), valamint borok ízesítésére. Kacsa, bárány, birka, ürü, továbbá grillételek, májas és véres töltelékek elkészítésénél szinte nélkülözhetetlen, mert tompítja vagy elveszi a húsok mellékízét.
Gyógyhatása
A majoránna étvágygerjesztő, szélhajtó, gyomorerősítő, nyugtató hatású fűszer, ezért gyógyteák elengedhetetlen alkotórésze. Teáját fejfájás, köhögés, légzési zavarok enyhítésére használják, olajával a reumás testrészeket dörzsölik be. Magas vérnyomás esetén használata körültekintést kíván. Veszélyeztetett terheseknek nemi vágyuk csillapítására ajánlják.
Termesztése
Magról, illetve palántázással, májusban 30–40 cm sor és 15–20 cm tőtávolságra ültetjük. Évente 2-3 alkalommal, virágzáskor vágott növény leveleit, lemorzsoljuk.
Forrás: http://www.drflora.hu/?p=3768

Advertisements

6 responses to “Magyaros cukkíni-paprikás

Subscribe to comments with RSS.

  1. Igen ez nagyon finom, csak én 2 hagymával csinálom, mert nagyon szeretem, meg egy egész paprikával, és bocs de én a cukkinit meghámozom, mert bizalmatlan vagyok. A többi stimmel……Ja, meg egy pici fokhagyma is!!!

    zemplenyine@marika
    • Jól teszed Marika!
      Mindenki a saját szájíze szerint fűszerezzen 😉
      Én nem vagyok bizalmatlan, sőt, magamban bízom a legjobban 😉 Ez a cukkíni ugyanis itt nőtt a kiskertemben ♥ ♥ ♥

  2. Ó, hát akkor ide vele! és akkor én sem hámozom meg!

    zemplenyine@marika
  3. Azt hiszem inkább én megyek érte. Most 2 hétig korházban voltam, talán regenerálódtam annyira, hogy utazni tudok! Persze! Biztosan! Különben is már régen láttalak.

    zemplenyine@marika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: