Csokis-barackos tortácska   Leave a comment


barackos torta

Tegnap egy tündéri pogány esküvőre voltam hivatalos, ahová készítettem egy barackos sajttortát. Sajnos nem tudtam fotót készíteni róla, mert már nem voltam ott, amikor fogyasztották 🙂 Ezért, -meg azért is, mert a tejszínkészítés során megint maradt fenn alapanyag- úgy döntöttem, reprodukálom 😉 Végül sima barackos tortácska lett, nem tettem bele most magocskákat 🙂 Így is isteni, talán csak nem annyira krémes ♥ ♥ ♥

Hozzávalók az alaphoz: (2 db 9cm-es, vagy 1 db 18cm-es tortaforma)
1/2 csészényi zabnyák (tejszínkészítésből maradt)
1 csészényi kókuszpüré (tejszínkészítésből maradt)
1/2 bio citrom reszelt héja
1 kk vanília por
1 kanál natúr kakaópor (holland)
2 kanál méz (vagy más édesítő)

barackos torta

Jól összekeverjük, és alaposan lenyomkodjuk a tortaforma aljára, majd félretesszük.

Barackos krém:
4 db őszibarack
2 ek útifű maghéj
1 kk vanília
1/4 citrom leve
2 ek méz (vagy más édesítő)
1 ek darált arany lenmag

A barackot botmixerrel összetörtem, majd hozzákevertem a többi alkotórészt. Picit hagytam állni, majd belekevertem még pici kockára vágott barackot. Elsimítottam a tortán, majd ment a fagyóba 😉 1 óra után fogyasztható is volt.
Tálalás előtt búzavirággal, és szeletelt őszibarackkal díszítettem 🙂

Egészségünkre 😉

Miért jó nekünk is a kókusz?

A sütiken, csokikon naponta találkozunk a kókusszal, de kevesen tudjuk milyen jótékony hatásai vannak szervezetünkre, teljesítőképességünkre. Pedig az ayurvéda szerint 99 baj gyógyítására alkalmas növény, és minden része sokoldalúan hasznosítható. Gondoljunk csak a lábtörlőnkre, ami kókuszháncsból van, vagy a kókuszrost matracunkra.
Minden része hasznos!
A Dél-Amerika trópusi területein, Sri Lankán és a Maláj szigeteken őshonos kókuszpálmát a trópusi népek isteni adománynak tartják. Minden része felhasználható. Leveleiből kunyhóikat, vagy azok tetehét, használati eszközeiket fonják, termése kemény héjából konyhai tárgyakat és díszeket faragnak, rostjából matracot, kötelet, szőnyeget fonnak, belét megeszik. A kókuszdió szárított bele a kopra fontos élelmezési cikk is.

kokusz

Mi micsoda a kókuszban?
A kókuszdió gyermekfej nagyságú, hosszúkás alakú, dinnyeforma, kezdetben zöld, majd sárga színű, és az érés során végül megbarnul és csontossá keményedik. Kívülről rostos barna burok takarja. Belseje kókuszvíznek nevezett folyadékot rejt, mely nem azonos a kókusztejjel. Ez a kókuszvíz az érés előrehaladtával sűrűsödik, és végül ebből a vízből alakul ki a gyümölcs húsa. Minél érettebb a gyümölcs, annál kevesebb benne a folyadék, és vastagabb a húsréteg. Az érett kókuszban található maradék kókuszvíz az, amit a köznyelv tulajdonképpen kókusztejként ismer, tévesen. Ez a zavaros, édes ízű kókuszvíz is fogyasztható.

Akkor mi a kókusztej?
A kókusztejet valójában a gyümölcs húsából nyerik ki, áztatással és préseléssel. A gyümölcs ujjnyi vastag, kemény húsához a kókusz szétvágásával lehet hozzáférni. Ez az, amit mi szárítva és lereszelve, mint kókuszreszeléket vásárolunk meg a boltban. Frissen leszedve a kókusz íze – mily meglepő – a nálunk is ismert dióéra emlékeztet. A kókusz húsán egy barna hártya van, amit nem kell eltávolítani.

Hogyan vegyünk kókuszdiót?
A hazai piacon is lehet kapni ezt a gyümölcsöt, de előbb jól nézzük meg, hogy a tetején megtaláljuk-e a három kis bemélyedést, és hogy ezek nem penészesek-e? Ha igen, úgy a gyümölcs elromlott, nem szanbad megvásárolni.

A kókuszdió feltörése ügyességet kíván meg a vállalkozó kedvű vásárlótól. A három bemélyedés egyikén át szúrjuk fel a kókuszdiót, folyassuk ki a levet belőle, és ha kifolyt, akkor tekerjük egy konyharuhába és egy kalapáccsal csapjunk rá egy jókorát. A héj ilyenkor széttörik. Ha a héjjal utólag barkácsolni akarunk, vághatjuk fűrésszel is, de az kicsit nehezebb.
Az érett kókusz szobahőmérsékleten tárolva akár három hétig is megtartja élvezeti értékét, tehát bátran szedhetik érett állapotban a gyümölcsöt, kibírja az utat hazánkig anélkül, hogy romlana a minősége, nem kell kényszer-érlelni, mint a banánt és a narancsféléket.

Együnk kókuszt, hogy növeljük teljesítőképességünket!

A gyümölcs nagyon tápláló, rengeteg ásványi anyag található benne. Tartalmaz B vitamint, E vitamint, niacint, magnéziumot és nagy mennyiségben kálciumot is, ami a csontrendszeri betegségekben szenvedő embereknek kifejezetten ajánlhatóvá teszi. A kálcium beépüléséhez szükséges foszfor és D vitamin is megtalálható benne, így kismamák, csontritkulásban szenvedők, vagy növekedési, fejlődési szakaszban lévő gyermekek számára igen fontos táplálék lehet. Tejjel – akár kókuszos tejjel – kiegészítve a szervezet teljes kálcium igényét is képes lehet pótolni.

Nagyon magas az energia tartalma, így lábadozó betegek, vagy nagy fizikai igénybevételnek kitett személyek, például sportolók, vagy erős testi munkát végzők számára is ajánlott, mivel a mozgáskészséget fokozza, erőt, energiát ad.

Kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszer megbetegedéseire, jót tesz az emésztésnek, és a kókuszrostok fogyasztása enyhíti a bélgörcsöket. A kókuszvíz enyhe hashajtó, vértisztító, vizelethajtó hatású.

Legtöbbször a kókuszreszelék formájában találkozunk vele, de ma már kókusz olajat, kókusz zsírt, vagy fűszerként porrá őrölt változatát is megtalálhatjuk a polcokon, a kókuszvízzel “megbolnodított” különleges üdítőitalok mellett.
Forrás: http://www.harmonet.hu/szepseg-wellness/13553-egyel-kokuszt,-hogy-eredemenyesebb-legyel!.html

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: