Feketeszeder fagyi kókusztejszínnel   2 hozzászólás


feketeszeder fagyi

Még mindig kallódott a fagyasztóban tél óta egy zacskó feketeszeder, de ma neki is eljött az ideje 😉 Maradtam a jól bevált receptnél, fagyott állapotban botmixerrel beledolgoztam 2 kanál mézet, és egy csipet vaníliát, és készen is volt 😉 Leöntöttem egy kis kókusztejszínnel, megszórtam étcsoki darabkákkal, és már kanalaztam is 😉

Hozzávalók 4 tálkányi fagyihoz:
500 gr feketeszeder
2 ek méz
1 csipet vanília
2 ek kókusztejszín (saját készítés) recept itt.

Jó étvágyat hozzá 😉

Feketeszeder:

feketeszeder

Népies neve: kékbogyó, seregélyszeder.

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozik, erdőszélek, árokpartok, ligetek, legelők gyakori, tüskés, évelő cserjéje. Hamvas termésének íze kellemes.

A szeder az egyik legrégebbi gyógynövény. Maradványait svájci cölöpépítményekben találták meg, az ott lakók étlapjának rendszeres szereplője volt a szeder. Már Hippokratész korában, i. e. 400-ban említik jótékony hatását, az 1500-as években állatok fekélyeinek kezelésére alkalmazták, valamint felismerték fogínyvédő hatását.

A szeder fajok nagyon elterjedtek. Megtalálhatók Európán kívül Észak-Afrikában, É-Amerikában, Ázsia Európához közeli területein. Több, mint 100 európai faja létezik.

A szeder nagyon hasonló a málnához. Több méter hosszú indákat hajt. Az Egyesült Államokban nemesítették tüskétlen változatát, azóta többet termelnek belőle a könnyebb szállíthatósága, ellenállósága miatt.

Magyarországon Pest, Nógrád, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Heves megyében vannak nagyobb szeder-termőterületek.

A szeder gazdag vitamin- (C, B1, B6) és ásványi anyagforrás (kalcium, kálium, foszfor, magnézium, vas, mangán, cink). Dúskál az antioxidáns flavonoidokban.
Nem csak küllemében, de tápanyagtartalmában is hasonlít a málnához, de növényi rost- és pektintartalma nagyobb.

A fekete szeder levele galluszsav- és ellágasav típusú csersavakat, flavonoidokat és gyümölcssavakat tartalmaz, gyógynövény alapanyag.
A leveléből készült tea izzasztó hatású, hasmenés ellen, salaktalanítónak és vizelethajtóként alkalmazzák.
Főzete gyulladásgátló öblögető, használják szájnyálkahártya- és fogínygyulladás kezelésére, valamint aranyér elleni ülőfürdőhöz.

A legjobb frissen fogyasztani, hiszen a friss gyümölcshús rejti a legtöbb vitamint és antioxidánst.
Forrás: http://nepgyogyaszat.hu/nepgyogyaszat-gyogyirei/fekete-szeder.html

Reklámok

Posted 2014. július 29. by eletkert in édességek, Nyers ételek, Receptek, Táplálkozás

Tagged with , ,

2 responses to “Feketeszeder fagyi kókusztejszínnel

Subscribe to comments with RSS.

  1. nagyszeruen a receptjeid! 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: