Vadas lakoma   Leave a comment


Vadas lakoma

Drága szegedi barátnőmet hívtam meg estére egy nyers lakomára, de ezt is ebédeltem, csak hogy biztos legyek benne, hogy kellőképp finom 😀 😀 😀 Szerencsére ilyenkor sosem tudok keveset csinálni, így előbb meglephetem vele az itteni drága barátosnőmet is ♥ ♥ ♥

Hozzávalók 4 személyre:
1 fej karfiol

Mártáshoz:
5 sárgarépa
3 fehérrépa
1 csokor zellerlevél
1 csokor petrezselyemlevél
1 kisebb lilahagyma
1 kis csésze napraforgó-csíra (kb 1 dl-s csésze)
1 ek hidegen sajtolt napraforgóolaj
2 ek méz (vagy más édesítő)
1 kk tiszta só
1 ek házi készítésű mustár (recept itt)
2 tk őrölt arany lenmag (elhagyható, sűrítésre használtam)

A zöldségeket robotgépbe tettem, és péppé daráltam 😉 Keverés közben adagoltam a gépbe a fűszereket, végül szép, krémes, finom mártást kaptam 😉

A karfiolt csak megmostam és rózsáira szedtem, mert annyira finom fűszeres a szósz, hogy direkt jól esik hozzá a karfiol természetes íze.
Tálaláskor a mártás ment alulra, mert elég jó sűrű lett, majd rápakoltam a pici rózsákra szedett karfiolt. Megszórtam még nagyobbra vágott petrezselyemmel, és lucernacsírával díszítettem.
Isteni volt ropogtatni a friss, ízletes, zsenge karfiolt, ehhez az édes-savanyú mártáshoz 😉
Remélem, este is sikert fog aratni 😉

Miért együnk karfiolt?

Karfiol

Az egyik legnépszerűbb zöldségünk, számtalan elkészítési lehetőségét ismerjük és nem utolsósorban nagyon fontos egészségügyi hatása van, ami miatt érdemes minél többet fogyasztanunk belőle.

Bár Közel-Keletről származik, de nálunk is nagyon népszerűvé vált, csak úgy, mint az egész világon. Nem is véletlenül, hiszen nagyon sokoldalúan felhasználható zöldségről van szó és ráadásul fantasztikus hatásokkal rendelkezik az egészségünk megőrzésének szempontjából.

Bár nálunk csak az 1900-as évek környékén vált népszerűvé, ma már probléma nélkül bármelyik élelmiszerüzletben könnyedén hozzá juthatunk. Leginkább a káposztafélékkel áll rokonságban, de nem tűri jól a szélsőséges körülményeket.

Vitaminokban gazdag
A káposztafélék közül a karfiol rendelkezik a legmagasabb C-vitamin tartalommal, ami így a téli időszakban különösen fontos tulajdonsága. Ráadásul a még a mélyhűtés hatására sem veszíti el a vitamintartalmát, így akár egész télre is félre tehetünk ebből a csodás növényből. C-vitaminon kívül B-vitaminokban is gazdag, a B12 vitaminon kívül az összes fajtáját tartalmazza. Amelynek köszönhetően nem csak az immunrendszerünket erősíthetjük, hanem az idegrendszer egészséges működésének is jót tesz a karfiol fogyasztása.

Ásványi anyagok
Szintén nagyon sok fajtát tartalmaz. Megtalálható benne a kálium, mangán, magnézium, kalcium és a réz is. Ezek az enzimek különösen fontosak a szervezet salaktalanításához, a vérnyomás csökkentéséhez, de a depressziós tünetek megakadályozásához, illetve a csontrendszerünk egészségéhez is nélkülözhetetlenek.

Érelmeszesedés ellen
A karfiol folsav tartalma csökkenti az agyvérzés kialakulásának esélyét, de az erek elmeszesedésének megakadályozásában is nagyon hatékony. Bizonyos vizsgálatok még azt is kimutatták, hogy a folsav az Alzheimer-kór kialakulását megelőzheti, sőt a kialakult betegség tüneteinek romlását is lassíthatja.

Antioxidáns
Szelén tartalma miatt a káros szabad gyökök elleni harcban is kiváló segítség a karfiol, de szemünk egészsége érdekében is nélkülözhetetlen, ugyanis megakadályozhatja a szürke hályog, illetve a sárgafolt kialakulásának esélyét.
Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/ezert-erdemes-sok-karfiolt-fogyasztanod

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: