Csíkos tokány   2 hozzászólás


csíkos tokány

Hatalmas csiperkegombát találtam ma a forráshoz vezető úton, és mivel a gomba frissen jó, ebédre már a tányérkámon találta magát😉 A legszebb benne, hogy az ebédem majdnem minden hozzávalója a kertemből, vagy a szemben lévő dombról való ♥ ♥ ♥

Hozzávalók személyenként:
1 hatalmas csiperkegomba
1 pici padlizsán
2 pici fej vörös hagyma
2 cikk fokhagyma
1 ek hidegen sajtolt bármilyen olaj

1 kk bors
1 kk kakukkfű
1 ek friss tárkony
1 kisebb zöld hegyes paprika
1 nagy csokor petrezselyem

A gombát elsőnek 1 percre forró vízbe dobtam (hátha voltak lakói:/ ) Majd megpucoltam, és hajszálvékonyra szeleteltem a vöröshagymát, lereszeltem a fokhagymát, és megfuttattam őket a melegedő olajon. Közben felcsíkoztam a gombát, és a meghámozott padlizsánból csíkozó-késsel szép, hosszú csíkokat vágtam😉 Mentek mind a hagymára, amit fűszereztem, és fedő alatt 10 perc alatt készre sütöttem.

Petrezselymes krumplival és 1 szem paradicsommal tálaltam, és a gombát is megszórtam sok petrezselyemmel😉

Itt van a gombám😉

csiperke gomba
csiperke gomba

A csiperkegomba
A táplálkozástudomány fejlődésével számos gombafélét vizsgáltak már meg. A shiitake, maitake, reishi gombák után az ismertebb és bármely üzletben kapható csiperke került sorra. Kutatások eredménye alapján állítják, hogy a csiperke rákellenes hatású. Rendszeres fogyasztása segíthet a mellrák megelőzésében azzal, hogy megakadályozza a szervezetben lévő ösztrogénszint túlzott megemelkedését. Ez a hiperösztrogénszint összefüggésben áll ugyanis a mellrák kialakulásával.
A csiperkegomba kiváló szelén-, B2-, B3-, B5-vitamin-, réz-, potasszium- és foszforforrás. A szelén a szervezet antioxidáns funkciójához szükséges, ami mint tudjuk a szabadgyökök káros hatását csökkenti. Ezekben a bonyolult antioxidáns folyamatokban kap a szelén fontos szerepet, így segít a vastagbélrák megelőzésében. A bélsejteket ugyanis védi a rákot okozó mérgektől. Emellett szerepe van a szívbetegségek, asztma, ízületi gyulladás megelőzésében is.
A réz, a másik alapvető fontosságú ásványi anyag, a reumás megbetegedések kockázatát csökkenti, a mangánnal együtt pedig szintén a szabadgyökök ellen nyújtanak védelmet. A réz nélkülözhetetlen olyan enzimek működéséhez, amelyek biztosítják az érfal, csontok, ízületek rugalmasságát, erősségét.
A csiperkében sok vas is található, amely fontos alkotóeleme a hemoglobinnak. Ez a molekula szállítja az oxigént a szervezetben. A hemoglobin előállításához fontos a réz jelenléte is. Réz nélkül a vasat nem tudja megfelelően hasznosítani a vörösvértest.
A sampinyon gazdag forrása a B-vitaminféléknek, amelyek nélkülözhetetlenek a szénhidrátok, fehérjék és zsírok anyagcseréjéhez.
A B2-vitamin különösen fontos szerepet kap az oxigénhez kötött energia előállításban. A B2-vitamin átalakul, és kapcsolódik a fehérjeenzimekhez. Ezek a szervezetben mindenütt megtalálhatók, de a legtöbb mindig ott, ahol éppen nagy szükség van az energiára, így például az izmokban, szívben.

A B-vitamin ahhoz is szükséges, hogy a szervezet ne merüljön ki. Különösen stressz hatásakor támogatja a mellékvesék működését. A B3 a megfelelő koleszterinszint kialakításában fontos, míg a B6 az érfalak védelmében, mert az azt károsító veszélyes anyagokat ártalmatlanítja. Ezzel jelentősen csökkenthető az agyi katasztrófa és a szívinfarktus veszélye.
A cink az immunrendszer megfelelő működéséhez kell, ezen túl a sérülések gyógyulásához, a sejtosztódáshoz. A vércukor- és anyagcsereszintet pedig stabilizálja. Az erős immunrendszerhez nélkülözhetetlen a megfelelő mennyiségű cink. Ilyenkor télen tehát tudatosan is együnk sok gombát, mert véd a megfázásoktól, fertőzésektől.
A niacinban gazdag táplálkozás védelmet nyújt az Alzheimer-kór és a demencia ellen. Egy chicagói egészséggel és öregedéssel foglalkozó kutatóintézet 3500 lakost kérdezett meg, 65 éveseket, vagy ennél idősebbeket a táplálkozásukkal kapcsolatban. Aztán a következő 6 évben figyelték és követték értelmi funkcióikat. Azok, akik a legtöbb niacint kapták ételeikből, ami 22 mg napi adagot jelent, 70%-kal kisebb volt a valószínűsége az Alzheimer-kór és demencia kialakulásának, mint azoknál, akik csak napi 13 mg niacint nyertek napi táplálkozásukból. A niacinban gazdagon táplálkozók életkorral összefüggő értelmi hanyatlása is jelentősen kisebb volt. A gombában találtak L-ergothioneint, ami egy nagyon erős antioxidáns. Korábban úgy vélték, hogy ennek az anyagnak a csirkemáj és a búzacsíra a legjobb forrása. Kiderült, hogy a gombában több L-ergothionein van. A shiitake, maitake gomákban és az osztrigában található a legtöbb. A csiperkegombában is négyszer több van, mint a csirkemájban, és tizenkétszer több, mint a búzacsírában. Az L-ergothionein nem károsodik főzés hatására sem, ami így nem korlátozza az ételek elkészítésének változatosságát.
Forrás: http://www.fitway.hu/index.php?module=e_tap_all&tid=96

Posted 2014. szeptember 2. by eletkert in Főtt étel, Receptek, Táplálkozás

Tagged with , , ,

2 responses to “Csíkos tokány

Subscribe to comments with RSS.

  1. Minden helyzetben feltalálod magad. Gratulálok. Csak az az egy bajom, hogy a gombát nem tudom megemészteni.
    Sebaja! Van helyette más! Mil.puszi Marika

    zemplenyine@marika

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: