Aszalt zöldségfasírt karfiolpürével   Leave a comment


aszalt zöldségfasírt

Úgy készítettem a mai ebédet, hogy holnapra is maradjon, mert Szendehelyen fogok kosarat fonni😉

Hozzávalók a püréhez:
1/2 karfiol
1 cikk fokhagyma
1 csipet só
1 csipet bors
1/2 avokádó
annyi forrásvíz, hogy elvigye a turmixgép

Az egészet beletesszük a gépbe, és összeturmixoljuk😉

10 db fasírthoz:
1/2 cukkíni
1 kápia paprika
1 nagy parasztparadicsom
1 fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 csomó kapor apróra vágva
1 csésze (2dl) áztatott tökmag
1/2 csésze áztatott napraforgómag
1 ek hidegen sajtolt lenmagolaj
1 kk só
2 kk pirospaprika
1 kk bors
1 kk őrölt kömény
2 ek őrölt sárga lenmag

A ropogós héjhoz:
2 ek pirított szezámmag
A hozzávalókat robotgépben összemorzsoltatjuk, fasírtot formázunk belőle. majd megforgatjuk a szezámmagban, és sütőben a legkisebb fokozaton, nyitott ajtónál megaszaljuk. Félidőben megforgatjuk őket🙂
Nagyon finom, laktató ebéd volt😉

Karfiol

karfiol

A karfiol egészségre gyakorolt 10 legfontosabb hatása:

1. Hozzájárul az egészséges szívhez:

A karfiol nagy adagban tartalmaz kénes vegyületeket és tudvalevőleg segíti a májat abban, hogy semlegesítse a mérgeket. A karfiolra jellemző még, hogy megelőzi a rákot.
A karfiol jó hatással van a szívre, ami azt jelenti, hogy segít az egészséges szív- és érrendszer fenntartásában.

2. Csökkenti a koleszterin szintet:

A karfiol gazdag rostokban, amelyek csökkentik a szervezet koleszterin szintjét.

3. Segít az immunrendszer egészséges felépítésében:

A karfiol antioxidánsokat is tartalmaz. Az antioxidánsok önmagukban is nagyon hasznosak – gyulladásgátló hatásúak és segítenek az immunrendszer egészséges felépítésében.

4. A magzat fejlődése:

A karfiol a várandós nőkre is pozitív hatással van. Mivel gazdag folsavban és olyan vitaminokban, mint az A- és B-vitamin, segíti a sejtek növekedését. Ez pedig a magzat helyes fejlődéséhez is hozzájárul a méhben.

A karfiol jó C-vitamin forrás, ami a terhesség alatt nélkülözhetetlen, ezért a várandós nőknek legalább egy csésze karfiolt el kéne fogyasztaniuk minden nap.

5. Gazdag kalcium-forrás:

A karfiol kalciumot is tartalmaz, amelynek számtalan előnye van. A kalcium teszi erőssé a csontokat és a fogakat és számos más funkcióban is szerepet játszik, mint például az idegi impulzusok átvitelében.

6. Gazdag ásványi anyag forrás:

A karfiol cinket, mangánt, foszfort, magnéziumot, szelént és nátriumot tartalmaz.

• Cink – segít az új sejtek létrehozásában és a sebek gyógyulásában.
• Magnézium – segíti a mellékpajzsmirigy működését, amely a csontok normális funkcionálásához termel hormonokat.
• Foszfát – erősíti a csontokat.
• Szelén – az immunrendszer megfelelő működéséhez járul hozzá.
• Nátrium – kiegyensúlyozza a szervezetben található folyadékokat.
• Mangán – az enzimek előállításáért és aktivitásáért felelős.

7. Csökkenti a rák kockázatát:

A karfiol a rák kockázatát is csökkenti, ilyen például a tüdő-, mell- és húgyhólyagrák. A keresztes virágúak családjából sok zöldségnek ugyanez a hatása, például a brokkolinak is.

8. Segíti a fogyást:

A karfiol segít a testsúly csökkentésében. C-vitamint tartalmaz, ami kulcsfontosságú anyag a zsírégetésben. A karfiol folsavat is tartalmaz, ami ugyancsak segíti a fogyást. Egy csésze karfiol körülbelül 30 kalóriát tartalmaz, és mivel nem tartalmaz keményítőt, ezért korlátlan mennyiségben fogyasztható.

9. Méregteleníti a szervezetet:

A karfiol olyan enzimeket aktivál a májban, amik több szervet is méregtelenítenek, így védve a szervezetet a károsodástól.

10. Emeli a K-vitamin szintet:

Ha szeretné növelni a K-vitamin mennyiségét a szervezetében, növelje a karfiol bevitelt a napi étrend során. A K-vitamin létfontosságú a csontok és csontsejtek fejlődésében. Másrészről, ha nincs elég K-vitamin a szervezetben, sérülés esetén erősebb a vérzés is, mert a K-vitamin fontos szerepet játszik a véralvadásban.

A karfiol bőrre gyakorolt jótékony hatása:

A karfiol olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segítenek abban, hogy a szervezet fitt és egészséges maradjon. A karfiol fogyasztásának egyik előnye, hogy megfiatalítja a bőrt.

11. A karfiol antioxidánsokat tartalmaz, amelyek öregedésgátlóként hatnak a bőrre.

12. A karfiol bővelkedik C-vitaminban és mangánban, amelyek erős antioxidánsok. Az antioxidánsok növelik az oxigénmennyiséget a vérben és felgyorsítják az anyagcserét. A gyors anyagcsere által könnyebb az emésztés és a táplálékból is könnyebben felszívódnak a tápanyagok. Minél több oxigén van a vérben, annál több mérgező anyagot tud kiválasztani a szervezet. Ha a vérben alacsony a toxikus anyagok mennyisége, a bőr is egészségesebb lesz. Az egészségtelen bőr néhány jellemzője a pattanások, hámló bőr, sötét foltok, ráncok, szemölcsök, májfoltok és kiütések.

Ha ezeket a tüneteket tapasztalja magán, akkor ideje drasztikus lépéseket tenni. A karfiol segít megszabadulni ezektől a bőrproblémáktól. Egyszerűen tegye az étrendje részévé, így bőrre fiatalabbnak fog tűnni.

A karfiol hajra gyakorolt jótékony hatása:

A haj fontos és attraktív jellemzője az ember személyiségének. Habár mostanában férfiak, nők és gyermekek is küzdenek a hajhullással. Majdnem minden zöldséget az egészséges étrend részeként kéne fogyasztani, mivel a zöldségek sok vitaminnal és ásványi anyaggal látják el a szervezetet.

13. A karfiol számos tápanyaggal látja el a szervezetet, így segíti a haj megfelelő növekedését. A karfiolban természetes módon megtalálható vitaminok, ásványi anyagok és más hasznos tápanyagok az A-, E-, C-, K- vitamin, a nátrium, kálium, kalcium, mangán, cink, zsírok, niacin, réz és vas.

14. Mindezek a tápanyagok abban segítik a szervezetet, hogy fenntartsa magát és egészséges maradjon. A rendszeresen fogyasztott karfiol segít a hajhullás megszüntetésében. A vitaminok és ásványi anyagok pedig hozzájárulnak a szervezet természetes gyógyulási folyamataihoz és fel is gyorsítják azokat.

15. A száraz és viszkető fejbőr lehet az eredménye annak is, hogy a szervezetből hiányoznak bizonyos lényeges tápanyagok.

A friss karfiol kiválasztása:

A karfiol ugyanolyan fontos, mint bármilyen más zöldség, amely az étrend része. A friss zöldség kiválasztása azonban nem mindig könnyű. A friss karfiol azonban több tápanyagot tartalmaz; ha nem friss, akkor ez nem azt jelenti, hogy teljesen elvesztette a tápanyagait, de bizonyosan csökkent a tápanyagtartalma és az íze sem az igazi.

Egyszóval, ha friss karfiolt szeretne választani, kövesse a következő tippeket:

• Keresse a szorosan zárt fejeket:

A karfiolfej a zöldség fogyasztásra szánt része, ezért vásárláskor mindig keresse a szorosan zárt fejeket, mivel azok a friss zöldség jellemzői. Minél lazább a fej, annál állottabb és nem is olyan finom.

• Keresse a foltokat:

A karfiol fehér fajtái sokkal gyakoribbak és könnyebb is kiválasztani közülük a megfelelőt. Ha már öregebbek és állottak, a fej sápadtabb lesz és foltok jelennek meg rajta. Mielőtt megvásárolja, mindig vizsgálja meg, találhatóak-e foltok a zöldségen, mivel az a frissességét és az egészségét is jelzi.

• Ellenőrizze a méretet, súlyt és színt:

Amikor kiválasztja a karfiolt, keresse a krémszínű fejeket és inkább a súlyát vegye figyelembe, mint a méretét. Mivel a zöldség feje szorosan összetömörül, ezért nehezebb, mint amilyennek tűnik. Azokat a fejeket keresse, amelyek frissnek tűnnek, és a levelei is zöldek.

A karfiol tárolása

A karfiol tárolása nem könnyű, mivel körülbelül egy héten belül megromlik. A karfiolt ezért jól zárható műanyag csomagolásban tárolja a hűtőben. A karfiolfejet fel is szeletelheti, és úgy is elteheti. Tartsa állandó hőmérsékleten a hűtőben, így a zöldség tárolási idejét is növelheti. Továbbá használat előtt ne mossa meg a karfiolt, mert az felgyorsítja a rothadást – még ha a karfiol hűtőben is van. Csak akkor mossa meg vízzel a zöldséget, mielőtt felhasználja.
Forrás: https://drtihanyi.com/cikk/a-karfiol-borre-hajra-es-egeszsegre-gyakorolt-jotekony-hatasa-15-pontban

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: