Töltött paprika paradicsomszósszal   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Úgy döntöttem, ma tartok egy kis pihenőt, a festést hétfőn folytatom😉 Ilyen finomságot, és aszalványokat készítettem a munkás napokra, amikor hamar elő kell szedni valamit😉

Hozzávalók személyenként:
1 tölteni való paprika

Töltelék:
1 maréknyi áztatott tökmag
1 maréknyi áztatott napraforgómag
1 kisebb sárgarépa
1 pici fehérrépa
1 kis darab zeller
1 kis fej lilahagyma
1 csokornyi petrezselyem
só, bors, pirospaprika
pici tiszta víz

A hozzávalókat robotgépbe tettem, és aprítottam néhány percig. Akkor a felét kivettem, a másik feléhez pedig adtam egy pici vizet, hogy simábbra dolgozza a gép. Végül összekevertem az egészet, és a megmosott, kicsumázott gyönyörű paprikába töltöttem.

Paradicsomszósz:

2 nagyobb paradicsom
1 dl saját eltevésű paradicsomlé
1 kápia paprika
1 pici fej lilahagyma
1 maréknyi áztatott dió
1 ek őrölt sárga lenmag
4-5 levélke bazsalikom
1 kk oregánó

1 ek frissen facsart citromlé
3 ek akácméz (vegánoknak valamilyen szirup)

A hozzávalókat sűrű szósszá turmixoljuk, majd öntünk belőle a paprikára, amit egy cikórialevélen tálaltam 1 szem szendvicsparadicsommal😉

Jó étvágyat a vasárnapi ebédhez nektek is!!! ♥ ♥ ♥

A paprika, mint gyógynövény

paprika

A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C-vitamin van, mint a citromban. S a legtöbb C-vitamin az őrölt piros paprikában van, 10 dkg paprika 369 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C-vitamin van. A paprikának is számos fajtáját ismerik a világban. Gyógyító értéket még csak az erős paprikának tanúsítanak, de ez nem zárja ki a magyar őrölt paprika értékét.
Tápértéke:

Mint említettem a paprika rendkívül magas C-vitaminban, s az A-vitamin tartalma elérheti a 4200 NE, és van benne némi E-vitamin is, valamint szinte minden B vitamin képviselteti magát. Egy fél nagy piros paprika elfogyasztásával szervezetünk megkapja a napi A és C-vitamin szükségletét. Megfigyelhetjük azt, hogy a zöldségféléknél ritkán fordul elő, hogy a magnézium tartalom megduplázza a kalciumot. Van azonban olyan paprika fajta is, amelyben tízszer annyi a magnézium, mint a kalcium.
Licopene:

Csökkenti a rákbetegség lehetőségét.
Quercetin:

Erős gyulladást gátló, hat a prostaglandinsek munkájára, baktérium ellenes hatású, segít a májnak regenerálódni a sült húsok által okozott károsodástól, ami egyébként rákot okozna, megbénítja a herpesz vírusokat, megakadályozza a fogszuvasodást.

Paprika gyógynövény
Gyógyhatása:

A nagyobb szenzációt az keltette a civilizált társadalomban, hogy az erős paprikának fájdalom kikapcsoló hatása van. Az erős paprika gyógyhatása, mint látjuk, valójában nem az igazi csupán az idegek elbénítása, tehát pillanatnyi megkönnyebbülést jelent. Törekedjünk azonban a hosszabb távú megoldásra, a gyógyításra. Annál sokkal értékesebb tulajdonsága azonban, az utóbbi évtizedek felfedezése, a rákmegelőzés.
Rákmegelőző:

A paprika sok jó tulajdonságai közül az egyik, hogy hasonlóan a paradicsomhoz tartalmaz többféle bioflavont is, amelyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. Ha nincs elegendő licopene a szervezetben, nagyobb a kockázat a méh, a vízhólyag, hasnyálmirigy és a kifejlődésére.
Vérkeringést serkentő:

A paprika ritkítja a vért, valamint serkenti a vérkeringést. Ezáltal megelőzi, illetve gyógyítja a szív és koszorúér betegséget.
Koleszterincsökkentő:

A kálium, és egyes B-vitaminok hatására a paprika csökkenti a koleszterint a vérben. Különösen jó tulajdonsága, hogy a rossz koleszterint a LDL-t csökkenti, amivel hozzájárul a szív jobb működéséhez.
Erős paprika – fájdalom-csillapító:

Fejfájásra, reuma, vagy arthritis fájdalomra egyesek erős paprika kivonatot használnak, hogy csökkentsék a szenvedést. A paprika ereje hat az idegekre, és kikapcsolódik a fájdalom érzet.
Antioxidans:

Mindhárom vitamin együtt van ahhoz, hogy erős támaszt nyújtsanak egymásnak a testben az oxigén szabadgyökök ellen. Az A vitamin a máj működéséhez valamint az immunrendszer munkájához nyújt támogatást.
Felgyorsítja az anyagcserét:

A paprika mindkét formája, de különösen egy kevés erős paprika serkentőleg hat az emésztésre. Ezt a tulajdonságát felhasználhatja az akinek a gyomorműködése és a belek mozgása nem kielégítő. Naponta, bármilyen zöldségfélét fogyasztunk mindenhez tehetünk egy kés hegynyi paprikát. Sőt reggelenként ha gyümölcslével akarjuk serkenteni a gyomor működését, ahhoz is adhatunk egy kevés csípős paprikát, vagy ugyanannyi gyömbért.
Szélhajtó:

Az emésztés felgyorsulása a gyorsabb bél-mozgást eredményezi, ami hozzásegít, hogy a paprika szélhajtó tevékenységet is végezzen

Forrás: http://abdai.lapunk.hu/?modul=oldal&tartalom=1181112

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: