Őszibarackos tortácska   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A napokban olvastam a neten ezt a receptet, és szerencsére volt még itthon 1 őszibarackom😉 Nagyon fini lett!

Hozzávalók az alsó réteghez :
2 ek dió
2 ek mandula
6 szem datolya
1 tk. vanília por
pici Himaláya só
Robotgépben összeaprítjuk😉

A krémhez:
1 ek kesudió
1 őszibarack
1 kk. kókuszolaj
3-4 szem datolya
1 kk. vanília por
1 ek. citromlé
1/2 csésze víz
1 ek. útifű maghéj
3 szem kardamom (Külső héjától megpucolva)
Krémesre turmixoljuk, és rákenjük az alapra.
Díszíteni lehet bármilyen gyümölccsel..
Hűtőbe tesszük 1-2 órára.

Eredeti recept itt található: Raw For Life

Mi is az a kardamom?

kardamom.2

Kardamom, a szív fűszere
Cikk mentése Cikk megosztása Cikk elküldése Cikk nyomtatása
Ha van a kamrában egy zacskó kardamommag, gyakorlatilag az idők végezetéig ízesíthetünk vele basmati rizst, tehetjük mézeskalácsba, vagy készíthetünk belőle isteni indiai szószokat.

A szív fűszere

A kardia (szív) és amomum (fűszer) szavak összetétele azt jelenti, a szív fűszere. A latin nevén Elettaria kardamum nevű fűszernövényt mi csak kardamom, kardamomi vagy kardamomum néven ismerjük. Illetve kevéssé ismerjük, pedig számtalan módon felhasználhatjuk, nagyon izgalmasan ízesíthetünk vele sós és édes ételeket, sőt italokat is.

Speciális ázsiai boltokban vagy bioboltokban, de egyre gyakrabban nagyobb élelmiszerboltokban is megtalálható. Indiában ősidők óta fogyasztják, már a szanszkrit írások is említik.

Hogy néz ki?

A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik. A 2-3 méter magasra megnövő növény világoszöld termésével ízesítünk. Ebben termésenként 15-20 darab kámforos, illóolajokban gazdag magot találunk. Használatkor a zöld burkot megroppantjuk, kiszedegetjük a magokat, és mozsárban, esetleg kés fokávalösszezúzzuk, hogy felszabaduljanak az aromák.

Kapható őrölt formában, illetve néha látni a tokból kibontott magok formájában árusított kardamomot is, de legjobb, ha az egyben maradt terméseket választjuk, így nem veszítik el a magok az aromájukat.

Egyesek szerint a friss zöld kardamom a legízletesebb, de létezik fekete kardamom is, amelynek termése kissé nagyobb. Elsősorban Indiában termesztik, de mára elterjedt, és Délkelet–Ázsiában és Guatemalában is találunk kardamom ültetvényeket. Termesztése bonyolult, ráadásul csak kézzel lehet begyűjteni, ezért a kardamom igen drága (egy 50 gr-os csomag 600-700 Ft). Viszont jó hír, hogy nagyon kevés elég belőle, mivel igen intenzív aromájú fűszer.

Mire használjuk?

Süteményekhez, a Közel-Keleten kávéhoz. Indiában a tejes teát ízesítik vele, de a forró csokival, illetve mindeféle csokoládés édességgel jól harmonizál.

Észak-Indiában szószok fűszere, a curry fűszerkeverék egyik összetevője. A svédek almapudingba teszik, a norvégok hamburgert, kolbászt ízesítenek vele. Ha rizst főzünk, tegyünk bele néhány szemet egészben, egészen különleges, új ételt kapunk.

Desszertekhez is jól passzol, főleg a tejalapú finomságokhoz: megbolondíthatjuk vele a tejberizst vagy panna cottát, de a répatortát, mindenféle lekvárt vagy chutneyt is.

A legjobb, ha egész kardamomot veszünk, így mindig friss, aromás fűszert használhatunk
kardamom

Gyógyító hatása

Rágcsálása kellemes szájízt ad, és állítólag a fogaknak is jót tesz. Használják felfúvódás ellen, illetve rossz emésztés esetén. A fejfájást is enyhíthetjük fele. Serkenti a szívizmok működését. Tonizál is, ezért kozmetikumokban is használják.
Forrás: http://www.mindmegette.hu/kardamom-a-sziv-fuszere-45817

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: