Kelkáposzta főzelék hajdina-gombócokkal   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A sok sok nyerselék után megkívántam egy kis főzeléket😉 Már csak azért sem lehetett kihagyni, mivel kelkáposzta őkelme, itt nőtt a kertemben😉 Vannak még testvérei, gyönyörűek ♥ ♥ ♥

Hozzávalók 2 személyre:
1 kisebb kelkáposzta
1 diónyi kókuszzsír
1 tk köménymag
1 nagyobb sem krumpli (kertből😉 )
2 cikk fokhagyma
1 ek frissen őrölt tönkölyliszt
tiszta só
tiszta víz a főzéshez
A káposztát megmossuk, felkocázzuk, és odatesszük főni annyi vízben, amennyi ellepi. Forrás után leöntjük az első főzőlevét, majd tiszta vízzel felöntjük. Itt már belekockázzuk a megmosott krumplit, fűszerezzük a sóval és a köménnyel, és nagyjából 10 perc alatt készre főzzük.
Közben megpucoljuk a fokhagymákat, és belereszeljük egy kis lábosba, ahol már várja a kókuszzsír😉 Rászórjuk a lisztet, picit megpirítjuk, és belekeverjük az elkészült főzelékbe. Besűrűsödik, és már ki is kapcsoljuk a gázt😉

Fűszeres hajdinagombócok:
1 rész hajdina
2 rész tiszta víz
só ízlés szerint
1 bélyegnyi kombu (A Japánok szerint a kombu -egy tengeri alga- a modern egészséges élet meghatározó élelmiszere. Mint minden moszat ez is gazdag proteinekben, vitaminokban, ásványokban)
A hajdinát forrástól számított 10 percig főzzük a kombuval, majd elzárjuk alatta a gázt, és hagyjuk, hogy magába szívja a maradék nedvességet, és szép puhává, pergőssé váljanak a szemek😉
Fél óra múlva befűszerezhetjük:
1 kisebb fej vöröshagyma (kertből)
1 nagyobb cikk fokhagyma (kertből)
1/2 kápia paprika (még a kertből)
1 kk pirospaprika
1kk őrölt bors
1 maréknyi friss petrezselyemzöld
Alaposan összedolgozzuk a hozzávalókat, majd gombócokat formázunk belőlük, és néhány percig pirítjuk őket a sütőben egy sütőpapírral kibélelt tepsiben. Épp csak annyira, hogy kicsi kérge legyen kívül😉
Majd tálalhatjuk is😉
Jó étvágyat hozzá ♥

Mit érdemes tudnunk a kelkáposztáról?

kelkaposzta

Aki kalciumhiánnyal küzd, egyen sok kelkáposztát! De nemcsak kalciumban gazdag ez a zöldség, igen sok A-vitamint tartalmaz. Két fajtáját ismerjük: az egyik kékesszürke levelű, a másiknak zöld levelei vannak. A kelkáposzta levelének ásvány- és vitamintartalmát zöld színe határozza meg. A kelkáposzta rokonai a fejes káposzta, brokkoli, kelbimbó, a leveles kel, de hasonló szálak kötik a kínai kelhez vagy a vörös káposztához is. Ameddig e rokonság valamennyi tagját az ételkészítés területén a legváltozatosabb módon felhasználják: salátának, köretnek, levesek készítéséhez, kitűnő előételek alapanyagai, addig a kelkáposzta szerepe kimerül a belőle készülő főzelék elkészítésével. A kelkáposzta a fejes káposzta közeli rokona, fodros levelekkel. Minél sötétebb a kelkáposzta, annál jellegzetesebb az íze. Ez az értékes főzeléknövény az év minden időszakában kapható. Megbecsülendő ásványianyag-tartalma, markáns íze, étvágygerjesztő szép színe. A zsenge kelkáposztából kitűnő saláták készíthetők, ízes lében főzött levelei bundázva, rántva is kitűnőek, ha egy kis tartármártást is kínálunk hozzá. Számtalan önálló étel is készíthető belőle és lehet újszerű színfolt, egy eddig kevésbé ismert ízvilág terített asztalunkon. A kelkáposzta remek csonterősítő. Kalciumtartalmát a szervezet ideálisan fel tudja használni a magnéziummal és a káliummal együtt. A kelkáposztában előforduló kálium a kalciummal együtt szabályozza a vérnyomást, valamint jótékonyan hat a szívizom működésére, a szabályos szívverésre. A kelkáposzta (a káposztafélékkel egyetemben) kitűnő rákellenes élelmünk. A növényben nagy mennyiségű béta-karotint találunk. Ez lényegesen elősegíti az immunrendszer működését, és ezzel az egész szervezet védelmét.

Gyulladásos betegségekre is ajánlják a kelkáposztát, hiszen a benne található A-vitamin hasznosítását E-vitamin-tartalma még jobban elősegíti. B-vitamin-tartalma pozitív hatással van az emésztésre és az idegrendszerre. Ha a B-vitaminhoz csatlakozik még egy-két ásvány (mint a magnézium és a mangán), akkor többszöri fogyasztás után kiegyensúlyozott személyiségnek érezzük magunkat. És a kelkáposztában egyszerre van meg a B-vitamin és a szükséges ásványi csatlakozók. Előnye még hogy nátriumban szegény, és 100 gramm energiaértéke csak 30 kcal. Vásárláskor kemény, zárt fejeket válasszunk. A kelkáposzta fűszere a fekete üröm, a majoránna, a kömény, a koriander, a petrezselyem és a fekete bors. Aki hajlamos a puffadásra, elkészítésekor csak a világosabb belső leveleit használja, vagy 3 percig főzze elő a leveleket, és az első főzővizet öntse le.
Forrás: http://gyogyitohatasai.blogspot.hu/2009/09/kelkaposzta-gyogito-hatasa.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: