Töltött káposzta nyersen   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Csináltam nyers töltött káposztát régebben is, de a hagyományos módon betekertem a tölteléket a káposztalevélbe. Ez nem annyira jött be, mert nehéz volt szépen elvágni, de megrágni is komoly kihívás volt a nyers káposztalevelet, legalább 300 fogcsapás volt egy falat😀😀😀 Ezért most úgy döntöttem, hogy nem kell rá ruha, pucér golyócskákat akarok a finom apró-káposzta-ágyásra😉

Hozzávalók személyenként:
1 maréknyi savanyú káposzta (lehetőleg házi)
1 tk hidegen sajtolt napraforgó olaj
1 kk pirospaprika
1 pici lilahagyma

A hagymát megpucoljuk, megmossuk, és lereszeljük. Összekeverjük az olajat, hagymát, pirospaprikát, végül hozzáadjuk a káposztát is. Alaposan összedolgozzuk, majd félretesszük pihenni, amíg a gombóckák és a tejföl is elkészülnek😉

Maggombóckák:
2 ek áztatott dió
2 ek áztatott tökmag
1 ek áztatott napraforgómag
1 tk áztatott szezámmag
1 ek darált lenmag
1/2 reszelt sárgarépa
1-2 csipet só,
1 ek olívaolaj
1 kk pirospaprika
1/2 kápia paprika
1 kis fej lilahagyma
1 cikk fokhagyma
1 csipet őrölt kömény
A magokat aprítógépben morzsásra dolgozzuk, majd egy tálban alaposan összekeverjük a többi hozzávalóval. A lenmagliszttől szépen összeáll, így tudunk belőle guszta gombóckákat formázni. Hármat elhelyezünk a káposztán, majd elkészítjük a magtejfölt is.

Magtejföl:
2 ek zabpehely
1 ek áztatott szotyi
1 dl forrásvíz
1 csipet só
1 kk méz
1 tk citromlé
A hozzávalókat sűrű tejfölös krémmé turmixoljuk, majd meglocsoljuk vele az ételünket😉 Finom, selymes íz😉
Jó étvágyat hozzá ♥ ♥ ♥
Hogy mi mindent tud a savanyú káposzta? Olvasd!😉

savanyú káposzta

A káposzta jótékony élettani hatása már időszámításunk kezdete előtt is közismert volt. A rómaiak a szegények gyógyszerének hívták, és daganatos megbetegedések esetén különösen javallották fogyasztását.

Ma már tudományosan is bizonyítani tudjuk, hogy a káposztában található anyagok lassítják a karcinogén, vagyis a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben. A káposzta emellett számos kedvező tulajdonsággal bír, értékes vitamintartalmát savanyítva is megőrzi, mindezek tetejében pedig igazán finom, karcsúsító hatással rendelkező téli csemege.
Az közismert, hogy a káposztának magas a C-vitamin-tartalma, ám emellett rengeteg A- és B-vitamint is tartalmaz, gazdag káliumban, kalciumban, vasban, béta-karotinban, valamint jódban, így immunrendszeredet ellenállóbbá teszi a téli hideggel szemben.
Magas rosttartalmának köszönhetően felgyorsítja az emésztést, megszünteti a székrekedést, és még vízhajtó hatású is.
Kedvező hatással van a vércukor- és a koleszterinszintre, ilyenkor, a forralt bor-szezonban pedig az sem mellékes, hogy ellensúlyozza az alkohol májra gyakorolt negatív hatását.

A savanyú káposzta amellett, hogy zsiradékot egyáltalán nem tartalmaz, és kalória-, valamint szénhidráttartalma is igen alacsony, kiváló zsírégető. Ha könnyű, diétás étrendedet savanyú káposztával egészíted ki, alig egy hét alatt megszabadulhatsz néhány nem kívánatos kilótól. Bár a savanyú káposzta sok vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, természetesen nem pótolhatja a változatos étkezést, ezért főétkezéseidet sem helyettesítheted sokáig a rostban gazdag savanyúsággal.
A savanyú káposztát megveheted a zöldségesnél is, de a legjobb, ha tudsz háztájit vásárolni, vagy önmagad készíted el, a recept egyáltalán nem bonyolult. A megmosott, csíkokra vágott és besózott káposztát töltsd egy befőttesüvegbe, adj hozzá néhány szem borsot, babérlevelet és köménymagot, majd nyomkodd meg, hogy egy kis levet eresszen. Zárd le az üveget, és tartsd langyos helyen, hogy az erjedés beinduljon. Naponta egyszer nyisd ki, és nyomkodd meg a káposztát – két-három nap után már fogyaszthatod is.
Forrás: http://www.femina.hu/fogyokura/3_kilo_minusz_savanyu_kaposztaval

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: