Almás-mákos csokitorta   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Karácsonykor is simán megállja a helyét ez a cuki tortácska😉

Hozzávalók 1gy 9 cm-es kerek alaphoz:
4 ek mandulaliszt
4 ek zabpehely
8 db datolya
2 kk holland kakaópor
1 kk vanília aroma (házi)
annyi víz, hogy tartása legyen a masszának😉
Robotgéppel összedolgoztam, és a tortalap aljára nyomkodtam kb 1/2 cm-es vastagságban.

Almás réteg:
3 nagyobb alma
1 ek citromlé (bio)
1 ek házi méz (vagy a kedvenc édesítőd)
1 kk fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg
1 ek útifű maghéj
Az almát lereszeltem, és alaposan összekevertem a többiekkel😉 A maghéjtól isteni zselés állaga lesz😉
Legfelülre:
4-5 eke darált mák
pici citromlé
1 bio citrom reszelt héja
2 ek datolyaszirup

A mákot kávédarálón megdaráljuk, majd összekeverjük a többi hozzávalóval. Végül a tortácska tetejére kerül ő is😉 Hűtőbe tesszük néhány órára, majd felszeleteljük. A tetejét most áztatott goji bogyóval díszítettem🙂

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A mák régóta termelt kultúrnövényünk, melynek termése a mákszem. Őshazája Közép-Ázsia, egyes források szerint lehet Afganisztán, Üzbegisztán és Tádzsikisztán is.

mák

A kiskertekben a mákot a mákszemért termelik, a gyógyszeripar viszont a mákgubót hasznosítja. A mák zöld termésének megvágása után képződő tejnedve, az ópium több mint két tucat alkaloidot tartalmaz. A gyógyszeripar számos készítményben hatóanyagként alkalmazza a gyomor-, bélrendszer, az epe és húgyutak görcsét oldó papaverint, a köhögéscsillapító narkotint és kodeint, valamint az erős fájdalomcsillapító hatással rendelkező morfint. Már az egyiptomiak is alkalmazták a zöld mák nedvét különféle fájdalmak csillapítására. A mákgubó mérgező hatóanyagai miatt otthoni gyógyászati célokra nem alkalmazható!

A mákszemben 40-50% olaj van, amely háromszor annyi E-vitamint tartalmaz, mint az olívaolaj. A vitaminok közül értékes B1-, B6-, B2-, niacinforrás. Az ásványi anyagok közül pedig nagyobb mennyiségben kalciumot, cinket, mangánt, rezet, vasat, foszfort, káliumot és magnéziumot tartalmaz.

A mákmagok elsősorban jelentős béltisztító hatásuk miatt foglalhatják el méltó helyüket az egészséges táplálkozásban. A kis fekete magok szinte emésztetlenül hagyják el az emésztőrendszert, fellazítják a béltartalmat és letisztítják a bélcsatornák falait. A mák jótékony élettani hatása, hogy lassítja az öregedési folyamatokat, csökkenti a magas vérnyomást, megelőzi az embóliát, a trombózist. Fokozza a szervezet védekező működését, növeli a szellemi teljesítőképességet. Idegerősítő, nyugtató, altató hatású. A csontozat első számú természetes segítője.

A görög és római birodalomban mézzel keverve fogyasztották a mákot. Főleg édességek készülnek belőle.
Forrás: http://www.gyulaihirlap.hu/index.fcgi?rx=&nyelv=hu&stype=1&stype2=&menuparam_28=102490&mtitle=A%20m%E1k

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: