Bundázott mandulasajt   4 hozzászólás


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Imádom a sajtot, de sajnos a boltiban lassan már csak mérgező összetevők vannak😦 Ezért mindig kísérletezem ; Ez nagyon ízlett😉

Hozzávalók:
1 csésze mandulaliszt
2 kapszula probiotikum
2 ek inaktív sörélesztőpehely
2 cikk fokhagyma

1 kk útifű maghéj
annyi tiszta víz (nekem forrásvíz), hogy jól formázható sajtunk legyen.
Jól összedolgozzuk a hozzávalókat, és 1 napra berakjuk érni a hűtőbe. Másnap formázzuk, és megesszük😉
A bundához:
darált dió
1 csipet bors
1 kk házi mustár
Tányérkára tettem a sajtot, megkentem a saját készítésű mustárommal, és megszórtam pici borssal, és darált dióval. Jégsalátával és hajszál vékonyra vágott sárgarépával tálaltam.
Rendkívül laktató, fehérje- és vitamindús étel🙂
Jó étvágyat hozzá nektek is!!!♥ ♥ ♥

Mit jó tudni a manduláról?

mandula

A mandulában sok a B1-vitamin, a folsav, a riboflavin (B2-vitamin), a B6, az E-vitamin, a P-vitamin és a foszfor. Gazdag ásványi anyagokban: rengeteg káliumot, kalciumot, magnéziumot és foszfort (441 mg!) tartalmaz. Vasat, mangánt, cinket és rezet is tartalmaz. A barna héj antioxidáns-tartalma védi meg a magbél olaját a légköri oxigéntől és megavasodástól. Értékes volta miatt nem célszerű eltávolítani, ráadásul ízletes is. Tanulmányok szerint rendszeres fogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri halálozást. A középkorban a liszt” gyakran jelentett mandulalisztet, böjt idején a mandulatejet fogyasztották tehéntej helyett. Élettani hatásai A mandulát E-vitamin tartalma miatt fogyasszuk a méregtelenítő folyamatok serkentésére, ellenállóképességünk erősítésére. A magnézium tartalom miatt erősíti a csontozatot, serkenti a fehérjeképzést és fenntartja a szervezet kálcium-kálium egyensúlyát. Remek rézforrás, ami által elősegíti az oxigén szállítását, jó hatású a véredényekre és az idegrendszerre. Cinktartalmánál fogva serkenti a sebgyógyulást. Vastartalma miatt javasoljuk lábadozás, vagy vérképzési gondok esetén. A belőle készült krém tisztítja és hidratálja a bőrt. Kiváló fehérjepótló, és javítja az emlékezőképességet. Magas a fehérje és az élelmi rost mennyisége. Ez a kombináció segít a tápanyag-bevitel ésszerű szinten tartásában – vagyis bármennyire is olajos magot fogyasztunk, a mandula, növeli a teltségérzetet, és egészségünket is védi. Mérsékli a vércukor-szint hirtelen emelkedését. Kedvező hatású egyes rákbetegségek megelőzésében. Tudtad? (Ezt még nem próbáltam, csak olvastam:) A pirítás kiemeli az ízeit. 75 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt kellően megpirul.

Tudtad, hogy Hippokratész orvosságnak ajánlja a mandulát? A mandula gyógyászati felhasználására elsőként Hippokratész utal, orvosságnak ajánlja a keserűmandulát. A népi orvoslás szerint a mandula azoknak a májbetegeknek előnyös, akik más zsírféleséget nem fogyaszthatnak, valamint azoknak, akiknek magas a vérnyomásuk. Ekcémás csecsemőknek tehéntej helyett mandulatejet javasolnak. Az évszázadok során számos más betegségekre is ajánlották. Így az édesmandulát cukorbetegeknek és gyenge idegzetűeknek, míg a keserű “testvérét” vértisztítóként, légcsőhurut, asztma, láz, máj-és epebetegségek, vizenyő és golyva esetén. Külsőleg is használták. A keserűmandula zsíros olaját kipréselték, és az így maradt “mandulahúst” megőrölték. Ennek forrázatát adták mosdóvízhez, zsíros és pattanásos arcbőr kezelésére. Hatásai még: Rendszeres fogyasztásával csökkenthető a szívinfarktus kockázata.A polifenolok néhány tagja is megtalálható benne, melyekről szintén kimutatták, hogy igen erős antioxidáns és mutációellenes aktivitással rendelkeznek, így fontos szerepet játszhatnak a rákos burjánzás kialakulásának megakadályozásában.
A mandula mértékletes fogyasztásával sokat tehetünk csontjaink és fogaink egészsége érdekében. Kálium és kalciumtartalma is kiemelkedő: általában elmondható a manduláról, hogy bár sok olyan ásvány megtalálható benne, melyekből viszonylag kis mennyiségre van szüksége szervezetünknek, mégis, ha ezeket nem kapjuk meg, az bizony komolyabb betegségekhez, hiánytünetekhez vezethet. Hatékony görcsoldó, a krónikus fájdalmak természetes ellenszere, ugyanakkor a téli depresszió, idegesség, feszültség okozta tünetek ellen is hatásos. A mandulában lévő fehérje összetétele szempontjából az anyatejéhez hasonló: tápláló, könnyen lebontható, így a bélműködésre is jótékony hatással bír.
Forrás: http://legjobb.network.hu/blog/legjobb-klub-blogja/a-mandula-elettani-hatasai

4 responses to “Bundázott mandulasajt

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nem is tudtam ezt a sok mindent a manduláról, és a barna héját is mindig leszedtem. No, mostmár egészen másként fogok még ránézni is, meg enni. Köszönöm a sok jó gondolatot. Marika

    zemplenyine@marika
  2. Hü ez nagyon jól néz ki! Szerinted müködik a sörélesztö nélkül is? Esetleg szodabikarbonattal helyette?
    Tuti kipróbálom!😉
    Köszönöm ismét ezt a tuti jó receptet!😉
    Ja és a probiotik tabletta az milyen? Vagy mindegy?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: