Egyben sült karfiol párolt káposztával   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A hetekben láttam ezt a receptet valamelyik oldalon, és azonnal tudtam, hogy méltán megállja helyét az ünnepi asztalon😉 Úgyhogy, megtörtem a nyers ételek sorát, amit nem bántam meg😉 Ajánlom nektek is kipróbálásra😉

Hozzávalók 2 személyre:
1 kisebb karfiol
1 kisebb fej lila káposzta
1 vöröshagyma
1 kk köménymag
1 ek méz (vagy más édesítő
2 ek bio citrom leve
1 kk tiszta só
1 ek kókuszolaj
Öntethez:
2 ek házi tejföl (vagy magtejföl)
3 kisebb cikk fokhagyma reszelve
1 kk tiszta só
1 kk pirospaprika
1 kk szárított majoranna
1 csipet őrölt szerecsendió

A karfiolt alaposan megmossuk, leszedjük a zöld leveleit, besózzuk, és félretesszük, amíg elkészítjük az öntetet.
Az öntet hozzávalóit simára keverjük, majd beleforgatjuk a karfiolt. Kanalazgatjuk is, hogy mindenhova jusson, folyjon be a réseken is😉
Picike tepsibe 1/2 csészényi vizet öntöttem, és ráállítottam a karfiolt. A kis teakályhámban sütöttem át több órán keresztül, mert ez a sütő inkább aszalásra való😉 De jól összeértek az ízek😉

Közben megmostam a káposztát, felkockáztam a hagymát, és picit pirítottam egy vaslábosban a kókuszolajon. Majd legyalultam a káposztát, sóztam, fűszereztem, majd hozzáadtam picike vízzel a vöröshagymához, és hagytam őket párolódni. Fedő alatt 15 perc alatt el is készül, bár én szeretem, ha picit roppanós marad😉 Mikor kihűlt, beízesítettem a mézzel és a citrommal.
A fatányérkára terítettem, és a közepébe állítottam a ropogós, pirosra sült karfiolt. Sajnos, az illatokat nem tudom hozni, de képzeljétek hozzá😉

Karfiol és brokkoli

Karfiol

A karfiol szintén a Földközi-tenger keleti részéből terjedt el. Igen kedvelt őszi és téli zöldségféle. Mindkét káposztafélében magas a mangán-, kálium-, magnézium-, szelén-, cink-, kalcium- és réztartalom. 100 g brokkoliban például 0,2-0,4 mg mangán van. A mangán a B-vitaminokkal együtt az idegpályák működését ellátó enzimek alapja. 100 grammban 300-400 mg kálium van (a napi szükséglet 2-3 ezer mg) vízteleníti, tisztítja, salaktalanítja a szervezetet, a vérnyomást is csökkenti.
A magnézium nélkülözhetetlen az izmok, szív, idegrendszer működéséhez, jelentős a csont- és fogproblémák vagy a depresszió elkerülésében is. A szelén a szervezet antioxidáns védelmi rendszerében vesz részt, hatásos lehet a szürke hályog és a sárgafolt-degeneráció megelőzésében is.
A kalcium igen fontos a csontok, fogak egészségének megtartásában, a véralvadáshoz és az izmok összehúzódásához is szükség van rá. 100 g párolt brokkoli egy felnőtt napi kalciumszükségletének mintegy felét tartalmazza.
A vitaminok közül a C-t mindkettő gazdagon tartalmazza. 100 gramm brokkoliban 100-120 mg, ugyanennyi egységnyi karfiolban 70-80 mg a C-vitamin-tartalom, ami különösen az immunrendszer erősítésénél játszik nagy szerepet.

A B-vitaminok közül a B12 kivételével mindegyiket tartalmazzák, nagyobb mennyiségben van jelen a B1, B2, B3, B6, a folsav, a biotin. Napi 3-350 mikrogramm folsav 20 százalékkal csökkentheti az agyvérzés veszélyét, jótékony lehet az érelmeszesedés megelőzésében, egyes vizsgálatok szerint fogamzásserkentő hatása is van. A legújabb kutatások megemlítik, hogy a folsav még az Alzheimer-kór megelőzésére és a betegség lefolyásának lassítására is alkalmas lehet. A brokkolinak magas a béta-karotin-tartalma (ez az A-vitamin elővitaminja).
A zöldség természetesen nem gyógyszer, de a megfelelő mennyiség fogyasztása segíti a szervezet működését, “partner” az egészség megtartásában.
Mindkét növényről elmondhatjuk, erősíti az immunrendszert, növeli az életerőt, elősegíti a vízleadást, a fogyást (100 g karfiol csak 25 kalória). Hangulatjavító hatásúak, a hajat fényessé, a bőrt rugalmassá teszik, fokozzák a sejtnövekedést, erősítik a kötőszöveteket, aktiválják a vérképződést, a sejtek oxigénellátását, fokozzák a szellemi frissességet, koncentrálást, jó hatásúak a feledékenység ellen, erősítik a szívet, a vérkeringést, megelőzik a bélbetegségeket, serkentik a bélműködést, jó szolgálatot tesznek a vese- és hólyagproblémáknál, enyhítik a menstruációs fájdalmakat.
A kutatás legújabb állása szerint (főként a brokkolira érvényesek az eredmények), ha hetente legalább háromszor fogyasztjuk, 50 százalékkal csökkenhet a hólyagrák előfordulása a férfiaknál (50 ezres mintán végzett vizsgálat eredménye).
A brokkoliban lévő sok klorofill antimutagén hatású, hatásos lehet a gyomorrák megelőzésében is. Az összes zöldségféle közül a legerőteljesebb rákellenes hatást a brokkoliban és a (zöldhüvelyű) zöldbabban találták. A két zöldség jótékony lehet az érelmeszesedés megelőzésében, hatásukra 30 százalékkal csökkenhet az agyembólia kockázata. A szakirodalom szerint jelentősen csökkentheti a prosztatarák kialakulását. Kimutatták azt is, hogy a brokkoli csíranövényekben 20-50-szer nagyobb a rákellenes szulforafam mennyisége, mint a kifejlett növényben, ezért érdemes lenne csíranövényt is fogyasztani.
Ha módunk van rá, lehetőleg többféle zöldséget fogyasszunk, hogy érvényesülhessen azok együttes hatása a betegségek megelőzésében, gyógyításában. (Magyarázatképpen a különféle összetevők egymást segítő szerepére utalunk. A káposztafélékben glukozinolátok, a hagymafélékben szulfidok, a zöld-sárga színűekben karotinoidok vannak, a pirosak flavonoidokat, a paradicsom likopint, a hüvelyesek szaponinokat tartalmaznak – s mivel az említett hatóanyagok mindegyikének szerepe van az egészség megtartásában, segítik, kiegészítik egymás hatását. Aki tehát sok zöldséget eszik, az tovább, jobban és egészségesebben fog élni.
Forrás: http://noncsaegeszseg.ingyenblog.hu/karfiol-es-brokkoli.blog

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: