Mogyorós-narancsos amaránt golyócskák   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

A mai édesség szintén ünnepi, és rendkívül finom😉 Gyorsan le is írom a receptet, hogy tudjam legközelebb reprodukálni😀

Hozzávalók:
50-60 g pattogatott amaránt
3 evőkanál méz (vagy szirup)
100 g pirított mogyoró krémessé darálva
1 ek mandula liszt
1 ujjnyi friss gyömbér lereszelve
1 bio narancs reszelt héja
1/2 narancs leve és húsa
2 ek házi kandírozott bio narancshéj (kókuszvirágcukros vízben kandíroztam)

Az alapanyagokat egy keverő tálban alaposan összedolgozzuk, majd hűtőben pihentetjük jó 30 percet.
Majd vizes kézzel golyókat formázunk belőle és meghempergetjük egy kis fahéjas amarántban.
Goji bogyóval díszítettem, és egy karika narancs társaságában tálaltam😉

Jó étvágyat hozzá!!! ♥ ♥ ♥

Amaránt, a szívbarát

amarant

Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, tanúja volt az azték és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Napjainkban Európában – főként Németországban és Ausztriában – termesztik és fogyasztják liszt és puffasztott amaránt formájában, de nálunk is kapható.

A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványi anyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma (izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav) nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél. Szakirodalmi és hazai mérési adatok szerint az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnéziumtartalma is (Léder, 1998, Szőcs, 1995). Magnéziumtartalma azért is figyelemreméltó, mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak.
Az amaránt mag jó riboflavin-, niacin- és tokoferol forrás. Karotint nem, viszont a többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaz. A mag telítetlen zsírsavakban is gazdag. Az amarántmag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő. Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyérsütésre. Az őrölt magot a búzaliszthez keverve 1:3 arányban jó minőségű, kissé sötétebb színű, laza, kellemes ízű kenyér kapható. Az amarántőrleménnyel készített ételek és termékek fehérje-, élelmi rost- és ásványi anyag-tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.
Itthon is többféle amarántból készült élelmiszer kapható: amarántos tészta, amarántkenyér és pattogatott amaránt. A kipattogatott amarántmag kellemes, enyhén pörkölt ízű termék, kiválóan alkalmas reggeli müzlikhez adagolva, tejjel elkeverve.
Forrás:
terebess.hu

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: