Borsógombóckák káposztasalátával   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ez is a tegnapi menü része volt🙂 Úgy volt, hogy 10-re érkeznek, és olyan ebédet kellett kitalálnom, ami készen van 10-re, és utána nem a kajával kell foglalkoznom, hanem a drága vendégeimmel lehetek🙂 A sárgaborsóból akkor lehet gombóckákat formázni, ha már picit meghűlt. A káposztasali is annál finomabb, minél többet áll😉 Így esett a választásom erre a menüre, de szerencsére, még a gyerekeknek is ízlett ♥ ♥ ♥

Hozzávalók a gombócokhoz:
1/2 kg sárgaborsó
1 bélyegnyi kombu
1 kk tiszta só
2 szeres főzővíz (ha kell, még öntsünk inkább utána)
1 tk kókuszolaj
2 nagy fej hagyma

A kombu egy tengeri zöldség, ami rengeteg ásványi anyagot -többek között a nálunk ritkán megtalálható természetes jódot- tartalmaz. Egy bélyegnyi épp elég mennyiség az étel gazdaggá tételéhez ) Egy ilyen picike darab abban is segít, hogy hamarabb megpuhuljon a hüvelyes, vagy a gabona. Nem fontos megenni, -bár nincs igazán meghatározó íze- de ha szeretnéd, akkor jó előtte beáztatni. Az ásványok főzés során kifőnek belőle.

A sárgaborsót alaposan megmossuk, majd a kombuval együtt 30-40 perc alatt puhára főzzük. A sót csak az utolsó 10 percben tegyük bele, mert az összehúzó hatása miatt nehezebben puhul meg a borsó😉
A kókuszolajon megpirítjuk az apróra vágott hagymát, majd hozzákeverjük a főtt borsóhoz. Ha kell, kicsit átdolgozhatjuk botmixerrel, de nem szükséges. Ahogy hűl, egyre sűrűbb lesz, langyosan már simán tudunk gombóckákat formázni belőle. Fagyis kanalat használtam😉

Káposzta saláta:
1/2 fej lila káposzta
1 nagyobb fej lilahagyma
1 kk tiszta só
1 bio citrom
2 ek méz

A káposztát és a hagymát tisztítás-mosás után lereszeljük, besózzuk, és félretesszük, amíg elkészítjük a saláta levét. Ehhez kevés forrásvízhez hozzáadjuk a citrom levét, és a mézzel együtt elkeverjük. Kinyomkodjuk a káposzta sós levét, és beletesszük a salátalébe. Tálalásig lefedve hidegen, tároljuk.

Mit érdemes tudni a lilakáposztáról?

voroskaposztaez

A fejeskáposztát egyes adatok szerint már a kőkorszakban is ismerték. A mai fajtákhoz hasonló egyedek az ókori Egyiptomban jelentek meg. Az egyiptomiak szent növényként tartották számon, betegségek kezelésére is használták. A lilakáposzta őshazája Kis-Ázsiában található, azonban igen korán átkerült Európába is, ahol a rómaiak és a görögök csodaszernek tartották. Igen nagy fagytűrő képességének köszönhetően hamar elterjedt a kontinensen.

A keresztesvirágúak családjába tartozó kétéves növény első évben hozza a fogyasztásra alkalmas, gazdasági értelemben vett termést. A vöröskáposzta gömb alakú, levélzete tömör, színe a világos lilától az egészen sötét, a padlizsán liláig terjed. Íze enyhén édeskés, lágy, jellegzetes káposzta íz. Leginkább friss fogyasztásra alkalmas, tartósításra nem érdemes felhasználni.
A káposzta egész évben tárolható veremben, pincében, prizmába rakva, az ideális tárolási hőmérséklet 2-3 °C . Viszont C-vitamin tartalma a tárolás során kb. 20 százalékkal csökken.

Értékes tápanyagtartalmát legjobban akkor őrizzük meg, ha salátát készítünk belőle. Salátakészítéskor mindig vékonyra kell szelni, gyalulni (könnyebben emészthető), kevés sóval kell ízesíteni és rövid ideig állni hagyni. Egyéb anyagokkal vagy egzotikus fűszerekkel remekül kombinálható a zöldségekkel, hallal, de akár gyümölcsökkel és magvakkal is. Főzéskor általában megkékül, ez kevés ecet hozzáadásával megakadályozható.
Élettani hatása szerteágazó. Amerikai kutatók 36 féle antocianint azonosítottak a vöröskáposztában. Az antocianinok a flavonoidok csoportjába tartozó egészséges növényi eredetű tápanyagok. Az antocián adja a vöröskáposzta színét. Egyre több bizonyíték támasztja alá, hogy az antocianinok védenek a rák ellen, javítják az agyműködést és elősegítik a szív egészségét is. Táplálkozási kísérleteikben azt is megfigyelték a kutatók, hogy a rendszeresen fogyasztott vöröskáposzta (akár hőkezelve, azaz főzve is), a C-vitamin hasznosulását is elősegítette. A vöröskáposzta valóságos ásvány- és vitaminbomba, van benne kálium, kalcium, foszfor, vas, jód, kén, valamint A-, B-, C- és U-vitamin, s többek között erősíti az immunrendszert, részt vesz a sejtek védelmében és regenerációjában, segít a máj méregtelenítésében, enyhíti a gyulladást, és mindenféle gyomor- és emésztési nyavalyára jó hatással van. Csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések, valamint az agyvérzés kockázatát, mivel meggátolja a vérrögök képződését. A káposzta növeli az étvágyat és javítja az emésztést. Étkezés után hosszabb ideig a jóllakottság érzetét kelti, ezért a fogyókúrázóknak is ideális táplálék.
Hibátlan, élénk színű, közepes méretű

Beszerzése hazánkban nem okoz gondot, hiszen bármelyik élelmiszerüzlet zöldséges részlegén, vagy piacon olcsón megvásárolhatjuk. Mindig az egészséges, hibátlan, élénk, de nem feketés-lila, közepes méretű példányokat vásároljunk. Ha csak kisebb mennyiségre van szükségünk, akkor nyugodtan válasszuk a darabolt példányokat, ha lehet azokat, melyek fóliázva vannak.
Felhasználás előtt mint az összes leveles zöldséget, a vöröskáposztát is mossuk át alaposan, majd a külső kemény leveleket és a torzsáját távolítsuk el. A felhasználástól függően szeleteljük, reszeljük, vagy szedjük leveleire.
Otthoni termesztése sem igényel nagy hozzáértést. Tudni kell róla, hogy kisebb fagyokat károsodás nélkül elvisel, a termésképzés idején az optimális hőmérséklet számára a 13 °C. A talaj szerkezete iránt kisebb igényeket támaszt, de nagyon sok tápanyagot, elsősorban káliumot igényel. Elsősorban közép-kötött talajokat javasolnak a termesztéséhez. Az árnyékot nem tűri. Locsoljuk rendszeresen, mert eredményesen öntözött körülmények között termeszthető.

Szűcs Sándor mesterszakács
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság
Forrás: http://www.memton.com/hirek/voroskaposzta-lilakaposzta

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: