Vettem a múltkor 2 karalábét, amit imádok nyersen 😉 De hűsi van, ezért kombináltam a köles melegítő erejével 😉
Hozzávalók személyenként:
1 db karalábé
1 csipet majoranna
A karalábét meghámozzuk, levágjuk az alsó kemény részét, majd kanállal ügyesen kiszedjük a belsejét 🙂 Megmossuk, megsózzuk, és beszórjuk pici majorannával és félretesszük.
töltelékhez:
1 ek áztatott dió
1 ek áztatott tökmag
1 ek áztatott szotyi
1 ek főtt köles
1/2 fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 kk őrölt kömény
1 csipet tiszta só
1 kk pirospaprika
1 csipet őrölt bors
2 karika kápia paprika
A hozzávalókat aprítógéppel pépesre aprítjuk, és megtöltjük vele a karalábét.
Fűszeres köles:
1 maréknyi főtt köles
1 kisebb fej vöröshagyma
1 cikk fokhagyma
1 ek tejföl (magtejföl)
1 csokor friss kapor apróra vágva
1 kk őrölt kömény
Só, ízlés szerint
Botmixerrel alaposan összedolgozzuk, majd hozzákeverjük a maradék főtt kölest.
Tányérkára tesszük, tetejére mehet a karalábé, és díszíthetjük pici paradicsommal, petrezselyemmel, kápia paprikával.
Jó étvágyat hozzá !!!
Mit érdemes tudnunk a kölesről?
A köles az egyik legtáplálóbb gabonaféle, amely nemcsak hogy finom, még egészséges is. Ha gyomorpanaszokkal küzdesz, vagy egyszerűen csak sok a savad, egyél minden nap egy pár szem kölesből készített puffasztott rágcsát, vagy kölessel készített ételeket, és garantáltan helyre jön a gyomrod!
A köles jótékony hatásai
A köles rengeteg vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Remek hatással van a szemfáradtságra, a hajhullásra és a körömrepedezésre, mivel magas az A-vitamin tartalma. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő hatása is jelentős, köszönhető ez a benne található foszfornak, kalciumnak, vasnak és szilíciumnak.
Aki koleszterinproblémákkal küzd, annak erősen ajánlott a heti többszöri fogyasztás! Hölgyek figyelmébe ajánljuk, hogy a kölesben található elemi rostok késleltetik a bőr öregedését, és éppen ezért segítik a kötőszövetek regenerálódását!
A köles
A köles a gabonák királya. Az egyetlen gabona, amely teljes értékű fehérjét tartalmaz, és amely lúgosítja a szervezetünket. Mivel kevesebb keményítőt tartalmaz, mint a többi gabonaféle, ezért sokkal könnyebben emészthető. Szinte bármilyen étel elkészíthető belőle: édes ételekhez vagy köretként egyaránt felhasználható. Vegetáriánusok számára a magas fehérjetartalom miatt kifejezetten megváltás, ugyanúgy, ahogy a vashiányban szenvedőknek is, mivel 100 gramm köles fedezi a napi vasszükséglet felét!
Forrás: http://www.femcafe.hu/cikkek/egeszseg/lugosito-csodaszer-%E2%80%93-koles
Vélemény, hozzászólás?