Nyers Bounty torta   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Átjött ma a legkedvesebb barátnőm a családjával, és összehasogatták nekem a nagyobb darab fákat. Ezt a tortát készítettem nekik boldogságomban 🙂 Nagyon remélem, hogy mindenkinek ízleni fog 😉
KÖSZÖNÖM SZÉPEN!!!!!! ♥ ♥ ♥

Hozzávalók az alsóbb réteghez:
1 kisebb tálka áztatott dió (3-4 maréknyi)
1 tk kakaópor
8-9 szem magzott datolya
1 ek méz
1 ek vanília kivonat (saját gyártmány 😉 )
1 csipetnyi tiszta só

A hozzávalókkal addig dolgoztatjuk a robotgépet, amíg egy csomóba összeáll a massza. Ez után még picit rámentem a botmixerrel is, mert elég darabosnak találtam 😉

18 cm-es tortaforma aljára vizes kézzel jól lenyomkodtam, és betettem a hűtőbe pihenni, amíg elkészült a következő réteg 😉

Középső, kókuszos réteg:

20 dkg kezeletlen kókuszreszelék
2 ek kókuszliszt
1 ek olvasztott kókuszolaj
1 ek vanília kivonat (2 dl vodkában ázik december óta 4 félbevágott bourbon vanília rúd)
1,5 dl forrásvíz
2 ek méz

A hozzávalókat krémesre turmixoljuk, majd ráterítjük a tortánk aljára, és máris mehet vissza a hűtőbe 🙂

Legfelső csokiréteg:
2 ek nyers kakaóvaj
1 tk kakaópor
1 ek vaníliakivonat
2 ek bio barna nádcukor

A hozzávalókat tűz fölött felolvasztottam, alaposan összekevertem, végül rácsorgattam a kókuszrétegre. Egyenletesen eloszlattam, és újra ment a hűtőbe dermedni 😉
1 órán belül tökéletes lesz 😉 Apró mandarin szeletkékkel díszítettem, de lehet, hogy nem is kell hozzá, mert anélkül is isteni finom 😉
Hogy honnan tudom? Magamnak is lecsippentettem egy picikét a hozzávalókból, és ebéd után ettem egy kockányi mennyei bounty szeletet 😉
Ő volt az, aki mostanra már csak egy kéjes gondolat 😀 😀 😀

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Mit érdemes tudnunk a kókuszról?

kokuszdio

Kókusz: az élet fája

A legsokoldalúbban hasznosítható növény

A kókuszdió őshazája Malajzia és környéke. Az indonézek azt mondják a kókuszról, hogy a fa, amely megad mindent, ami az élethez kell.

A kókusz minden része felhasználható. Törzse építőanyagként, levele tetőfedőként, termése rostanyagként hasznosítható, magja élelmiszert, gyógyszereket, italt, kémiai anyagokat szolgáltat.

Kókusztej

A kókuszmag belsejében lévő üreget, a frissítő hatású, édeskés ízű kókuszvíz tölti ki. Belső, fehér húsát, a koprát lereszelik, és forró vízben áztatják, majd egy szűrőn átpréselik, ez szolgáltatja a kókusztejet. Minél többször ismételjük ezt a folyamatot, a kókusztej annál lágyabb és krémesebb lesz. A sűrűbb változatát szószokhoz vagy desszertekhez, mint puding, tejberizs használják. Lágyabb változatát currykhez és levesekhez.
A kókuszvíz

A kókusztej különbözik a kókuszvíztől. Az utóbbi sokkal nagyobb figyelmet kapott egészségügyi előnyeinek köszönhetően. Akut hasmenés kezelésére kiválóan alkalmas. A kutatások azt mutatják, hogy a kókuszvíz ugyanolyan elektrolit egyensúllyal rendelkezik, mint az izotóniás vizek, amelyek hasznosak egy hosszú, fárasztó testmozgás utáni folyadékpótlásra.
A kókusz jótékony hatása

A kókuszdió nagyon tápláló és gazdag vitaminokban (C, E, B1, B3, B5 és B6), rost- és ásványi anyagokban (vas, szelén, nátrium, kalcium, magnézium és foszfor). Ellentétben a tehéntejjel, a kókusztej laktózmentes, így laktózérzékenyek is fogyaszthatják. Remek alapanyag különböző ételek főzéséhez, sütéséhez, turmixok készítéséhez, és becsült adaléka sok alkoholos italnak. A kókuszdióval többek közt rumot is ízesítenek.

Egy 100 ml-es kókusztej konzerv tartalmaz:
154 kalóriát
1,4 g fehérjét
15 g zsírt
3,4 g szénhidrátot
A kókuszdió jelentős mennyiségű zsírt tartalmaz, de ellentétben más diófélékkel, ezek a zsírok leginkább közepes láncú telített zsírsavak formájában jelennek meg, ilyen például a laurinsav, amely egy nagyon hasznos vegyületté alakul át a szervezetben. A monolaurin antibakteriális hatású és megakadályozza a vírusok és fertőzések elterjedését a szervezetben. Hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez. A telített zsírsavak túlzott fogyasztása és a koszorúér betegségek közti összefüggés jól megalapozott, ezért mivel a kókusztej telített zsírsav tartalma magas, mértékkel fogyasztható.
Hogyan tároljuk?

Ha házilag készítünk kókusztejet, akkor tisztában kell lennünk azzal, hogy a friss kókusztej nagyon hamar megromlik, ezért mindenképpen használjuk fel még azon a napon, amikor készítettük. A konzervet szobahőmérsékleten hosszú ideig tárolhatjuk, de mindenképpen ellenőrizzük a felhasználás időpontját és győződjünk meg arról is, hogy nem sérült a konzerv. Felnyitás után átönthetjük egy visszazárható üvegbe és betehetjük a hűtőszekrénybe, de ezt is érdemes néhány napon belül elfogyasztani. A kókusz magas olajtartalma miatt hamar megavasodik, ha nem megfelelő helyen tárolják.

Kókusztej házilag

Érdemes kipróbálni és házilag készíteni kókusztejet vízből és cukrozatlan kókuszpehelyből. Melegítsünk fel 2 bögre vizet (győződjünk meg róla, hogy ne forrjon). Adjunk hozzá 3 bögre kókuszpelyhet, majd fedjük le, és hagyjuk egy napig áztatni. Másnap öntsük át egy tésztaszűrőn, hogy a nagyobb kókuszdarabokat felfogjuk, majd préseljük át (helyezzünk rá egy súlyt), és már kész is a friss kókusztej. Használjuk fel azonnal, vagy tároljuk hűtőben 3-4 napig.
Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/egeszseg_es_gasztronomia/cikkek/kokusz_az_elet_faja/20120801124543

Advertisements

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: