Savanyú káposzta leves rizsgombócokkal   2 hozzászólás


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Nyirokrendszer tisztító kúrán vagyok már 1-2 hete, aminek keretében délelőtt levek és gyümölcs, aztán könnyű ebéd, majd még könnyebb vacsora következik😉 A mai ebéd bár diétás, mégis rendkívül finom😉 A leves minden hozzávalója nyers, kivéve a barnarizst.

Hozzávalók személyenként:
1 maréknyi savanyú káposzta
1/2 sárgarépa reszelve
1/2 fehérrépa reszelve
4-5 karika póréhagyma
1 csipet só
1 csipet kömény
1 kk pirospaprika
2 karika kápia paprika
2 dl forró víz

A hozzávalókat tányérba tesszük, majd leöntjük a forró vízzel, mert mégis csak igen hideg van😉

Rizsgombócok:
1 marék főtt barnarizs
1 cikk fokhagyma
1 csipet bármilyen fűszer, ízlés szerint
(Most csípős, mexikóit használtam, bio)
A rizst botmixerrel kisit összedolgozzuk, belekeverjük a fűszereket, majd vizes kézzel gombócokat formázunk belőle. Ha nem túl hideg, máris mehet a levesbe. ha hideg, nem árt a sütőben picit átmelegíteni😉
Jó étvágyat hozzá!

Magas a rost-, vitamin-, fehérje- és ásványianyagforrás: barnarizs
A barnarizs egy rendkívül értékes táplálékunk, mára egyre többen fedezik, ismerik fel táplálkozás élettani jelentőségét.

barnarizs

Sokáig csak a fehér rizst ismertük és használtuk háztartásainkban, ami éppúgy, mint a fehér liszt csak “hézagkitöltő”, kalórianövelő, szinte mondhatnám értéktelen táplálékaink közé sorolandó.

Ezzel szemben a barnarizs, a hántolatlan formája a rizseknek. Így, hogy nem távolítják el a rizsszem külső burkát, megmaradnak az értékes anyagok, a rostok, a vitaminok, ásványi anyagok, ettől lesz teljes értékű táplálékunk a barnarizs. Van több fajtája, kerek szemű, hosszú szemű, jázmin, stb.

Mit tartalmaz egy rizsszem?
A héj alatti rész tartalmazza az értékes B vitaminokat, ezenkívül pedig értékes fehérjét, rostokat, mangánt, magnéziumot, vasat, cinket, folsavat, kalciumot, szelént és E-, K-, B1, B3, B6 vitaminokat, esszenciális aminosavakat is.

A barnarizs élettani hatásai
hasmenés, magas láz esetén kiváló
az idegrendszerre nyugtató hatást gyakorol
méregtelenít, kifejezetten előnyös diétáknál (speciális barnarizs kúra!)
nagyban elősegíti a bél perisztaltikáját, miközben “takarítja” is azt
jótékony hatást fejt ki a magas koleszterinre, és magas vérzsírszintre
előnyös lehet hajhullásnál, bőrbetegségek kezelésénél
jó hatással van az emésztésre a bélcsatornát, nyugtatja, tisztítja
a diabéteszben ajánlott alacsony glikémiás indexe miatt
segíti a veseműködést, gátolja a vesekőképződést
gluténmentes, ezért diétában alkalmazható
építsük be étrendünkbe fáradtság, stressz esetén is
Hogyan készütjük el a legjobb barnarizst?
Mindenképpen be kell áztatnunk főzés előtt. Legalább pár órára, de még jobb ha egész éjjel ázik. 2-3 vízben lemossuk, majd szobahőmérsékletű vízben hagyjuk ázni, lepje el jól a víz a rizsünket.

A főzőedénybe az áztatólevével együtt tegyük, hogy ami a hosszú órák alatt beleázott a vízbe, ne menjen kárba. Ne sózzuk a főzés elején, csak inkább akkor, amikor félig megfőtt vagy mielőtt levennénk, és akkor is csak kevés Himalája sót használjunk. Ha kevésnek találjuk a főzővizet, öntsünk hozzá, vagy pótoljuk fövés közben. Hideg vizet soha ne öntsünk semmihez főzés közben, mert lehűti a főzőlevet és megszűnik a puhulás folyamata, némely alapanyag ilyenkor megkeményszik és nem is puhul fel rendesen.

Másik variáció lehet, amikor tűzre téve ha felfőtt vízben a barnarizs, akkor fedővel együtt kb. 40 percre a sütőbe tesszük, és ott 120-140 fok körül tartva puhulásig hagyjuk.

A gyors barnarizs főzési ideje kb. felére csökken, mivel a rizsszemeket egy speciális eljárással a gyártás során bemetszik, (feltárják) minek következtében a főzési idő lerövidül. Az értéket képező ezüsthártya ettől megmarad. Kb. 20 percre csökken a főzés ideje a normál barnarizs min 40 perces főzési ideje helyett. Kétszeres mennyiségű vizet használjunk előfőzött barnarizs esetében is.

A barnarizs kedvenc fűszerei: a bazsalikom, majoranna, lestyán, curry, sáfrány, kakukkfű lehetnek.

Használhatjuk rakott ételekhez a kész barnarizst, köretek kiegészítése lehet, tehetjük akár levesbetétnek.

Érdemes tudnunk, hogy a gabonáknak a héja tartalmazza azokat az enzimeket, amik segítenek a belső szemtermés megemésztésében.

Érdemes egyszerre nagyobb, többszörre való adag rizst kifőzni, 2-3 napig hűtőben légmentesen záródó edényben eláll. Így nem kell egy fél adagnyi rizs miatt 50 percet várnunk. Használhatjuk rakott, töltött ételekhez az így előkészített rizst.
Orosz Tünder
mesterszakács

Itt még többet megtudhat: http://www.joegeszseget.hu/magas-a-rost-vitamin-feherje-es-asvanyianyagforras#ixzz3Rv2On8mW

2 responses to “Savanyú káposzta leves rizsgombócokkal

Subscribe to comments with RSS.

  1. Szia Ildikó! Csak nem mvagy beteg? Mióta nem vagy a Facebookon, azóta nem írsz semmit.Nem tudsz vissza jönni?AndiLátom, mások sem írnak, remélem nincs baj.

    Körtvélyessy Andrea
    • Szia Andika🙂
      Semmi bajom, csak böjtön vagyok, és nem készítek olyan kaját, ami már ne lenne fent😉
      Egyébként épp holnap készülök egy cikket írni, a 2 évvel ezelőtti kis kosárkás feljelentésből kifolyólag most már 2 millió feletti büntetést is kitalált nekem a NAV🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: