Mogyorós amaránt falatkák   2 hozzászólás


Mogyorós amaránt falatkák

Mogyorós amaránt falatkák

Ez a nasi a ronda, de finom kategóriába tartozik, és ő az első, akivel kiváltom az eddigi csokis müzliszeletemet… Történt ugyanis, hogy a múlt héten elolvastam a cimkén az összetevőket… Eddig abban az illúzióban ringattam magam, hogy a müzliszelet egészséges. Hm. Minden bizonnyal az, azzal a feltétellel, hogy én készítem😀😀😀

Hozzávalók:
10 dkg pattogatott amaránt
2-3 evőkanél méz
pár csepp citromlé
pici fahéj
1 csipet só
2 ek mazsola
2 ek mogyoró

A tetejére 1/2 tábla olvasztott étcsoki
Elkészítés:
Alaposan gyúrjuk össze a hozzávalókat, majd formáljunk belőle golyócskákat. Lapítsuk ki őket, hogy apró müzli szeleteket kapjunk.
Egy tepsit lefedtem sütőpapírral, ráraktam a falatkákat, letakartam tüll anyaggal,végül kiraktam a teraszra szikkadni😉 Kint éjszakázott, reggel bejött a hűtőbe😉 Szeretek ebéd után 1-1 falat édességet bekapni, 1 ilyen darabka épp tökéletes, főleg ízfokozók, tartósítók, állományjavítók és még ki tudja mik nélkül😉
Amaránt, a szívbarát

Amaránt

Amaránt

Az amaránt a Föld egyik legősibb kultúrnövénye, tanúja volt az azték és inka birodalmak felvirágzásának és bukásának. Amerika felfedezése előtt az ott élő népek számára alapvető táplálékforrás volt a kukoricával és a babbal együtt, akárcsak a gabonafélék a mai Európában. Tudatos termesztése 5-6000 évre nyúlik vissza. Napjainkban Európában – főként Németországban és Ausztriában – termesztik és fogyasztják liszt és puffasztott amaránt formájában, de nálunk is kapható.

A különböző amarántfajták magjainak átlagos fehérje-, zsír-, rost- és ásványi anyag-, valamint az esszenciális aminosavak közül a lizintartalma (izomépítésben és regenerációban szerepet játszó aminosav) nagyobb, míg a szénhidráttartalma kisebb a hagyományos gabonaféléknél. Szakirodalmi és hazai mérési adatok szerint az amarántmag lisztje a búzalisztnél kétszer-háromszor több lizint, ötször több vasat, hétszer több kalciumot, négyszer több cinket tartalmaz, s nagy a magnéziumtartalma is (Léder, 1998, Szőcs, 1995). Magnéziumtartalma azért is figyelemreméltó, mert a magnézium egyike azoknak az anyagoknak, amelyek az infarktus megelőzésében szerepet játszanak.
Az amaránt mag jó riboflavin-, niacin- és tokoferol forrás. Karotint nem, viszont a többi gabonafélétől eltérően aszkorbinsavat tartalmaz. A mag telítetlen zsírsavakban is gazdag. Az amarántmag fő szénhidrátkomponense a gabonafélékhez hasonlóan a keményítő. Keményítőtartalma révén alkalmas a kenyérsütésre. Az őrölt magot a búzaliszthez keverve 1:3 arányban jó minőségű, kissé sötétebb színű, laza, kellemes ízű kenyér kapható. Az amarántőrleménnyel készített ételek és termékek fehérje-, élelmi rost- és ásványi anyag-tartalma mindig nagyobb, mint a kizárólag búzalisztből készített termékeké.
Itthon is többféle amarántból készült élelmiszer kapható: amarántos tészta, amarántkenyér és pattogatott amaránt. A kipattogatott amarántmag kellemes, enyhén pörkölt ízű termék, kiválóan alkalmas reggeli müzlikhez adagolva, tejjel elkeverve.
Forrás:
terebess.hu

2 responses to “Mogyorós amaránt falatkák

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nagyon jól néz ki ,előbb fügének néztem ,

    Horváth Árpád

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: