Nyári zserbó   Leave a comment


nyári zserbó

nyári zserbó

A nyers zserbó mindenki kedvence, de a gyümölcslapok miatt rendkívül időigényes és költséges elkészíteni. Remélem, ezen a nyáron lesz napsütés, akkor aszalok egy csomót a napon😉
Most viszont azt találtam ki, hogy gyümölcslap helyett élő gyümölcslekvárt teszek a középső sorába😉 Most épp csak mazsola volt itthon, egy éjszakára beáztattam, majd összeturmixoltam egy biocitrom levével😉
Az állaga nem sikerült túl jól, de az íze…. Nagyon fini volt😉

Hozzávalók:
15-20 dkg aszalt gyümölcs
1 citrom leve

Diós töltelék:
40 dkg áztatott dió (kb)
3 ek. méz
1 citrom reszelt héja
1/2 citrom leve
1 leheletnyi tiszta só
1 kk fahéj
1 csipet őrölt szegfűszeg

Csokimáz:
2 ek nyers kakaóvaj
1 tk holland kakaópor
1 ek kókuszvirág cukor

A lekvárhoz valókat összeturmixoljuk.

Közben elkészítjük a tölteléket, amihez aprítógépbe helyezzük az alapanyagokat, és alaposan összedolgozzuk. A végén botmixerrel javítottam még egy kicsit az állagán😉

Egy tálcára sütőpapírt tettem, és ráhalmoztam az első diós réteget. Középre a lekvár kerül, majd egy újabb diós réteg. A tetejére csokimáz jön, amihez megolvasztjuk a kakaóvajat, majd hozzákeverjük a kakaót és a mézet, vagy cukrot. Végül rácsorgatjuk a sütire.
A tetejét áztatott goji bogyóval díszítettem😉

A dió – a magyar őshit szent fája.

diofa

A dió a magyarok szent fája, számos magyar legendában szerepel.

A bölcsesség, az erő szimbóluma, termésének alakja miatt a kozmosz és az emberi agy jelképe.

A hatalmas, öreg diófa alatt úgy érezzük, derűs bölcsességgel néz – és segít – bennünket.

Mosolyog rajtunk, de megért bennünket.

Minden ízében gyógyhatású.

Négy része a négy évszakot jelképezi, tekervényei az agyhoz teszik hasonlatossá.

Félbevágva a mágikus Gilgames-jelet fedezhetjük fel, ami a táltoskirályok anyajegye volt. (hasonlít a négylevelű lóheréhez)

Nem csak ünnepi desszertjeinkben van helye, hanem egy egyszerű vacsorát vagy desszertet is feldobhatunk egy-egy marék dióval.

A dió, tudományos nevén Juglans 160 éves példányok is akadnak –, amelynek mind a levelét, termését és persze fáját régtől hasznosítja az emberiség.

Az egészséges diólevelekből főzött tea nyugtatató, idegrendszert védő, vértisztító hatását ma is nagyra becsülik a népi és alternatív gyógyászatban.

A konyhában a legértékesebb mégis a csonthéjas diótermés.

A dió valóságos egészségkapszula, amellett, hogy igen finom.

A dió – a magyar őshit szent fája.
Magyarország területén őshonosnak számít – egyes krónikák úgy tartják, már honfoglaló őseink is fogyasztották.
Ma a keleti országrészben, főként Milota környékén vannak kitűnő minőségű termést hozó, nevezetes diófások, de az ország egész területén találhatók remek diótermő helyek.
A dió, diófa szinte minden európai nép történetében kitüntetett szerepet játszik – ősi termékenységszimbólumként tekintettek rá a kontinens számos országában.

Az ókori Rómában Jupiter fájaként tisztelték, házasságkötések alkalmával az ifjú párra diót hintettek a gazdag gyermekáldás reményében.

A földre hulló diók csörgése pedig jelezte a házasság sikerét.
Mindez aztán különböző formákban átörökítődött a népmesékbe, mondákba, népdalokba, versekbe és számos népszokásba Európa-szerte.
Nem is kell magyarázni, miért tekintik a szerelem jelképének is a diót🙂

A dió szimbolikája azonban nem ér véget a termékenységnél.
A hosszú életet, örök fiatalságot, szerelmet, bőséget, gazdagságot, egészséget egyaránt jelképezi – ezért is ültettek és ültetnek ma is sokan diófát, ha gyermek születik.

Különféle hiedelmek köthetők a dióhoz az év majd’ minden kitüntetett szakaszában (így pl. Luca napján, karácsonykor, húsvétkor), és elmaradhatatlan a karácsonyi, újévi, húsvéti süteményekből is.

A dió tele van értékes vitaminokkal, jótékony ásványi anyagokkal.
Kitűnő magnézium- és cinkforrás, de káliumot, vasat, foszfort és kalciumot is nagy mennyiségben tartalmaz. A-, B1-, B2- és B3-, valamint E-vitaminok találhatók az érett példányokban, de a friss dió C-vitamintartalma sem elhanyagolható.
A dióból hidegen olajat is sajtolnak, ami számos egészséges tulajdonsággal rendelkezik

A szervezet számára különösen értékesek többszörösen telített zsírsavai.
A dióban természetes formában megtalálható omega-3 zsírsav nélkülözhetetlen az egészséges sejtműködéshez.

Ezt a zsírsavat az emberi szervezet nem képes előállítani, ezért fontos, hogy figyelmet fordítsunk a bevitelére.
Egy markényi dió elfogyasztása fedezi a napi szükségletet.
Többek között segít megelőzni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, véd az érelmeszesedés kialakulásától, erősíti az immunrendszert, kedvezően befolyásolja az agysejtek működését, óvja az idegrendszert.

A dió flavonoid-tartalmának köszönhetően a daganatos betegségek kialakulásának esélyét is csökkenti.
Kutatási eredmények támasztják alá az úgynevezett 2-es típusú cukorbetegség megelőzésében és a magas vérnyomás leküzdésében játszott kulcsszerepét is.

Az úgynevezett dió-diéta pedig kifejezetten ajánlatos a magas koleszterinszint csökkentése érdekében.

A dió fogyasztásának előnyeit nem is lehet eléggé hangsúlyozni.

Túlzásoktól természetesen itt is tartózkodni kell, hisz mindezen jótékony tulajdonságaihoz magas energiatartalom társul – ez persze előnyös sportolók esetében, ha hirtelen nagy energiára van szükségük, de aki a vonalaira vigyáz és keveset mozog, csak mértékkel, illetve minimum 24 órai áztatás után fogyassza!

Igazi ritkaság a vörös dió, ami nem csupán gyönyörű, de nagyon finom is

A dió már érettségének egészen korai stádiumában is fogyasztható.

A magas C-vitamin- és vastartalmú zöld dió, amely lényegében a csonthéj nélküli fiatal termés, valódi csodaszernek számított egykor.

Gyomorerősítő, májregeneráló és vértisztító
hatása miatt ma is nagy becsben tartják, az igazi ínyencek kedvelt csemegéje.

A már érett, csonthéjas diótermés akár egy évig is tárolható hűvös, jól szellőző helyen. Bár a diótörés és tisztítás időigényes foglalatosság – megéri a fáradozást.

A tisztított dió azonban hajlamos az avasodásra, ezért érdemes vászon- vagy papírzacskóban tárolni, és mihamarabb felhasználni, illetve frissen megtörni😉

http://emf-kryon.blogspot.hu/2013/04/dio-csudajo.html

Posted 2015. május 28. by eletkert in Receptek

Tagged with , , , , , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: