Saláta-mix fűszeres magvakkal   Leave a comment


Salátamix

Salátamix

Mindenféle finom, gyógyítós, vegyszerezetlen saláta érik a hátsó kertemben, feldobtam őket egy némi fűszeres magocskával😉

Hozzávalók:
1 kisebb fej jégsaláta
1 maréknyi madársaláta
4-5 szál cikória saláta
1 ek fokhagymás olívaolaj

Öntet:
1 maréknyi áztatott dió, szotyi, tökmag
1 kisebb fej lilahagyma
1 cikk fokhagyma
1/2 sárga paprika
1 paradicsom
1 kanál Soyu szójaszósz
1 kanálnyi apróra vágott snidling
1 ek hidegen sajtolt kukoricacsíra olaj
A salátát alaposan megmostam, nagyobb darabokra vágtam, majd összeforgattam a fokhagymaolajban.

A magok kivételével aprítóban krémesre dolgoztam a szószt, beleforgattam a magokat, és máris mentek a salátára😉 Zsenge, nyers zöldborsóval díszítettem😉
Friss, ropogós, egészséges😉

Jó étvágyat hozzá!❤

A saláta és az egészséges táplálkozás

jegsalata

Táplálkozási jelentősége nem a magas vitamintartalmában van, hanem a téli és tavaszi szegényes zöldségválaszték bővítésében rejlik. Tavasszal a legkorábban fogyasztható zöldségfélék közé tartozik. Értékes vitaminokat tartalmaz, amelyek közül a C-vitamint legnagyobb mennyiségben az áttelelő saláta tartalmazza, jóval többet, mint az üvegházban, illetve fólia alatt termesztett növények. A C-vitamin mennyisége jellemzően a salátákban kívülről befelé csökken. A C-vitamin mellett, sok béta-karotint (az A-vitamin elővitaminja) és B-vitamint (B1, B2, B3 és B6) tartalmaz. Energiatartalma 17 kcal, 71 kJ/100 gramm. Alacsony energiatartalma és telítettségérzetet keltő hatásának köszönhetően manapság a fogyókúrák egyik legnépszerűbb összetevője.

Érdekesség, hogy az ókori kultúrákból igen csak ellentmondásos információk maradtak fent a fejes saláta az emberi szervezetre gyakorolt hatását illetően. Míg az egyiptomiak kifejezetten afrodiziákumként tartották számon, addig a görögök és rómaiak álmosító, altató hatásúnak vélték. A régi görögök hite szerint a saláta elősegíti az alvást, ezért az étkezések végeztével szolgálták fel. Ez utóbbit a modernkori kutatások is igazolták. A salátában izolálták a gyenge bódító hatású lactucarium nevű anyagot. A lactucarium komponensei részben indifferens testek (lactucin, lactucopicrin), részben a keserű lactucasav. Az ópiumhoz hasonlóan euforikus hatást vált ki, és köhögés csillapítására használják. A drogját az ókori Egyiptomban is ismerték, de részletesen csak a XIX. században, Lengyelországban kezdték tanulmányozni. A lactucarium- tartalmú nyugtató hatású gyógyszereket elsőnek az Egyesült Államokban, 1898-ban szabadalmaztatták.

Forrás: http://www.dietetika-eletmod.hu/fejes-salata.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: