Töltött levelek   Leave a comment


Töltött levelek

Töltött levelek

Gyönyörű, hatalmas mángold és céklaleveleim vannak már a kertben, és ma, mikor kezdtem megéhezni, beindult a fantáziám ;)Az egyiket tudtam csak megenni dugig laktam vele😉

Hozzávalók:
1 nagy mángold levél
1 nagy céklalevél

Töltelék 8 személyre:
6 db reszelt sárgarépa
Krémes réteg:
30 dkg áztatott tökmag
2 ek extra szűz olívaolaj
2 db kisebb cukkíni
2 fej lilahagyma
1 nagyobb cikk fokhagyma
1 kk só
1 kk őrölt kömény
1 kk méz
1/2 friss citrom leve
1 ek házi mustár

A hozzávalókat krémesre turmixoljuk.

A leveleket megmossuk, és leterítjük egy nagyobb tálcára, vagy vágólapra. Megszórjuk 1 réteg reszelt répával, majd rákenjük a krémet. Erre megint répát szórunk, és feltekerjük úgy, mint a töltött káposztát. Ezek a levelek úgy adták magukat, hogy felül a levélcsúcsot ráhajtottam a töltelékre, behajtottam a két oldalán a levélszéleket is, így szinte betakarva a tölteléket. Majd felülről elkezdtem tekerni lassan úgy, hogy közben az oldalát mindig igazgattam, hogy takarja a krémet.

Kápia paprikával és friss petrezselyemmel tálaltam😉
Jó étvágyat hozzá!!!

A mángold….

mángold

mángold

Kevéssé ismert, pedig rendkívül hasznos, sokoldalú zöldségféle. Többféle betegség esetén jótékony hatású, de az egészségesek is az étlapjukra tehetik, megelőzés vagy egyszerűen a jó íze miatt.
A cékla rokona, fehér céklának is nevezik. Több ezer éve ismert kultúrnövény, Ázsia-szerte termesztették, majd onnan Kis-Ázsián keresztül a görögök és a rómaiak is átvették.

A Földközi tenger partvidékén máig kedvelt, nemcsak főznivalóként, hanem gyógynövényként is. Kétéves növény, az első évben a gyökérzete és a levélzete fejlődik ki, a második évben virágzik és magot nevel.
Miért jó?

A mángold egyesíti magában többféle egészséges zöldségféle, például a spenót, a sárgarépa, a spárga értékes összetevőit: gazdag A- ,B1-, B2-, B6-, C-, E-, K-vitaminban, szerves savakban (alma-, citrom-, oxálsav), ásványi anyagokban, nyomelemekben, például folsavban, foszforban, kalciumban, káliumban, magnéziumban és vasban. Könnyen emészthető, nagy mennyiségű pektint tartalmaz. Antioxidáns tartalma segíthet a tüdő- és emésztőszervi daganatos betegségek megelőzésében, erősíti az immunrendszert, véd a szabadgyökök ellen.

Csekély energia- és magas rosttartalma ideális fogyókúrás élelmiszerré teszi (6-7 százalék cukor van benne). K-vitamin-tartalma a csontok erősítéséhez járul hozzá. A benne lévő karotin a szem egészségét őrzi, és ausztráliai kutatások szerint csökkenti a bőrrák kialakulásának kockázatát. Fogyasztása a tapasztalatok szerint előnyös a cukorbetegek számára, mert hozzájárul a vércukorszint szabályozásához.

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/mangold_spenot_es_sparga_egyben/20100219141710

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: