Málnás gombóc   2 hozzászólás


Málnás gombóc

Málnás gombóc

Valamilyen nyers gombócot beszéltünk a lányokkal, mondtam, olyan töltelékkel lesz, amit kapok a piacon😉 Azt hiszem, megalkottam életem legfinomabb édességét😉❤

Hozzávalók a gombóctésztához:
2 csésze (kb 5 dl) áztatott dió
1 csésze áztatott szotyi
2 ek zabpehely
5 szem aszalt füge
1 leheletnyi tiszta só
2 ek méz
1/2 biocitrom leve és reszelt héja
1 kk vanília
1 ek kókuszolaj

A hozzávalókat robotgépben majdnem krémes állagúra dolgozzuk, és félretesszük, amíg elkészül a töltelék.

Töltelék:
25-30 dkg málna
2 ek méz
1 tk útifű maghéj

Hempergetéshez:
10 dkg kókuszreszelék
1 tk fahéj

A málnát a mézzel botmixerrel egy pillanat alatt lekvárrá dolgozzuk, hozzáadjuk a mézet és az útifüvet, és jól elkeverjük.

Közben egy kis tálkában összekeverjük a kókuszt a fahéjjal.

A magmasszából vizes kézzel pici gombócot formáztam, majd a közepébe mélyedést alakítottam ki. Ebbe ment 1 jó teáskanálnyi málnalekvár, majd fél kézzel ügyesen csináltam e gombócra egy lapos “kalapot” a magmasszából, és eldolgoztam rajta😉 A lekvárral teli gombóckán sehogy sem tudtam máshogy összehúzni a ruháját😀

Végül meghempergettem a fahéjas cuccban, és máris ment a tányérkára😉

Töltött levelet ebédeltem ma, isteni volt utána ez a nasi😉

Málna

Táplálékkiegészítők, vitaminbogyók helyett habzsoljon málnát! Soha nem volt még nagyobb szükségünk friss vitaminokra és antioxidánsokra. A málna gyógyszernek is beillő csemege, érdemes betérni érte a piacra. Ha hiszi, ha nem, csonthéjas😀

málna

málna

A málna (Rubus idaeus) a rózsafélék (Rosaceae) családján belül a Rubus nemzettség tagja. Hívják még boldogasszony csipkéjének vagy német neve (Himbeere) alapján himpérnek is. A nemesített változatot éppúgy málnának hívjuk, mint az erdőkben növő vad formát.

A növény 1-2 méter magas, szőrös, tüskés szárú, csaknem függőlegesen növő hajtásokkal rendelkező, nálunk is őshonos félcserje. Vesszői két évig élnek, a második évben kihajtanak, elágaznak, majd virágot hajtanak, termést érlelnek, végül ősszel elszáradnak. A cserje 8-10 évig terem bőven, aztán érdemes fiatal vesszőkből új bokrot telepíteni.
Miért jó?

A málna érdemeiről hajlamosak vagyunk megfeledkezni, mert valljuk meg, nem minden szempontból praktikus gyümölcs: a legtöbb élelmiszer-boltban nem kapható, szedése fáradtságos és kényelmetlen a szúrós ágak között, leszedve törékeny és hamar romlik. Pedig igazi ízletes gyógyszerre lelhetünk benne.

Egy maréknyi, 100 gramm málnában 25 mg C-vitamin rejtőzik, de van benne sok B1-, B2-vitamin és A-provitamin is. Le se tagadhatná, hogy gazdag színanyagokban, sok antioxidánst, flavonoidot tartalmaz, valamint gyümölcssavakat, cserzőanyagokat, növényi rostokat, pektint. 100 gramm málnából 80-85 gramm a víz. Energiatartalma 150-200 kJoule, körülbelül 34 kcal, 0,9 g fehérje, mindössze 0-3-0,5 g zsír, 11-12 g szénhidrát van benne. Értékes tápanyag a benne lévő gyümölcscukor. Az ásványok és nyomelemek közül kiemelendő 25-40 mg-os kalcium-, 170 milligrammnyi kálium-, 30 mg magnézium- és 0,6-1 mg-os vastartalma. Ezekből az elemekből a másfél maréknyi málna napi szükségletünk mintegy 10 százalékát fedezi.

Lehetőleg frissen és nyersen fogyasszuk, így érvényesül leginkább vitaminjainak jótékony hatása, de szörpnek, lekvárnak eltéve és mélyhűtve is sok kincset tartalmaz még. A gyümölcs fogyasztása segít karbantartani a vércukorszintet, csökkenti a magasvérnyomást, segít a menstruációs zavarokon. Levét lázcsillapítónak, izzasztó hatású italnak is lehet használni. A nyári meghűlés legkellemesebb gyógyszere a szobahőmérsékletű málnaszörp, nem csak gyerekeknek!

Levele júniustól augusztusig szedve és szárítva értékes gyógynövény-alapanyag. Teája vagy főzete ér- és pórusösszehúzó, valamint enyhén antibakteriális hatású. Teája cukorbajra, húgyúti betegségekre, meghűléses panaszokra, lázcsillapításra, izzasztásra éppúgy alkalmas, mint a friss gyümölcs. Naponta egy csésze málnalevél-tea iszogatása bevált a várandós kismamáknál a reggeli rosszullétek enyhítésére, a szülés előtti hónapban pedig a szülés megkönnyítésére ajánlják, mert ellazítja, tágulékonyabbá teszi a kismedencei izmokat. Cseranyagai hasmenéskor segítenek, antibakteriális, összehúzó hatása a szájnyálkahártya gyulladásainál gargarizáló oldatként érvényesül előnyösen. Külsőleg, borogatásként is használható.
Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/malna_meglepetesek_a_piros_bogyorol/20070716122627

2 responses to “Málnás gombóc

Subscribe to comments with RSS.

  1. hmmmmmmmmmm szeretném egyszer megkóstolni….

    Date: Wed, 8 Jul 2015 12:26:04 +0000 To: varhegyi.a@hotmail.com

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: