Tormakrémmel töltött nyers palacsinta   Leave a comment


közeli ;)

közeli 😉

A csípős ételekről mindig a mexikóiak jutottak eszembe, hogy vajon miért eszik abban a melegben, amikor melegük lesz tőle? Aztán egy ismerősöm felvilágosított, hogy igen, abban a pillanatban valóban elég forró érzés, de picit később csodálatosan lehűti a szervezetet 😉 Biztosan ezért kerülgettem én is napok óta a tormát, míg végül ma kiástam néhány szálat 😉 Az biztos, hogy “az orrodat is tisztíccsa” 😀 😀 :D, de mindent megér, mert annyira finooooooooom!!!! 😀 És valóban! Nem sokkal ebéd után nem csak a nyers étel általi élénkítő hatást éreztem, de kellemesen fel is frissültem 😉 Ha szeretitek az erőset, ne hagyjátok ki 😉

palacsinta

palacsinta


Hozzávalók a palacsintához:
1 közepes cukkíni
1 közepes lila hagyma
1 sárga színű paprika
1 csésze darált lenmag
1 kk tiszta só
1 kk őrölt kömény
1 ek extra szűz olívaolaj
annyi víz, hogy a robotgép masszává tudja darálni 😉

A hozzávalókat felkockáztam, és robotgépbe tettem. A forrásvizet menet közben adagoltam, éppen csak annyit, hogy kenhető tészta állagot kapjak, mert ugye aszalásra készítettem elő 🙂
A legnagyobb tepsit kibéleltem sütőpapírral, és 3 mm vastagságban egyenletesen elkentem rajta a palacsintatésztát. Folyamatosan vizeztem hozzá a kezemet, így nagyon szép, egyenletesre lehet simogatni 😉
Aztán tüll anyaggal letakartam, és ment a napra. 2 nap alatt tökéletes lett, ami azt jelenti, hogy teljesen megaszalódott, de lágy, tekerhető, formázható 😉

Tormakrém:
2 kisebb szál torma
1 csésze áztatott szotyi
1 ek extra szűz olívaolaj
1 csipet tiszta só
1 ek méz
1/2 bio citrom kifacsart leve
1/2-1 dl víz, annyi, hogy homogén, krémes legyen.

A tormát megpucoltam, kicsi darabokra vágtam, és a többiekkel együtt ment ő is a robotgépbe 😉 Elsőre nagyjából fél deci forrásvizet tettem hozzá, de picit még pótolni kellett. Krémessé dolgoztam, és már kentem is a palacsintába.

Egy nagyjából 10 cm-es kockát vágtam le az aszalványból, aminek az egyik oldalára tettem (szintén saját termésű) zöld színű paprikát, amit hosszában vágtam le a csumájáról. Ezt megtöltöttem a krémmel, beborítottam egy hasonló méretű piros kápia paprikával, és feltekertem a palacsintát. Egy szelet paradicsommal, és hagymacsírával díszítettem, és természetesen a díszek is az ebéd részét képezték 😀 😀 😀
Nagyon jól laktam, de bement még egy adag málnafagyi is 😉

Nektek is jó étvágyat kívánok!!! ❤

Mit érdemes tudnunk a tormáról?

torma

torma nem csak fűszernövény, hanem nélkülözhetetlen gyógynövény is, sőt előbb volt gyógynövény csak később kezdték fogyasztani.

A Volga és a Don környékéről származik, arrafelé az életerő jelképe.

Évelő lágyszárú növény, a keresztesvirágú növények közé tartozik, jól tűri a hideget. A gyökerét egész évben gyűjthetjük. ( Édesapám tanította, hogy ha kiástuk a gyökeret és a levélzet alatt 2 ujjnyira elvágjuk, a felső részt visszarakhatjuk a földbe, hamarosan meggyökeresedik újra. Általában így járok el, és valóban 1 év múlva újra van mit kiásni! )

Vadon is előfordul, de a kiskertek és nagykertek állandó lakójává is válhat. Szeret elszaporodni, ez is jelzi, hogy szükségünk van rá!

C vitamin forrás! E mellett tartalmaz más vitaminokat, Káliumot, Nátriumot, Magnéziumot, Kalciumot, más ásványi anyagokat, Flavont, Mustárolajat, Szinigrint, Glikozidokat.

A tormában lévő glukozinolát erősíti a májat, a méregtelenítő folyamatban. Az illinoisi egyetem kutatásai szerint ez az anyag felelős azért, hogy ne növekedjen tovább a meglévő daganat. A tormában 10x annyi van belőle, mint a felkapott brokkoliban (én is szeretem a brokkolit), ők meg rokonok, mindkettő keresztesvirágú.

A megelőzésben és gyógyításban is jelentős szerepe van. Erősíti az immunrendszert, fertőtlenítő hatása közismert, gyulladáscsökkentő. Meglepő és elgondolkodtató, hogy vírus és baktériumölő hatása 10-12 órán át tart!!!

Vérbőséget okozó hatása miatt, számos betegség esetén hatásos. ( Tisztítja a légutakat, s nem ártalmasan, mint a ……gyógyszer még akkor is ha a gyógyszerésze az utóbbit ajánlaná! )

Nem csak a légutakat tisztítja, hanem segíti a gyógyulást megfázás, nátha, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás, orrmelléküreg-gyulladása esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó, vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag-, és vesegyulladást. Reuma, köszvény, isiász, izomfájdalmak esetén is hatásos.

Magas rosttartalma a bélcsatorna tisztítására alkalmas pl. székrekedés. Bélféregűző hatása ismert. Bevethetjük étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás esetén. Idegnyugtató, megszünteti a fejfájást, fogfájást. “A mustárhoz hasonlóan tisztítja az agyvelőt” írta róla Lippai János 1664-ben. Enyhíti a rovarcsípés fájdalmát. Fogfájás esetén tegyünk tormát a fájó részre, hagyjuk ott és menjünk orvoshoz. Rovarcsípés esetén, kenjük be egy szelet vagy reszelt tormával a fájó, égő felületet.

Helyi kezelésre –Pl., fej, torok, mellkas, derék, fájó ízület- reszeljük le a tormát, egyszerre csak mindig annyit amennyire szükségünk van. Kenjük rá egy textil pelenkára, más pamut anyagra. Kenjük be a kezelendő felületet zsíros kenőccsel, vazelinnel, aki nem idegenkedik, disznózsírral (tapasztalatból mondom önmagában is kiváló gyulladáscsökkentő!), és borítsuk rá a becsomagolt tormakrémet. Hagyjuk hatni, felforrósodik a bőrfelület és bizony a hatás a mélyebb rétegekben, szervekben is megjelenik. Ha éget vagy kellemetlen, akkor szüntessük meg.

Láz esetén, ugyancsak reszeljük le a tormát, kössük/csomagoljuk pamutba és tegyük a talpra, kössük oda egy kendővel. Meglepődünk milyen hatása van. Légúti problémákra készítsünk tormaszirupot: lereszeljük a tormát, összekeverjük mézzel, hagyjuk összeérni. Leszűrjük és reggelente 1-2 kk-lal fogyasszunk belőle megelőzés céljából is. Szerintem szűretlenül is kiváló.

Fejfájás esetén készíthetünk tormatinktúrát: a lereszelt tormát alkoholba áztatjuk és ebből cseppentünk és masszírozzuk a fájó területet. Legalább néhány napig érleljük, majd szűrjük le. Várandósok és vesebetegek csak mértékkel fogyaszthatják, bár a mérték mindenkinek javasolt. Természetesen, ha valaki allergiás a tormára, akkor ez az út nem járható.
Megkönnyeztet, de meg is gyógyít
Mindenki ismeri a tormát, mint a húsételek ízének kiemelését szolgáló fűszernövényt. Kevesen tudják azonban, hogy kifejezetten gyógyító hatással is rendelkezik. A torma csípős gyökere enyhülést nyújt a különféle fertőző betegséggel és egyes fájdalmakkal szemben is. Még a náthabacilusokkal is elbánik, ezért a házi patika felbecsülhetetlen segítőjének tekinthetjük.

Ősszel és télen érdemes mindig tartani otthon a hűtőszekrényben vagy a pincében egy tormagyökeret, és rendszeresen fogyasztani.

Gyógyhatásai

A torma számos egészségi problémára gyógyítólag hat. Fertőtlenítő hatású, erősíti az immunrendszert, segítség megfázás, nátha, melléküreggyulladás, köhögés, bronchitis, asztma, mandulagyulladás esetén. Csillapítja a lázat, izzasztó és vizelethajtó hatású. Enyhíti a hólyag- és vesegyulladást. Hatásos húgykő, idegi fájdalmak, reuma, köszvény, izomfájdalmak, étvágytalanság, rossz emésztés, puffadás, székrekedés esetén. Fontos C-vitaminforrás. Megszünteti a fejfájást, és segít a menstruáció idején. Rovarcsípések és fogfájás kezelésére is használható.

A C-vitaminon kívül egyéb vitaminokat, illóolajokat, mustárolajat, ásványi anyagokat, flavont és még sok hasznos anyagot tartalmaz.

Felhasználás

A legjobb, ha friss állapotban használjuk fel. A gyökérnek csak azt a részét mossuk és hámozzuk meg, amelyre éppen szükségünk van. Ezután reszeljük le, és azonnal használjuk fel, mivel az illóolajok hamar – egy jó negyed órán belül –elpárolognak.

Már a tormagyökér reszelése is egyfajta terápia az orrmelléküregek számára, mivel az erősen fellépő illóolajok könnyekre fakasztanak, és orrváladék képződéséhez vezetnek. Ha valakinek nincs szüksége erre a kezelésre, vagy csak nem akar érezni, vegyen fel búvárszemüveget, mellyel kiküszöbölheti az illóolajok hatását.

A lereszelt tormát fogyaszthatjuk közvetlenül, vagy ízesíthetjük vele az ételeket, például mártásokat vagy túrót.

Rovarcsípés esetén kenjük a reszelt tormát az érintett bőrfelületre, és enyhén dörzsöljük be.

Fogfájás esetén tegyük a tormát a fájós részre, és hagyjuk ott, míg a fájdalom elmúlik.

Tormapakolás

A tormapakolás segít a makacs köhögés, fejfájás és idegi fájdalmak, például derékzsába vagy isiász esetén.

Kenjük be az érintett területet olajjal, zsíros kenőccsel, fejőzsírral vagy vazelinnal. (Köhögés esetén a mellkason, fejfájásnál a tarkón alkalmazzuk.) Ezután tegyük a frissen reszelt tormát egy pamutkendőre, és a kendőt, a tormával együtt helyezzük az adott testrészen a beteg bőrére. A pakolást addig hagyjuk hatni, amíg nem éget.

Ezután távolítsuk el a tormás kendőt, mossuk le a bőrfelületet, és igény szerint kenjük be ismét tápláló olajjal.

Tormabor

A tormaborral kihajthatók a húgykövet, és segít a fájdalmas menstruáció esetén is. Emellett erős vizelethajtó hatása van.

Vágjunk le nyolc-tíz vékony szelet tormát. Tegyük egy pohárba és öntsük fel borral. Lefedve hagyjuk egy napon át (legalább 8 órát) állni, és felszívódni, majd szűrjük le, és igyuk meg a tormabort.

Tormakúra

A tormakúrával az immunrendszer is formába hozható. Különösen a megfázásos időszakban javasolt, a nátha elkerülésére. Ha már megtörtént a baj, a tormakúra enyhítheti a megfázást.

Együnk naponta reggel és este egy-egy kávéskanál tormát. A legjobb a frissen reszelt torma, ha azonban ez nem áll rendelkezésünkre, ehetünk üveges reszelt tormát is. A torma kúraszerű fogyasztása legalább két héten át tartson.
Forrás: http://vitamind.hu/megkozelitesek/nepi-gyogyaszat/a-torma-gyogyhatasai/

Reklámok

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: