Tök nyerselék lenmagkenyérrel   Leave a comment


Tök nyerselék

Tök nyerselék

Nyers tökfőzeléket már sokszor készítettem, mindig másképp😉 Ezt nem is lehet elrontani, mindenképp nagyon finom😉
Ezt a fajta puha lenmagkenyeret megint Gitta könyvéből tanultam😉 Fogom készíteni ezen túl, mert nagyon finom!
Rendkívül laktató, és határtalanul egészséges😉

Tök nyerselék:
2 közepes főzőtök (innen a kertből, frissen leszedve)
1 csészényi áztatott tökmag
3 kisebb fej lilahagyma (kertből)
2 sárga színű paprika ( kertből)
1 tk tiszta só
2 ek zabpehely
2 ek extra szűz olívaolaj
1 nagy adag friss kapor (kert)
1 citrom kifacsart leve
1 tk méz

A tököket meghámoztam, kimagoztam, majd a nagyobbikat legyalultam a robotgéppel. Picit besóztam, és félretettem. Addig a kisebb tököt felkockáztam, és a többi összetevővel együtt (kaprot kivéve) beraktam a robotgépbe, és krémesre turmixoltam. Amíg ment a gép felaprítottam a kaprot is.
Picit kicsavartam a gyalult tök levét, rászórtam az apróra vágott kaprot, majd ráöntöttem a szószt. Alaposan összekevertem, és már kész is volt a nyers főzelék, de mivel nem főzöm, inkább nyerselék😉

Puha lenmagkenyér:
35 dkg őrölt lenmag (barna, vagy sárga)
1 csésze áztatott dió
1 zöldalma
1 pici zeller (elhagyható)
2 sárga paprika
1 tk tiszta só
1 evőkanál extra szűz olívaolaj
1/2 dl (kb) forrásvíz

A hozzávalókat -lenmag kivételével- robotgépbe tesszük, és krémesre aprítjuk. Pici vizet tehetünk hozzá, hogy kellemes állaga legyen. Majd kiborítjuk egy tálba, és hozzáadjuk a darált lenmagot. Alaposan összegyúrjuk, majd vizes kézzel veknit formázunk belőle. Felszeleteljük, és sütőpapírra tesszük. Befedjük tüll anyaggal, és máris mehet a napra😉 Tegnap készítettem, de a napot nem nagyon láttuk, ezért ma reggel 20 percre bekerült a sütőre, amit kb 80 fokra tudtam beállítani, és nyitott ajtónál aszaltam még egy picit. Így lett kívül egy pici kérge, de puha, mint egy friss, sütött kenyér😉 Nagyon finom!!!
Egy szelet bőven elég belőle a nyerselékhez, mert rendkívül tömény és laktató!
Váljék egészségetekre!!!

A magok királynője a lenmag!!!

lenmag

lenmag

Eleinte a ruhaiparban használták előszeretettel ezt a növényt. Mindannyian ismerjük a lenvászon anyagokból készült ruhák előnyeit. Később, a kutatások során rájöttek, hogy a lenmagban számtalan olyan anyag van, ami elengedhetetlen az egészségünk megőrzéséhez.

Talán az első, és egyik legfontosabb az esszenciális zsír, ami az egyik legtisztább tápanyagforrásnak számít napjainkban. Megfigyelték, hogy azok az emberi sejtek, amelyek lenmagolajjal vannak telítve, sokkal inkább ellenállóbbak és kevésbé sebezhetőek, mint a közönséges zsírral telítettek.

A lenmag gyógyhatásai:

• Amennyiben megfelelő mennyiséget fogyasztunk belőle, úgy kivédi a káros zsírok lerakódását az erek falán, ily módon védi a kapillárisokat, illetve az agyban és vesében futó ereket.

• Jótékonyan hat az ízületi megbetegedésekre, hiszen ,,beolajozza” a porcokat, ezáltal megakadályozza a degeneratív betegségeket.
• Az autoimmun (Azok a fajta betegségek, amikor a szervezetünk a saját alkotóelemeit idegen anyagnak érzi, és törekszik az elpusztításukra. Az orvostudomány jelenlegi állása szerint, ezek nem gyógyíthatóak.) megbetegedések kialakulásának megakadályozásában is komoly szerepe van.

• A légutak gyulladásos megbetegedéseit hatékonyan gyógyítja. A hörghurut enyhítésére nagyon jó a lenmag vagy a lenolaj fogyasztása, hiszen a görcsös összehúzódásokat nagyszerűen enyhíti.

A lenmag és a lenolaj nagyon jó hatással van a májunkra, s a zsírmáj gyógyításában is rendkívül hatékony. A májunkon keresztül hat a bőrünkre, hiszen ha ez a belső szervünk már telítődött a méreganyagokkal, akkor testünk a bőrünkön keresztül próbálja meg ,,kidobni” a méreganyagokat, ez pedig különféle bőrproblémákban – a legegyszerűbb pattanástól, az ekcémáig – mutatkozhat meg.

Ha sikerül tehermentesíteni a májat, akkor az újra képes lesz maximálisan ellátni a feladatát, így megszűnnek hozzá kapcsolódó bőrbántalmaink. Epe- vese- és húgyhólyagkő, illetve homok ellen is alkalmazhatjuk a lenmagteát, viszont ilyen esetekben tegyünk bele egy kanálka jó minőségű olívaolajat!

Miért jó ezekre a problémákra?

Azért, mert ezekben a szerveinkben hatásosan lazítja fel a megkeményedett anyagokat. Izomláz, izomfájdalmak esetén, belsőleg és külsőleg egyaránt alkalmazható: főzzünk a fent említett módon lenmagteát, a beteg olyan melegen igya meg, amilyen melegen csak tudja! A szűrőben maradt pépet helyezzük a fájó testrészre! Naponta kétszer-háromszor ismételjük! A fájdalom nagyon hamar el fog múlni!

Prosztatabántalmakra is kiváló! Érdekes módon a prosztata őrének a tökmagot tartják, a benne lévő lionelic zsírsav miatt. Igen ám, de a tökmagban ez 15%-ban van meg, míg a lenmagban ebből az esszenciális zsírból 58% van! A rákos megbetegedések egyik legjobb gyógyszere az esszenciális olajak fogyasztása tehéntúróval. Ezt a gyógymódot egy német tudósnő találta fel évtizedekkel ezelőtt, és azóta is hatásosan alkalmazzák.

Székrekedés esetén rosttartalma és zsírjai miatt használhatjuk hatásosan. Az őrölt lenmagból készült pép a csípésre helyezve nagy mennyiségű mérget képes kiszívni a bőrből, ezáltal enyhíti a fájdalmat és a gyulladást. Gyulladt, gennyes sebekre – melyek egyrészt nagyon fájdalmasak, másrészt a sebekben felhalmozódott váladékot nagyon nehéz (és fájdalmas) eltávolítani – bátran használhatjuk a lenmagot!

Ennek elősegítésére használjuk a következő dunsztkötést: két kanál őrölt lenmaghoz adjunk egy kanál gyömbérport, keverjük össze, és készítsünk belőle pépet (vigyázzunk, hogy ne tegyünk hozzá túl sok vizet!)! Ezt a pakolást helyezzük a sebre, és kössük be egy kendővel vagy gézzel! Ha szükséges, cseréljük a kötést!

Forrás: http://napidoktor.hu/blog/termeszetesen/zoldsegek/a-magok-kiralynoje-a-lenmag/

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: