Édes-krémes reggeli itóka   Leave a comment


itóka

itóka

Folyamatosan érik az alma és a körte! De nem csak eszem, iszom is őket, méghozzá megspékelve némi zöld levélkével😉 Isteni!!!😉

Hozzávalók:
1 nagy édes alma
1 nagy édes körte
2 nagy mángold levél
1 csipetfahéj
3 dl forrásvíz

Almát, körtét megmosom, kicsumázom, darabolom, és ugranak a turmixgépbe😉 Belevágom a mángoldot, megszórom fahéjjal, és felöntöm forrásvízzel. Addig megy a turmix, amíg teljesen krémes állaga lesz. 2-3 perc.
Máris lehet inni az isteni habos, krémes, édes italt😉
Csirió😉

Körte beltartalma, gyógyhatása
A körte nem tartalmaz kiemelkedő mennyiségű ásványi sót vagy vitamint. Tartalma azonban olyan összetételű, amelyet számos betegség gyógyítására felhasználhatunk. A gyomorbajosok és a vese bajosok számára a legjobb. A körtét általában gyulladásos betegségek gyógyítására használják, illetve az emésztési rendszerre és a légutak gyógyítására. Ez nem zárja ki azt, hogy a körte hasson az egész testre. Az átlagosnál nagyobb mennyiségű benne a boron, ami a csontok és az izmok állapotára jótékonyan hat. A körte hűsítőleg hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat. Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy körte elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja. A körte fogyasztása segít a vért megtisztítani, és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.

A körte

körte

körte

A körte nemcsak aromás, kellemes ízű gyümölcs, hanem kitűnő vértisztító és idegerősítő gyógynövény is. Nagyon jó húgyhajtó tulajdonsága is van. Hátránya, hogy érzékeny gyomrúak nehezen tűrik. Körtekúrát nedvdús friss körtével végezhetünk, 2-4 napig naponta 2 kg körtét fogyasztunk el, más ételt ne együnk. Körtekúra javasolható magas vérnyomás, érelmeszesedés, vizelethajtás, püffedt lábak, köszvény, artritis betegségek kezelésére.

A nyersen, frissen fogyasztott körte jó hatással van az agyműködésre, megerőltető szellemi munkát végzőknek naponta való fogyasztása javasolható.

Gyomorhurut:
A táplálék, amit fogyasztunk, határozottan kihat egészségünkre. A gyomorbaj kifejlődésére főleg a nitrátok hatnak, amelyek a táplálékunk útján jutnak szervezetünkbe. Egyes országok meghatározott területén is lehet magasabb az emésztőszervi betegség. Ezeken a területeken a talaj magasabb nitrát tartalommal rendelkezik. Az A vitamin tartalmú ételek fogyasztásával megelőzhetjük és gyógyíthatjuk a gyomor gyulladását. A körte kicentrifugázott leve hűsítőleg hat a gyomorhurutra és gyógyítja azt.
Bélhurut:
A hurutos megbetegedés a nyálkahártyák enyhe gyulladását jelenti. A bélhurut kifejlődését a belek nagyfokú ingerlékenysége okozza, amelynek következménye a székrekedés vagy hasmenés. A Betegség tünete, amikor a székrekedés és a hasmenés váltja egymást. A kiváltó ok lehet tej és tejtermék, cukor és fehér liszt fogyasztása. A körte hasznos lehet a bélhurut gyógyításában. De a legjobb, ha megfigyeljük, mely táplálék okozza és elhagyjuk azt.
Emésztési zavarok:
Emésztési zavar akkor áll be, ha valamilyen nehéz sós és fűszeres étellel túl ettük magunkat vagy szintén nagy mennyiségben fogyasztottunk keményítő és fehérje táplálékot, kevés zöldséggel, vagy egyáltalán nem fogyasztottunk zöldséget, ami könnyítené az emésztést. Az emésztési zavarok mind gyakoribbak az idősödő korban akkor is, ha nem fogyasztanak sokat. Csökken a gyomorsav és a bélmozgás, lelassul az egész emésztési rendszer. Ilyenkor egy pohár körte-lé elfogyasztása jót tesz a gyomornak és az emésztést is felgyorsítja.
Köhögésre:
A köhögés a megfázás következménye. A légzőszervek gyulladásos megbetegedését baktériumok és vírusok is okozhatják. A gyógyszer ellenük a C és az A vitamin. Ha a jó savanyú teába szegfűszeget teszünk, elejét vesszük a baktériumok és a vírusok szaporodásának. Az A vitamin a légutak gyulladásos betegségén segít. Megtörténik, hogy csupán a hideg víztől, vagy egyenesen a hűtőből fogyasztott italtól keletkezik nyálkalerakódás a torkunkban, ami köhögésre, vagy torok köszörülésre ingerel. S még egy oka lehet a nyálka keletkezésének a torokban, az ételérzékenység, leginkább a tej. Minden betegség során vegyük figyelembe, mit fogyasztottunk, hogy legközelebb ne essünk ugyanabba a hibába.
Reuma:
A reuma is az önpusztító betegségek közé tartozik. Kialakulhat úgy is, ha valaki tej érzékeny. A tejfogyasztás azok számára, akik érzékenyek rá, különféle betegségeket okozhat. A legegyszerűbb, ha a gyomor az elfogyasztás után hamarosan kilöki a tejet. Azoknál, akiknél ez nem történik meg, idővel a tej fogyasztása immungyengeséget okoz és számos önpusztító betegséget, köztük a reumát. A megfigyelés itt is sokat segíthet. Ha tejfogyasztás után fellángol a fájdalom, nem szabad többé tejet fogyasztani. A körte lé vagy a körte fogyasztása segít a vért megtisztítani és ezzel enyhíti a reumatikus fájdalmat.
Elkészítési mód:
A körte ízletes gyümölcs. Többféleképpen fogyaszthatjuk. Azok, akiknek a veséjükkel probléma van, legjobb, ha a kicentrifugázott levét isszák. Ha szeretjük, egy kevés szegfűszeget is szórjunk rá. Keverhetjük más gyümölcslével is. Gyümölcssalátába is tehetjük. Ha főzzük vagy befőzzük a körtét, ajánlatos néhány szegfűszeget beletenni, nemcsak kellemes ízt kölcsönöz, de a tartósításban is szerepet játszik.
A TERMÉS TARTALMAZ: víz 79,19-85,5%, cukor 8,93-15,22, savtartalom 0,10-0,59%, tanin 0,17-0,26%,pektin 0,14-0,71%, fehérjetartalom 0,4%, zsírok kb. 0,4%, ásványok 0,14-0,54% ,C-vitamin 0,60-4,70mg%.
Kalóriaérték: kb. 260 J.
Gyógyhatás: cukorbetegség és vérrendszeri rendellenességek és veseelégtelenség kezelésére, a vér felújítására,a szív,a máj és az epe jobb működésére…
A terápiákhoz, melyet csak hozzáértő szakértők segítségével próbálkozzunk, a fa levelét,friss termését,a belőle készült kompótot és a szárított termést alkalmazzák.
A gyümölcsöt azonban mindennap fogyaszthatjuk frissen és kompót formájában.
A körte és az egészség

A körte legismertebb fajtái a korai érésű Árpás, a késő nyári Vilmos körte, az őszi Császárkörte, a Hardy-vajkörte, valamint a téli Alexander. Az étkezési körték húsa fehér, lédús, a főzni valók kemények, jellegtelen ízűek; ez utóbbiak tovább tarthatók el.

A természetgyógyászok szerint kitűnő sóoldó és savtalanító hatással rendelkezik, ezért szívesen alkalmazzák köszvény, reuma és vesekő esetén.

Egy svéd természetgyógyász Ebba Waerland körtekúrával gyógyítja az epebetegeket, amikor 3-8 napon keresztül csak körtét ehetnek a páciensek, abból azonban bármennyit. A kúrát gyógyteákkal, gyógyfürdőkkel és talpmasszázzsal egészíti ki. A kúrára azonban csak az érett, lédús, édes fajták alkalmasak, a kemény fajtáktól nem várható eredmény.

A körte vízhajtó anyagai segítik a felhalmozódott méreganyagok kiürülését a szervezetünkből, és napi 4-5 pohár körtelé a hólyaghurutot is enyhíti.

Sok rost található benne, ezért a belek szempontjából rendkívül előnyös, hiszen serkenti a bélműködést, csökkentve ezáltal a székrekedéssel járó panaszokat, továbbá szerepet játszik a vastagbélrák kialakulásának megelőzésében is.

Ezek az oldhatatlan rostok fele részt a körte héjában találhatók, ezért az érzékeny emésztőrendszerrel rendelkezők esetében puffadást okozhatnak. Nekik javasoljuk, hogy hámozzák meg a gyümölcsöt, esetleg párolják, vagy főzzék is meg. Magas pektintartalmánál fogva csökkenti a különböző zsírok felszívódását, így a vér koleszterinszintjét is kedvezően befolyásolja.
A benne található bór miatt különösen ajánlható a nőknek a változó korban, hiszen a bór gátolja a menopauza utáni csontvesztést és a kalciummal, a magnéziummal, valamint a D-vitaminnal együttműködve segít megakadályozni a csontritkulás kialakulását.

Gyógyító hatását főleg a rostanyagainak köszönheti, ugyanis a sors jelentős mennyiségű vitaminnal és ásványi anyaggal nem áldotta meg. Ennek ellenére a benne található B-vitaminok segítik a tápanyagokból felszabadítani az energiát, így a fáradtság leküzdésére alkalmasak. A kutatások bizonysága szerint a B-vitaminok hiánya fokozott ingerlékenységhez, idegességhez vezethet, nem véletlen, hogy a stressz-készítményeknek is alapanyagául szolgál. C-vitamin is fellelhető a körtében, bár négyet, ötöt is el kell fogyasztani ahhoz, hogy egy felnőtt napi szükségletét biztosítsa. Káliumtartalmának köszönhetően pedig hozzájárulhat a vérnyomás szabályozásához.
A körte a legritkább esetben vált ki allergiás reakciót, ezért a csecsemők elsőként adható gyümölcsei közé tartozik.
Forrás: https://recsov.wordpress.com/korte-beltartalma-gyogyhatasa/

Posted 2015. szeptember 24. by eletkert in Gyógyító italok, Nyers ételek

Tagged with , , ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: