Gyönyörű narancsokat kaptam a múltkor, így csak idő kérdése volt, hogy kezdjek velük valamit 😉 Sajnos a héjukat nem tudtam felhasználni, mert olyannyira nem voltak biok, hogy éreztem rajtuk a permet szagát 😦
Hozzávalók:
2 csésze áztatott dió
2 narancs kifacsart leve
1 alma
2 ek méz
1 kk vanília
1 ek nyers kakaóvaj
1 ek kókuszolaj
1 leheletnyi só
2 ek kakaópor
Bundázáshoz
2 ek pirított majd darált dió
2 ek pirított, majd darált mogyoró
1 tk őrölt fahéj
A hozzávalókat robotgépben morzsásra aprítjuk. Ha kell, tehetünk bele 1 kanálnyi útifű maghéjat is. Ez függ a narancstól is 😉
1 órára berakjuk a hűtőbe, annyi idő alatt épp formázhatóvá dermed. Akkor vizes kézzel golyókat formázunk belőlük,és meghempergetjük a pörkölt mogyoróban 😉 Mennyei 😉
Jó étvágyat hozzá!!!
A törökmogyorófa a legszebb parkfák egyike, főleg, ha tövétől ágas. Sűrű lombfa, nyáron mély árnyékot, kora ősszel bőséges termést ad. Szeptember elejétől szüretelhetjük, pontosabban szedegethetjük fel a földről. A termés rojtos kupacsban rejtezik, amely, ha lehull a fáról, hamar elszárad, s könnyű belőle kiszedegetni a mogyorót. Sokféle finomságot készíthetünk az ízletes és tápláló törökmogyoróból, de önmagában, rágcsaként fogyasztva is kitűnő, számos kedvező élettani hatással bír.
A törökmogyoró kedvező élettani hatásai
A törökmogyoróban megvan a diófélék minden jó tulajdonsága. Jelentős fehérjeforrás, magas a vas-, foszfor- és káliumtartalma. Gazdag E-vitaminban, s megtalálhatók benne a magzatvédelemben fontos B-vitaminok is. Előnyös a zsírsavösszetétele: a magas olajtartalom ellenére sem terheli a szívet és az érrendszert, sőt, előnyösen befolyásolja a koleszterinszintet. Az összes mogyorófaj közül a törökmogyoró olajtartalma a legmagasabb.
Forrás: http://eletszepitok.hu/torokmogyoro-receptek/#.Vg13lOztmko
Vélemény, hozzászólás?