Árpával töltött paprika   Leave a comment


Töltött paprika

Töltött paprika

Hatalmas szerencsém volt, hogy múlt héten beszedtem a paprikákat, mert bizony ma reggel minden elfagyott a kertben. Azt hallottam, hogy újságpapírba csomagolva, a kamra polcán akár decemberig is friss marad😉 Majd meglátjuk🙂

Hozzávalók személyenként:
1 zöld kaliforniai paprika
2 ek főtt árpa
1 kis darab póréhagyma
1 cikk fokhagyma
1 kk köménymag
1 csipet bors
1 kk pirospaprika
só, ízlés szerint
1 ek lenmagolaj
1 ek áztatott dió

A zöldségeket morzsásra aprítjuk, majd alaposan összedolgozzuk az árpával és a fő-szerekkel😉 Végül a megmosott, 2 felé vágott paprikát megtöltjük vele.

Paradicsomszósz:
1 kis üveg paradicsomlé
2 ek házi ketchup
2 levélke friss bazsalikom
1 babérlevél
só, ízlés szerint
1 ek méz
1 ek kókuszolaj
1 ek teljes kiőrlésű tönkölyliszt

A lisztet megfuttattam az olajon, majd felöntöttem a paradicsomlével. Fűszereztem, és hozzáöntöttem a ketchupot és a forrásvizet. Forrásig melegítettem, majd legvégül ment a méz🙂
Rácsurgattam a töltött paprikára😉
Nagyon nagyon finom lett😉
Jó étvágyat hozzá!!!

A paprika gyógynövény!

saját termésű paprika

saját termésű paprika

A paprikát nem kell bemutatni senkinek. Azt azonban kevesebben tudják, hogy a nyers paprikában több mint hétszer annyi C-vitamin van, mint a citromban. S a legtöbb C-vitamin az őrölt piros paprikában van, 10 dkg paprika 369 mg C-vitamint tartalmaz, míg egy citromban 47 mg C-vitamin van. A paprikának is számos fajtáját ismerik a világban. Gyógyító értéket még csak az erős paprikának tanúsítanak, de ez nem zárja ki a magyar őrölt paprika értékét.

Tápértéke:

Mint említettem a paprika rendkívül magas C-vitaminban, s az A-vitamin tartalma elérheti a 4200 NE, és van benne némi E-vitamin is, valamint szinte minden B vitamin képviselteti magát. Egy fél nagy piros paprika elfogyasztásával szervezetünk megkapja a napi A és C-vitamin szükségletét. Megfigyelhetjük azt, hogy a zöldségféléknél ritkán fordul elő, hogy a magnézium tartalom megduplázza a kalciumot. Van azonban olyan paprika fajta is, amelyben tízszer annyi a magnézium, mint a kalcium.

Licopene:
Csökkenti a rákbetegség lehetőségét.

Quercetin:
Erős gyulladást gátló, hat a prostaglandinsek munkájára, baktérium ellenes hatású, segít a májnak regenerálódni a sült húsok által okozott károsodástól, ami egyébként rákot okozna, megbénítja a herpesz vírusokat, megakadályozza a fogszuvasodást.

Gyógyhatása:
A nagyobb szenzációt az keltette a civilizált társadalomban, hogy az erős paprikának fájdalom kikapcsoló hatása van. Az erős paprika gyógyhatása, mint látjuk, valójában nem az igazi csupán az idegek elbénítása, tehát pillanatnyi megkönnyebbülést jelent. Törekedjünk azonban a hosszabb távú megoldásra, a gyógyításra. Annál sokkal értékesebb tulajdonsága azonban, az utóbbi évtizedek felfedezése, a rákmegelőzés.

Rákmegelőző:
A paprika sok jó tulajdonságai közül az egyik, hogy hasonlóan a paradicsomhoz tartalmaz többféle bioflavont is, amelyek a rákos megbetegedések megelőzését szolgálják. Ha nincs elegendő licopene a szervezetben, nagyobb a kockázat a méh, a vízhólyag, hasnyálmirigy és a prosztatarák kifejlődésére.

Vérkeringést serkentő:
A paprika ritkítja a vért, valamint serkenti a vérkeringést. Ezáltal megelőzi, illetve gyógyítja a szív és koszorúér betegséget.

Koleszterincsökkentő:
A kálium, és egyes B-vitaminok hatására a paprika csökkenti a koleszterint a vérben. Különösen jó tulajdonsága, hogy a rossz koleszterint a LDL-t csökkenti, amivel hozzájárul a szív jobb működéséhez.

Erős paprika – fájdalom-csillapító:
Fejfájásra, reuma, vagy arthritis fájdalomra egyesek erős paprika kivonatot használnak, hogy csökkentsék a szenvedést. A paprika ereje hat az idegekre, és kikapcsolódik a fájdalom érzet.

Antioxidans:
Mindhárom vitamin együtt van ahhoz, hogy erős támaszt nyújtsanak egymásnak a testben az oxigén szabadgyökök ellen. Az A vitamin a máj működéséhez valamint az immunrendszer munkájához nyújt támogatást.

Felgyorsítja az anyagcserét:
A paprika mindkét formája, de különösen egy kevés erős paprika serkentőleg hat az emésztésre. Ezt a tulajdonságát felhasználhatja az akinek a gyomorműködése és a belek mozgása nem kielégítő. Naponta, bármilyen zöldségfélét fogyasztunk mindenhez tehetünk egy kés hegynyi paprikát. Sőt reggelenként ha gyümölcslével akarjuk serkenteni a gyomor működését, ahhoz is adhatunk egy kevés csípős paprikát, vagy ugyanannyi gyömbért.

Szélhajtó:
Az emésztés felgyorsulása a gyorsabb bél-mozgást eredményezi, ami hozzásegít, hogy a paprika szélhajtó tevékenységet is végezzen.
Forrás: http://isten-patikaja.blogspot.hu/2010/05/paprika-gyogynoveny.html

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: