Almás lilakáposzta csípős magfasírttal   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Almás lilakáposzta csípős magfasírttal

Igazi melegítős, téli étel😉 Ettől a mennyiségtől, amit itt látsz a tányéron, tökéletesen jól laktam ;)

Hozzávalók:

Salátához:

1 közepes fej lilakáposzta

4-5 jonatán alma

2 nagyobb fej lilahagyma

2 ek balzsamecet

1 tk tiszta só

2 ek méz

1/2 citrom kifacsart leve

A káposztát, hagymát, almát pucolás és mosás után felaprítottam a robotgéppel, majd jöttek a fűszerek. Jól összedolgoztam az egészet, és néhány órát állt a hűtőben összeérés céljából😉

Magfasírt:

10 dkg áztatott dió

10 dkg áztatott szotyi

25 dkg áztatott tökmag

1 sárgarépa

1 fehérrépa

1 kápia paprika

1 kis tálka kuszkusz

1 kk tiszta só

1 csipet őrölt kömény

2 kk pirospaprika

2 cikk fokhagyma

1 fej vöröshagyma

2 pici macskapöcse paprika

1 ek olívaolaj

1-2 ek zabpehely

Mosás, tisztítás után, minden ment a robotgépbe, amivel egész morzsásra aprítottam. A formázható állag eléréséhez kellett még hozzá némi zabpehely, amivel jól összegyúrtam. Vizes kézzel golyókat formáztam belőlük, és sütőpapírral bélelt tepsibe tettem. 1 órát aszalódott 150 fokon a sütőben. Mikor kivettem, finom kérge lett, belül viszont puha, csípős😉

Jó étvágyat hozzá😉

Jó, ha tudjuk😉

lilakáposzta

A lilakáposzta vagy vöröskáposzta lilás színét az „antocián” adja. Változatos ételféleségek készíthetők belőle, egészségre gyakorolt jótékony hatása pedig erőteljesebb, amint azt sokan gondolnák.

A lilakáposztában 36 különböző antocianin található, melyek táplálkozáskutatók szerint védelmet nyújtanak a legtöbb daganatos megbetegedéssel szemben. Emellett hozzájárulnak a jobb agyműködéshez és a szív egészségét is védik. A kutatás során kiderült, hogy dupla olyan antioxidáns hatással védi a szervezetet, mint a C-vitamin. [adsense] A különböző csírákhoz hasonlóan, a lilakáposzta csíra a szervezet számára valóságos vitaminbombaként szolgál. Jótékony hatásai: -segít kiüríteni az ízületekben felhalmozódott méreganyagokat -gyulladáscsökkentő hatású -serkenti a májműködést -a benne található enzimek meggátolják a rákos sejtek szaporodását -zöld hályog esetében javítja a látást -rendkívül magas vastartalommal rendelkezik -a bőr egészséges állapotát őrző U-vitamint tartalmaz -véralvadáshoz szükséges K-vitamin is megtalálható benne -csökkenti a magas triglicerid-, és koleszterinszintet is. Fogyasztása: Nyersen fogyasztva, igazi gyógyszer az emésztés számára. Azok, akik gyomorproblémákkal küzdenek, fogyasszanak minél több vöröskáposztát, mivel segíti a bélműködést, és tisztítja a beleket. A fogyókúrázóknak is ajánlott, fogyasztása hamar teltségérzetet okoz, és nagyon nagy a tápértéke. A vöröskáposzta csírája  nagyon jó méregtelenítő, gyógyítja a gyomorfekélyt, tisztítja a vért, javítja a látást, javítja a vérkeringést, serkenti a májműködést, csökkenti a koleszterin-szintet. Továbbá gyulladáscsökkentő és megakadályozza egy daganat növekedését.  A friss zöldség ugyanakkor az izmok egészségéért és az idegrendszer karbantartásáért is felelős. Összetevőinek köszönhetően, serkenti a központi idegrendszer sejtjeinek működését, a fitohormonokat, amelyek felgyorsítják a szervezet regenerálódási folyamatait, és küzd a fáradtság ellen is. Ajánlott, ha három hétig tartó káposztakúrát tartasz úgy, hogy naponta, ebédkor és vacsoránál egy tányér (125 gramm) nyers káposztasalátát eszel. Ezáltal nemcsak a fenti jótékony hatásoknak örülhetsz, hanem segít a depressziós hangulat, a letörtség eloszlatásában is.

Forrás: http://tudnodkell.info/36-rakellenes-vegyulet-a-voroskaposztaban

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: