Füstölt csicseriszalámi   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Csicseriszalámi

Létezik a bioboltokban egy füstölt csicserikolbász névre hallgató finomság, de olyan árban van, hogy évek óta csak akkor jutok hozzá, ha a bioboltos barátnőm megajándékoz vele🙂 Kaptam most is karácsonyra, ami hamar el is fogyott, és akkor jutott eszembe, hogy mit szerencsétlenkedek, ezt én is meg tudom csinálni! És láss csodát! Finomabb, mint az eredeti😉

Itt csak azért áll így egybe, mert a teraszon éjszakázott a mínuszban, a normál állaga morzsolható, kenhető. Eheted pirítósra, de ebből készült a rakott kelem és a rakott krumplim is😉

Hozzávalók:

1 csészényi főtt csicseriborsó és a főzőleve

1 nagy fej vöröshagyma

4 cikk fokhagyma

1 ek paprikakrém (saját eltevés)

1 ek őrölt lenmag

1 ek egész lenmag

1 tk köménymag

1 ek kókuszzsír

1 tk tiszta só

1 tk bors

1 csipet curry

2 tk őrölt füstölt pirospaprika

2 ek főtt árpa

2 ek nyílgyökérpor

A kókuszzsírt felolvasztottam, és a többi hozzávalóval együtt ment a robotgépbe. Összedolgoztam, végül belekevertem az árpát is.

A nyílgyökérport simára kevertem pici hideg vízben, majd az egész masszával összeforraltam, amíg besűrűsödött. Mikor kihűlt folpacka tekertem, és formákba raktam. így hűlt ki🙂

Nagyon finom, házi, füstölt kolbász íze van, de szerencsére nincs az a kövér húsos mellékíze😉

A csicseriborsó első osztályú fehérjeforrásunk, méghozzá olyan fehérje, amiből mindent hasznosít a szervezetünk😉

Nézzük, mit lehet még tudni róla:

csicseriborso1
ÉLETTANI HATÁSA, ÖSSZETÉTELE
A csicseriborsó jelentős élelmi-rosttartalma miatt alkalmas a székrekedés megelőzésére vagy kezelésére.
Rendszeres fogyasztása hozzájárul továbbá a vér koleszterinszintjének a csökkentéséhez, és ezzel mérsékli a szív-, érrendszeri megbetegedések kialakulásának kockázatát.
Pektintartalma miatt lassítja az étkezés utáni gyors vércukorszint-emelkedést, majd az utána kialakuló túlzott vércukorszint- ingadozást, ezért cukorbetegek számára is javasolt élelmiszer.
Jelentős fehérjetartalma miatt kisgyermekek, várandós anyukák, sportolók és idősek, valamint vegetáriánusok étrendjébe illeszthető.
Alacsony zsír- és magas rosttartalmának köszönhetően a fogyókúrázóknak sem kell lemondaniuk erről a növényről.
Kedvező szénhidrát-összetétele (keményítő és élelmirost) indokolja, hogy a korszerű, egészségmegőrző táplálkozásban is szerepet kapjon.
Közepes mennyiségben tartalmaz antioxidáns hatású karotint és E-vitamint, melyek a rosszindulatú daganatok, valamint a szív- és érrendszeri megbetegedések megelőzésében, továbbá az öregedés késleltetésében játszanak szerepet.
Folsavtartalma hozzájárul a normális vérképzéshez.
100 g csicseriborsó energiatartalma: 1292/314 kJ/kcal; fontosabb tápanyagai: 19,8 g fehérje, 3,4 g zsír, 48,6 g szénhidrát, 9,5 g rost.

Forrás: http://blog.xfree.hu/myblog.tvn?n=pacsakute&pid=65811

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: