Rakott cékla tormaszósszal   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Rakott cékla

A receptet szintén Gitta fotója ihlette, ami szokás szerint nagyon jó ötlet volt😉 Ebben a megfázásos, influenzás időszakban mindenkinek ajánlom. Mert a torma nem csak az orrodat “tisztíccsa”, de garantáltan kiírt minden bacit belőled😉 A céklasaláta pedig nem csak a magyar aloe vera, de nagyon nagyon finom😉 Egy biztos, ez után az ebéd után szem nem marad szárazom😀

Hozzávalók személyenként:

1 cékla

1 sárgarépa

1 kisebb torma (frissen ásva a kertből😉 )

1 ek áztatott szotyi

1 ek balzsamecet

1 ek bio citrom leve

2 ek méz (vegánoknak a kedvelt édesítő)

1-1 csipet tiszta só

1/2 kk őrölt kömény

1 ek extra szűz olívaolaj

A megtisztított céklát aprítóba tettem, és morzsásra aprítottam. Egy tálba tettem, sóztam, édesítettem, megszórtam a köménnyel és az ecettel. 1 napot hidegen hagytam, hogy érjenek össze az ízek😉

Tálaláskor egy formába pakoltam a céklasalátát, megszórtam áztatott szotyival. Középre tisztított, reszelt sárgarépa került, majd a tetejére ismét cékla.

Az egész szépségre rácsurgattam a tormaszószt😉

Tormaszósz: Megtisztítottam, majd lereszeltem a tormát. Mézzel, pici sóval, citromlével, 1 evőkanálnyi szotyival, olívaolajjal és pici forrásvízzel összeturmixoltam. Sűrű, habos, de folyós állagú legyen, annyi vizet adjatok hozzá.

Váljék egészségetekre😉

Cékla,az áldásos szuperzöldség

cékla

Cékla

Élettani hatásai

A cékla élettani hatása igen jelentős, gyökere és a levele is fogyasztható egész évben. A földben lévő gumója magába szívja a talajban található értékes ásványi sókat,ezért igen erős méregtelenítő hatással rendelkezik.Értéke a sötét színű levében van,ami nagy mennyiségben tartalmaz egy antioxidáns hatású vegyületet, a betanint.

Szerteágazó gyógyhatás

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul a test fiziológiai táplálásához, az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kalciumban, foszforban, vasban,nátriumban, kénben, valamint az antioxidáns tulajdonságú A-, B- és C-vitaminokban.
A céklát a népi gyógyászat is kiváló vérképzőnek ismeri, noha vastartalma nem nagyobb, mint más növényeké. A vérre gyakorolt pozitív hatásait annak köszönheti, hogy a szervezet a céklából sokkal jobban tudja hasznosítani a benne található nyomelemeket.

Magas pektintartalma révén fokozza a bélrendszer működését, a nehézfémek, zsírok és salakanyagok eltávolításával tisztítja az emésztőrendszert. Bár ez még nem bizonyított teljesen, de a feltételezések szerint fokozza a sejtek regenerálódását, ezért gyengültség, idős kor vagy lábadozás esetén igen jól alkalmazható.

A cékla kiváló többek között a bőrbetegségek kezelésére, fáradtság ellen, hólyagpanaszokra, keringési rendellenességekre, a klimax tüneteinek enyhítésére, májpanaszok kezelésére, menstruációs zavarokra, a nyirokrendszer zavarainak kezelésére, szempanaszokra – mint például a szemfáradás vagy szürkehályog –, szív-, és vérnyomás rendellenességeinek kezelésére, valamint vesepanaszokra egyaránt.

Nem véletlen tehát, ha a sárgarépa után a céklarépa a legkedveltebb “gyógyító növény” a zöldségek között.
A kioldott vagy a fel nem szívódott nyomelemeket, vitaminokat, ásványokat pótolni kell a szervezetben, amihez a legjobb, ha ásványokkal teli zöldséglét fogyaszt a “beteg”, így például sárgarépalevet céklával keverve, paradicsomlét stb. A céklában rejlő cukor könnyen hasznosítható, így gyors energiaforrást jelenthet a szervezetnek. A céklát várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen leve folsavat tartalmaz, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos.

Tudtad?
Ez a rubinpiros zöldség akár a demenciát – köznapi nevén az elbutulást – is gyógyíthatja. A benne található nitrogén-monoxid ugyanis javítja a vér áramlását, ezáltal pedig segíti az agy működését. Magas folsavtartalma révén akár az Alzheimer-kór ellen is hatásos lehet. A cékla élénk színét egy bizonyos betacyanin nevű vegyületnek köszönheti, melyet rendkívül erős antioxidánsként tartanak számon. Száz gramm cékla ugyanis fedezi a napi ajánlott rostfogyasztás 10%-át, a benne található betain pedig normalizálja a gyomorsav-szekréciót és támogatja a máj működését.

Ne lepődj meg, ha a fogyasztását követően furcsa jelenséget tapasztalsz a mosdóban. Szakértők szerint a lakosság 10-14%-ánál ugyanis jelentkezhet rózsaszínűvé vált vizelet illetve széklet, ami teljesen normális jelenségnek számít. Hogy mi állhat ennek a hátterében, maguk a kutatók sem értik, aggodalomra azonban semmi ok, a cékla fogyasztása nagyon egészséges.

Céklalé

Jó tudni, hogy a céklából készült ital segít leküzdeni náthát és az influenzát.Gyakran szerepel más zöldséglével, így a sárgarépáéval vagy az uborkáéval együtt.
Céklalével ezenkívül tisztítókúrát is tarthatunk, rendszeres fogyasztásával közérzetünk javulni fog, savtúltermelésből származó gyomorpanaszaink pedig megszűnnek. Mivel fogyasztásával elkerülhető a táplálék és a toxikus anyagok hosszas időzése a gyomorbélcsatornában, csökkenti az ebből eredő különböző betegségek kockázatát.Meggyorsítja a mérgek és a salakanyagok eltávolítását. Enyhe hashajtó hatása révén székrekedésben és aranyérben szenvedőknek ajánlható.

A céklalé sárgarépalével keverve kitűnő májtisztító, főként a májban felhalmozódó zsír lebontását segíti elő, ám ajánlatos különösen eleinte több sárgarépát, mint céklát használni, mert a gyors reakció a májban szédülést, hányingert okozhat. A túlzott alkoholfogyasztás negatív hatásait is segíthet ellensúlyozni a céklalé rendszeres fogyasztása.

A céklalé vese és epehólyag tisztító hatását jobban kifejti, ha sárgarépával és uborkával együtt fogyasztjuk.

A céklalé rendszeres fogyasztásával akár 16 százalékkal is tovább lehetünk képesek sportolni, a zöldség leve ugyanis kutatók szerint javítja az állóképességet.A szakemberek úgy vélik, a zöldség nitráttartalma csökkenti az oxigén felvételét mozgás közben, ezáltal a tréning kevéssé fárasztja a testet. A céklalé vérnyomáscsökkentő hatását már egy korábbi tanulmány is kimutatta.

A legjobb, ha a cékla levét gyümölcscentrifugával választjuk el a rostos résztől. Ebből a folyadékból betegség esetén naponta háromszor fél borospohárral ajánlatos fogyasztani, míg megelőzésre kétszer, háromszor hetente.Minden alkalommal hígítsuk vízzel, sárgarépalével vagy uborkalével.

Forrás: http://www.biocity.hu/blog/ceklaaz-aldasos-szuperzoldseg/

 

 

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: