Mákos citromtorta   Leave a comment


Mákos citromtorta

Mákos citromtorta

Imádom a citromtortát, és ezen a télen valahogy olyan nap sem volt, hogy ne ettem volna mákot😀 Összehoztam a kettőt, és garantáltan remek párosítás😉

Hozzávalók egy 18 cm-es tortához:

Az alaphoz:

1 bögre darált mák

2 ek méz

1/2 bögre áztatott tökmag

1 bögre csíráztatott hajdina

1 alma

1 csipet vanília

1 tk kókuszolaj

1 csipet tiszta só

1/2 dl forrásvíz (ez változhat)

1 bio citrom reszelt héja

A mákot megdaráltam, majd a többiekkel együtt ment a robotgépbe. Morzsásra aprítottam, majd botmixerrel kicsit még igazítottam rajta😉

Egy 18 cm-es tortaformát átöblítettem, és a feléig beletömködtem a mákos alapot.

Amíg elkészült a teteje, kint hűsölt a teraszon😉

Citromkrémhez:

3 kisebb banán

2 bio citrom leve, és 1-nek a reszelt héja is

3 ek méz

3 ek áztatott rizspehely

2 ek kókuszolaj

1 ek útifű maghéj

1 kk vanília

A rizspelyhet leöntöttem forró vízzel, és lefedve 10 percig állni hagytam. Végül a hozzávalókat krémesre turmixoltam, és rákentem a mákos alapra. Épp tele lett vele a tortaforma😉 Letakartam, és néhány órát pihentek kint a hűvös teraszon🙂

Így nézett ki, mikor délben behoztam, és leszedtem a forma oldalát😉

torta

Egészben

Jó étvágyat hozzá!❤

EGY SAVANYÚ CSODASZER – A CITROM

Nagy érett sárga citromok.

Ezt a csodálatos gyümölcsöt már időszámításunk előtt a Perzsák termesztették, de Európába Arab kereskedők hozták be kb. nyolcszáz évvel ezelőtt. Ma már szerencsére folyamatosan megtalálható a zöldséges standokon, és akár a lakásunkban is nevelhetünk citromfát, ami akár egész évben friss citrom terméssel ajándékoz meg bennünket.

De miért is jótékony ez a gyümölcs?

Sokaknak, ha azt hallja, hogy citrom, egyrészt eszébe jutnak a feltételes és feltétlen reflexről tanultak, hogy bizony a citrom az megindítja a nyálelválasztásunkat.

Ha a szánkba citromlé kerül, nyálelválasztást vált ki (ez feltétlen reflex). Megtanuljuk azonban a citrom látványát összekapcsolni, az ízével. Így már önmagában a citrom látásának hatására is összefut a szánkban a nyál (feltételes reflex).

Sokunknak az jut eszébe róla, hogy teába, nyáron hűsítő limonádé alapnak, néha pedig a finom lereszelt héja a süteményekbe hasznosítható. De valóban csak ennyi rejlene ebben a csodálatos sárga színű gyümölcsben?

Egy félbevágott citrom.

Nézzük most meg, mire is használható még!

A citrom gyógyító története az 1600-as évekre nyúlik vissza, maikor is felvetették az akkori orvosok, hogy a citrom leve gyógyítja a skorbutot. Ezt egy hajósebész nevezett; James Lind kísérlete igazolni is vélte. Skorbutos betegek egy csoportjával citromot ill. narancsot etetett, a másikakkal almabort itatott a harmadik csoport pedig gyógyszeres kezelést. Talán mondani sem kell, hogy melyik csoport mutatott szemmel látható javulást?!

Azzal is mindenki tisztában van, ha megfázásról van szó, akkor valahogy a mézes-citromos tea elengedhetetlen kelléke lesz az ellene való kúrának. Bizony. Mivel a citrom az egyik leghatásosabb baktérium és vírusölők közé sorolható. A fejfájás, torokfájás és tüdőgyulladás gyógyításában a benne lévő A -vitamin segédkezik. Ugyanakkor a citrom levében olyan természetes anyag található, ami segíthet a láz csökkentésében. Magas C-vitamin tartalma segít a meghűléses betegségek megelőzésében.

A citrom serkenti az emésztést (magas rost- és savtartalmának köszönhetően), és erősíti a gyomrot. Ezen kívül bélféreghajtó és puffadás-gátló hatása van. Egy kiadósabb evés után egy evőkanál citromlé azonnal könnyít a gyomron, és gyorsítja az emésztést.

Bioflavon –tartalmának köszönhetően vértisztító hatású, és képes regenerálni a véredényeket.
Mivel a citrom leve fokozza a nyálelválasztást, ezáltal csillapítja a szomjúságot, mivel közben oldja és eltávolítja a szervetlen sókat.

Láthatjuk, tehát, hogy számtalan területen használhatjuk, és szinte nincs olyan betegség, amin a citrom ne segítene.

És mi mindenre jó még?

Citrom szeletek.Természetes savként olyan kettős hatást fejt ki a szervezetben, ami a feleslegesen bekerült ásványi anyagokat, sókat és bomlástermékeket oldja, a hiányzó szerves sókat viszont regeneráló tulajdonságánál fogva pótolja és segíti azokat a szervezethez kötni.

Természetesen meg kell említenünk a szépségápolást is, ahol a citrom számos jótékony tulajdonságát tudjuk kiaknázni, illetve a környezetbarát tisztításnál is érdemes lenne inkább előnyben részesíteni az agresszív vegyi tisztítószerek helyett.

Hőkezelés hatására a citromban lévő C-vitamin könnyen elillan, mivel egy hőre bomló vegyületről van szó, elveszítve ezzel jótékony hatását.

Számos helyen lehet eltérő véleményeket olvasni arról, hogy akkor most savas vagy lúgos hatású a citrom?

Nagyban függ attól, hogy az ételnek illetve az alapanyagnak a savasságát/lúgosságát mérik, és nem azt a pH-t, amit az emésztés után kapunk! Pedig a lényeg nem az, hogy az étel maga savas vagy lúgos, hanem az, hogy emésztés után savasító vagy lúgosító a hatása. Például a citrom az egy savas gyümölcs, mégis ha megesszük, emésztés után (alacsony cukortartalma miatt) lúgosító hatású lesz, ezért a lúgosító ételek közé tartozik.

Amit jó tudni:

Tudnunk kell, hogy minden, amiről a fentiekben szó esett és gyógyhatás céljából alkalmazandó, erre csak az igazi érett citrom lenne a leghatásosabb. De mivel sajnos ilyen gyümölcs nálunk nemigen kapható, mert a bolti citrom erősen vegyszerezett, utó-érlelő vegyszerekkel permetezett, így ez miatt a héjának fogyasztása erős mosás nélkül (és még talán úgy sem) nem ajánlott! Ez a citrom sajnos nem az a citrom, amire a szervezetünknek szüksége van.
Viszont mint ahogy azt már említettük, szerencsére kis gondoskodással és odafigyeléssel magunknak is megtermelhetjük! Higgye el mindenki, igazán megéri!

A citromos víz 11 vitális előnye

  • 1. Turbó lökést ad az immunrendszerednek
    A C-vitamin az immunrendszer kerozinja, és a citrom tele van vele. Amikor stresszes vagy, elsőként a C vitamin szinted kezd el zuhanni, ezért a szakértők extra C-vitamin bevitelt javasolnak azokon a napokon, amikor a stressznek fokozottan ki vagy téve (vizsgák, üzleti megbeszélések, előadások, fellépések, versenyek)./li>
  • 2. A kálium kiváló forrása
    Mint ahogy már szó esett róla, a citromban magas a kálium szint, ami jót tesz a szív egészségének, valamint segíti az agy és az idegek működését.
  • 3. Segíti az emésztést
    A citromos víz nem csak az egészséges emésztést segíti elő, hanem a toxikus anyagok eltávolításában is hatékony, de a gyomorégés, puffadás, emésztési zavarokra is jó kiváló megoldást kínál.
  • 4. Tisztítja a szervezetet
    A májat stimuláló hatásán keresztül a méreganyagok szervezetből való kiürítését fokozza.
  • 5. Friss leheletet ad
    A citromos víz enyhíti a fogfájást (!), sőt a fogínygyulladáson is segít (!!). Mivel a citromsav kikezdi a fogzománcot, ezért fogmosás után közvetlenül 2 órán belül ne igyál citromos vizet, jobb ha inkább fogmosás előtt iszod.
  • 6. A bőrt folt mentesen tartja
    Az citromlében megtalálható antioxidánsok nem csak a pattanások számát csökkentik, de a ráncokat is! Jól alkalmazható hegek esetén, vagy öregségi foltok megelőzésére is. Mivel méregtelenítő hatású, ezért a bőr szépségét, selymes tapintását is fenntartja.
  • 7. Segít a fogyásban
    A citrom pektin rostot is tartalmaz, ami csökkenti az éhségérzetet, így segíti a plusz kilókkal való harcot.
  • 8. Csökkenti a gyulladást
    Ha rendszeresen iszol citromos vizet, akkor csökkented a savasságot a szervezetedben, ami a betegségek egyik fő kiváltója. A citromos víztől az ízületekben felhalmozódó húgysav is csökken, ami az ízületgyulladásokért nagy mértékben felelős.
  • 9. Energialöketet ad
    Amikor a citromlé bekerül az emésztőrendszerbe, sok energiát ad, ami segít segít csökkenteni a szorongást és a depressziót. ( Még a citrom illata is nyugtató hatással van az idegrendszerre ! )
  • 10. Segít kiváltani a koffeint
    Amíg nem próbálod ki, addig úgysem fogod elhinni: de a reggeli kávé helyett egy csésze forró citromos víz tényleg csodát művel! Úgy fogod érezni, hogy ma már semmi nem állhat az utadba. Plusz, az idegeid is hálásak lesznek érte.
  • 11. Segít harcolni a vírusos fertőzések ellen
    A meleg citromos víz a leghatékonyabb módja annak, hogy csökkentse a vírusos fertőzések kialakulását és megelőzze a későbbi torokfájást. Plusz, mivel a citromlevet fellendíti az immunrendszert, így a már kialakult vírusos fertőzések leküzdésében is jó társad lesz.

Mennyit igyál?
Azok, akiknek a testsúlya kevesebb, mint 70 kiló, azok egy fél citromot facsarjanak bele egy pohár vízbe. Ha 70 kilónál több vagy, akkor akár egy egész citromot is a vízbe facsarhatsz.

Forrás: http://www.unicafe.hu/lapozo/egy-savanyu-csodaszer-a-citrom/

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: