Zöldésges rizsgombócok magyaros szósszal   Leave a comment


Zöldséges rizsgombócok magyaros szósszal

Zöldséges rizsgombócok magyaros szósszal

Hemangi Dasi egyik receptje inspirált az elkészítésére, de az indiai ízeket kicseréltem magyarosra😉 Ígérem, nyáron azt is kipróbálom, mert nagyon nagyon guszta!!!!

Ez is isteni finom lett, bátran ajánlom kipróbálásra😉 A recepteket t is vegyétek lazán. A gombócokhoz olyan zöldségeket tegyetek, ami épp van otthon, a magyaros szószt pedig ki-ki a saját szája íze szerint fűszerezze😉

Bennem ez most vérré vált ebben a sötét, esős időben😉 Jó étvágyat hozzá!

Hozzávalók a gombóchoz:

1 csészényi barna rizs

2 ek barna rizsdara

1 kk tiszta só

1 kisebb héjában főtt krumpli

3 szál répa (lereszelve)

2 maréknyi brokkoli rózsa

1 fej lilahagyma

1 ek extra szűz olívaolaj

A rizst megfőztem, és mikor már majdnem elkészült, beleszórtam a rizsdarát. Azzal is főztem még 5-10 percig, aztán fedő alatt hagytam, hogy megszívja magát.

Amikor meghűlt, hozzáadtam a nyers zöldségeket, és összeturmixoltam őket. Fagyis kanállal gombócokat szaggattam belőle, és a tálkám közepére tettem😉

Szósz:

3 pici héjában főtt krumpli

5 dkg kesudió

3 fej hagyma (lila, vörös vegyesen)

4 cikk fokhagyma

1 ek kókuszolaj

2 tk pirospaprika

1 kápia paprika

2 ek házi ketchup

1 szál répa reszelve

1 pici darab zeller

1 ek bio citrom leve

1 kk fehérbors

1 kk tiszta só

1 tk őrölt köménymag

A hagymát megtisztítottam, apróra vágtam, és a kókuszzsíron megpirítottam.

Ennyi volt a főzős része, a továbbiakban az összes hozzávalót turmixgépbe tettem, és addig öntöttem hozzá a friss forrásvizet, amíg megfelelő, szószos állapotba került😉

Meglocsoltam vele a gombóckákat, és jó ízűen megebédeltem😉

Jó étvágyat nektek is!!!❤

2042_1427199890_14_bROWN-rICE

A barnarizs 7 jótékony hatása. Ezért fogyaszd bátran!

Mindenki tisztában van azzal, hogy a rizs ősi ételnek számít, de nem tudjuk pontosan, hogy milyen messze nyúlik vissza fogyasztásának kultúrája. A rizs a búza után az emberiség legfontosabb növényi tápláléka, a világ összes konyhaművészetének fontos alapanyaga. A négy legnagyobb populációval rendelkező nemzetből három kimagasló mennyiségű rizst fogyaszt, ezek: Kína, India és Indonézia, együttesen 2,5 billió ember. Több mint 40.000 fajtája ismert, ezek közül a barnarizs az egyik legegészségesebb, sokkal táplálóbb, mint szokványosabb, fehér társa. Miért is? Olvass tovább, és megtudod…

Finomítatlan, ezért egészségesebb

A feldolgozatlan rizs sok-sok réteget tartalmaz, és annak fényében távolítanak el róla rétegeket, hogy milyen végterméket szeretnének nyerni. A barna rizs esetében kizárólag a legfelső réteg kerül le a rizsről. Mivel további finomítási folyamat nem történik, így az értékes tápanyagok a rizsszemben maradnak.

image002

A további finomítás eredményeképp lesz a fehér rizs (több réteg lekerül),sőt leggyakrabban még fényezésen is átesik. Sajnos ez a folyamat elpusztítja a B3 vitamin 67%-át, B1 vitamin 80%-át, B7 vitamin 90%-át, mangán és foszfor tartalom felét, vas 60%-át valamint az összes rostot és esszenciális zsírsavakat.

De akkor vajon miért van szükség rá? A válasz egyszerű: a rizs, fehér formájában sokkal tovább eltartható, mint a barna rizs. A rétegekben található esszenciális zsírok a feldolgozás során oxidációnak indulhatnak, mikor levegőre kerülnek, és emiatt hamar megromolhat a rizs.

Összetett szénhidrát

A rizs nagyon egészséges összetett szénhidrát, amely keményítőt és rostot is tartalmaz. Az ilyen szénhidrátok lassan emésztődnek, a szervezet folyamatosan nyeri a működéséhez szükséges energiát.

 

Növényi rostok gazdag forrása

A barnarizs rostban gazdag táplálék – a rostok pedig elengedhetetlenek az egészséges táplálkozáshoz. Ha nem fogyasztunk elegendő rostot, emésztési problémáink lehetnek (pl. bélrenyheség, szorulás). Egy pohár barnarizs a napi rostbevitel 14%-át fedezi, valamint csökkenti a koleszterol szintet. A barna rizs rosttartalma hatszorosa a fehér rizsének

Creamy-Vegan-Protein

Mivel a barna rizsnek kifejezetten magas a rosttartalma, ezért képes a bélperisztaltikát gyorsítani, a széklet mennyiségét növelni, a mérgező bomlástermékeket megkötni, a belekből kiüríteni. A barnarizs rostanyaga megköti a béltraktusban lévő női nemi hormont, így a vérben keringő ösztrogénszint lecsökken.

Szervezetünk támogatója

A rizs, latin nevén Oryza sativa L. kb. 7% fehérjét, 78% szénhidrátot (keményítőt), 0,9% zsírt és 13% vizet tartalmaz. Összetétele a kutatások alapján 99%-ban egyezik a szervezetünk összetételével. Másik nagy előnye, hogy gluténmentes, az erre érzékenyek is fogyaszthatják. Időseknek és gyerekeknek is ajánlott táplálék, nem terheli meg az emésztőrendszert.

Ennek a gabonának a fogyasztásával szemben egyik vércsoportnak sincs ellenjavallata.

 

Gyorsan teltségérzetet okoz – ezért kiváló eleme lehet a testsúlycsökkentő diétáknak.

Fehérjében bővelkedik

A barnarizs gyakorlatilag az összes esszenciális aminosavat tartalmazza, amely szervezetünk fehérje felépítésében nélkülözhetetlen. Már 50 gramm rizs elfogyasztása fedezi a napi fehérjeszükséglet 11%-át.

 

Fontos vitaminok, ásványi anyagok

Kiváló mangánforrás. Egy pohár barnarizs a napi mangán szükséglet 88%-át fedezi. Ez a szénhidrátból és fehérjéből értékes energiát termel, továbbá fontos szerepet tölt be a zsírsav szintézisben és jótékony hatással van az idegrendszerre, segít megőrizni csontjaink ellenálló-képességét és egészségét, valamint kiegyensúlyozza az inzulintermelést is.
A barnarizs jótékony hatását tovább növeli, hogy gazdagszeléniumban. A szelén igen fontos szerepet játszik sejtjeink védelmében a szabadgyökök támadásai ellen, segít a szívbetegségek megelőzésében, valamint csökkenti a gyulladást.
Tartalmaz magnéziumot – ami elengedhetetlen a megfelelő vérkeringéshez, illetve az egészséges izmokhoz és csontokhoz.

Értékes zsírok a szervezetnek

A barnarizs külső borítása – azaz korparésze – tartalmaz egy orynazol nevű vegyületet. Ez az anyag váltja ki a vérkoleszterinszint csökkenését. Louisiana állam egyetemén vizsgálatot végeztek, melyben arra keresték a választ, hogy a rizskorpa milyen mértékben képes a koleszterinszintet csökkenteni. A vizsgált személyek napi 100g rizskorpát fogyasztottak három héten át. A felmérés végén a vérkoleszterinszint átlagban 7 százalékkal, ezen belül a káros LDL-koleszterin-szint 10 százalékkal csökkent.

_330brownrice

A korpa 18-23% telítetlen és többszörösen telítetlen zsírokat is tartalmaz. Ezek alapvető fontosságúak, omega-3, omega-6, omega-9, amelyek az egészség megtartásához nélkülözhetetlenek

Konyhai tipp

Mivel a barna rizs teljes értékű mag, ezért van benne némi zsiradék, így nem marad olyan hosszú ideig friss, mint a fehér. A barna rizst szárazon legfeljebb 6 hónapig tárolhatjuk a szekrényben. Ha mélyhűtőbe tesszük, tovább is eláll.

Forrás: http://www.biocity.hu/blog/a-barnarizs-7-jotekony-hatasa-ezert-fogyaszd-batran/

 

 

 

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: