Humuszos mártogatós   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Humuszos mártogatós

Az eredeti receptet Szonjától olvastam egy 108.hu vegetariánus csoportban. Azonnal szerelem lett, és bár megcsináltam magyaros szósszal is, de a kedvenc mégis a humusz😉 Kiváló alternatíva lehet annak,  aki chipset ropogtatva szeret filmet nézni😉

Hozzávalók a humuszhoz:

2,5 csésze főtt csicseriborsó
1 kk csipet római kömény (bio)
1 kk tiszta só
1 bio citrom leve
4 ek pirított, majd ledarált szezámmag
1 csészényi a borsó főzőlevéből
1 ek hidegen sajtolt olaj
4 cikk fokhagyma
A hozzávalókat turmixgépben homogénné mixeljük.

A zöldségeket hosszúkás rudakra szeleteljük, és beletesszük a kis tálka mártogatósba😉 Bármilyen  zöldség jó, ami épp van otthon😉 Most van köztük:

-sárgarépa

-újhagyma

-karalábé

-jégcsapretek

-sárga tv paprika

-kígyóuborka

-lucernacsíra díszítésnek😉

Ki ne ismerné gyerekkorából a Csicseriborsó, bab, lencse kezdetű dalocskát? Bizony, az tudatos, de elfeledett időkben a magyar emberek első számú fehérjeforrása volt a csicseriborsó. Ez a növény nem csak nagyon finom, de rengeteg jó tulajdonságával szolgálja a szervezetünket😉

csicsriborsó2

csicseriborsó

Csonterősítő és fogyasztó csodazöldség

A csicseriborsó íze édeskés, kissé a dióra hasonlít, így változatosan felhasználható.

Segíti az emésztést

A különleges kulináris élvezeteken túl a csicseriborsónak persze kedvező élettani hatásai is vannak. Mivel élelmi rostokban gazdag, így támogatja emésztésünk munkáját, és segít megszabadulni a bélfalakon lerakódott salakanyagoktól. Mint a rostban gazdag alapanyagoknak, így a csicseriborsónak is a rendszeres fogyasztásával normalizálhatjuk vérnyomásunkat, segíti a koleszterin kiürülését szervezetünkből, ezáltal csökkentve a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Lassú felszívódása miatt mérsékli a vércukorszint hirtelen megemelkedését és ingadozását, az emésztés serkentésével pedig megszünteti a székrekedés okozta nehézségeket.

Depresszióra, kimerülésre is ajánlott

A csicseriborsó bőségesen tartalmaz karotint, B1-, B6- és E-vitamint, az ásványi anyagok közül pedig vasat, magnéziumot és cinket. Magas folsavtartalma miatt a kismamáknak, míg magas triptofántartalma miatt a szülés utáni depresszióban szenvedőknek vagy éppen a fáradt, kimerült felnőtteknek és gyerekeknek nyújthat segítséget.

A csicseriborsóból lisztet is szoktak készíteni, mely a gluténérzékenyek diétájának fontos alapanyaga lehet.

Forrás: http://www.hazipatika.com/taplalkozas/zoldseg_gyumolcs/cikkek/csicseriborso_remek_rost_es_vitaminforras/20131001210212

 

 

 

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: