Tökmagkrém   4 hozzászólás


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Tökmagkrém

Gyakran kapok mostanában  a barátnőmtől bio rozskenyeret, most már ki kellett találnom valamit, hogy ne mindig magában egyem, bár úgy is imádom😉 Igazi, kovászos, picit savanykás rozskenyér…. Itt pirított állapotában van😉

Hozzávalók:

1 bögrényi pirított natúr tökmag

2 ek pirított szezámmag

1 kk tiszta só

1 tk saját készítésű mustár

1 késhegynyi füstölt pirospaprika

1 késhegynyi erős pirospaprika

1 cikk fokhagyma reszelve

annyi forrásvíz, hogy krémes állaga legyen.

A hozzávalókat aprítóba tettem, és morzsásra aprítottam. Utána fokozatosan adagoltam bele a vizet, amíg jónak találtam az állagát😉

Pirítósra kenve, újhagymával és paprikával ettem😉

Jó étvágyat nektek is😉

Idén igyekszem megtermelni az éves tökmag adagomat is, mert lassan ezt is aranyárban adják😉 Ilyet:

olajtok

A kimagozott terméshúsból igen finom lekvár készíthető, mert nagy a szárazanyag- és cukortartalma. A többi tökféléhez hasonló főzelék készítésére is alkalmas. A magok süteményekben dió, mandula vagy mogyoró helyett használhatók.

A száraz magokban mintegy 50% nyerszsír és 30% nyersfehérje található, ugyanez a terméshúsban csak 1-2%-nyi. Olajnövényként a háborús években hasznosították. Olajának minősége a legértékesebb étolajokéval vetekszik. A félszáraz olajok közé tartozik, melyeknek több mint negyedét telített (palmitin-, sztearinsav), a fennmaradó részt pedig telítetlen (linol-, olajsav) zsírsavak teszik ki. A mag hűvös, sötét helyen hosszú ideig avasodás nélkül eltartható. Magjában jelentős (30%) az E-vitamin.

Gyógyászati jelentősége egyre növekszik. Igen sok szelén is van a magokban, amely a gyulladásos folyamatok megakadályozásában (antioxidáns) játszik fontos szerepet. Agyműködést serkentő, idegrendszerre, prosztatára ható jótékony hatása miatt egyre több készítményben találkozhatunk vele. Az enyhén pörkölt, kissé sózott mag nemcsak élvezeti cikk, hanem fokozza a szervezet ellenálló képességét és a szellemi teljesítőképességet is.

Forrás: http://terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/olajtok.html

4 responses to “Tökmagkrém

Subscribe to comments with RSS.

  1. Nem is tudtam, hogy miért szeretem ennyire ezt a magocskát? Hát ezért! Meg nagyon jóízű. No, akkor én is elkészítem ezt a pástétomot. Téged meg milliószor ölellek. Marika

    zemplenyine@marika
  2. A héj nélküli tökmagot csak akkor szabad elvetni, ha a talajhőmérséklet tartósan magasabb, mint 10 c különben befullad a mag. Ez kb. május első/második hetében fog bekövetkezni🙂 sok sikert

    di Gleria Zsuzsanna

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés / Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: