Rozskovászos kenyérke lépésenként, fázisfotókkal   3 hozzászólás


 

 

 

Sokan kértétek a receptet, de sajnos pontos arányokat nem tudok mondani, mert már rég csak érzésre csinálom. Azért megpróbáltam a lehetetlent, és leírtam nektek a menetét 😉

A kovász készítése, a világ legegyszerűbb dolga 🙂

3 kanál rozslisztet elkeverek pici langyos vízzel, -picit keményebb legyen, mint a nokedlitészta-. Ezt egy befőttes üvegbe csinálom, és a vizes kézzel lenyomkodom. Jól rácsavarom a tetejét, és melegebb helyre teszem pihenni. Nyáron a konyhapultra, ilyenkor a kemence mellé, bebugyolálva 😉 Naponta ránézek, és ha nagyot nőtt, megint keverek hozzá lisztet és vizet. Naponta egyszer. Ha kinőtte az üveget, kiveszek belőle egy adagot egy másik üvegbe, és mindkettőbe teszek rozslisztet és vizet. Amikor az új adag szép buborékos lesz másnapra, berakom a hűtőbe pihenni, ő lesz a következő kenyér alapja.

kovász

A bal oldali megy a hűtőbe a következő kenyérke alapjaként, a jobb oldaliból pedig lesz a mostani kenyérke. A gumi azért van az üvegek oldalán, hogy lássam, mekkorát nőtt a kovász, amíg pihent 😉

A teli üveg kovászból pedig begyúrom a mostani kenyeremet.

Ezt már BL80-as kenyérliszttel csinálom, de teszek bele pici réteslisztet is. zom, megy bele nálam 1 kk barnacukor, 1 kk szódabikarbóna, kis doboz kefír, langyos víz, búzacsíra, búzasikér, és pici köménymag, mert imádom 😉 Az arányokról annyit, hogy 1 kg kenyérliszttel 2-szer sütök, és még marad pici. De ugye megy bele a többi is 😉

Kenyér dagasztás

Kezdetek 🙂

Kenyér dagasztás

A búzasikér elengedhetetlen kelléke ma már a kenyérsütésnek, mert a mostani lisztek sikértartalma már töredéke a normálisnak. Ez a márka kiváló, ebből készítem a búzahúst is 😉

Kenyér dagasztás

Tálba teszem a lisztet, sikért, búzacsírát, réteslisztet, szódabikarbónát, cukrot és a sót, majd jól összekeverem őket.

Kenyér dagasztás

Ha a száraz anyagot már jól elkevertem, utána ráöntöm a kovászt, kókuszzsírt, és a vizet.

Nagy tálban begyúrom és megy vissza a kemence mellé.

Kenyér dagasztás

Első körben jó ez a picit lágyabb tészta, majd a hajtogatásnál mindig több lisztet vesz fel.

 

Kenyér dagasztás

Fedő megy a tetejére, és még arra is ráhúzok egy zacsit, hogy a nedvesség bent maradjon 🙂

Kenyér dagasztás

Bebugyolálva, a következő kenyér alap kovásszal pihen első körben 3-4 órát.

 

Szoktátok kérdezni, hogy mosom ki a kovászt az üvegből. Semmi laca-faca, fél órára beáztatom vízbe, aztán folyó víz alatt egyszerűen lesimogatom az üvegről a felázott kovászt 😉 Csak kézzel, mert a mosogatószivacsba beletapad 😉 Ha tiszta, el lehet mosni mosószerrel és szivaccsal is 😉

Kenyér dagasztás

Ázik a kovászos üveg 😉

Kb, 1 napot pihen, de közben kétszer-háromszor csak kézzel kinyújtogatom, és hajtogatom.

Kenyér dagasztás

Nyújtás

Először lisztezett deszkára, vagy konyhapultra csak így kézzel kinyújtom.

Nyújtás

Behajtás jobbról

Második lépés, jobbról behajtom középig a tésztát.

Kenyér dagasztás

Behajtás balról

3. lépés, baltól is behajtom.

Kenyér dagasztás

Felülről és alulról hajtás

4. lépés Felülről és alulról is behajtom.

Kenyér dagasztás

Jól összedolgozom

5. lépés, alaposan összegyúrom, majd megy vissza a dagasztó tálba.

Kenyér dagasztás

Vissza a tálba

6. lépés, vissza takargatom, és megint pihen 1-2 órát. Ezt ismételgetem néhányszor, aztán kisüthető 😉

SAMSUNGKenyér dagasztás

kiürített tál

Ha kiborítottad a tálból a tésztát, ilyen szépen leválik a faláról, alig marad rajta.  Ezt is picit beáztatjuk, és lesimogatjuk róla a felázott tésztát 😉  Kifejezetten ruganyos tésztát kell kapjunk 🙂

Kenyér dagasztás

Sütőformában

Utolsó lépésként kibélelem a formát sütőpapírral, picit zsírozom, lisztezem, és egyenletesen eloszlatom benne a kenyértésztát. A tetejét vizes kézzel elsimítom, és ilyen életfa motívumot szoktam belerajzolni 😉 A  sütőt előmelegítem, és első fél órában 210 fokon, másodikban 240 fokon sütöm. a sütőbe legalulra mindig teszek egy tál vizet, hogy ne száradjon ki a kenyér, és szép vékony maradjon a héja 😉

Kenyér dagasztás

És a végeredmény

 

Remélem, tudtam segíteni 😉 Jó étvágyat hozzá!

Posted 2019. január 13. by eletkert in Receptek

3 responses to “Rozskovászos kenyérke lépésenként, fázisfotókkal

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kedves Ildikó! A “medvehagymás kosaras” fiatalember allergiás lett a búzára, így az eddigi kenyérsütésem sajnos nem működhet tovább. 😦 Rozskenyérre véletlenül nincs ötleted, hogy lehetne belőle elfogadható kenyeret sütni? Köszönöm, ha tudsz segíteni! 🙂

    • Szia Lívia 🙂
      Sajnos ilyet még nem kísérleteztem ki, de abban egész biztos vagyok, hogy csak rozslisztből azért nem az igazi. A rozskovászt csináld így, és próbáld ki, hogy a begyúrásnál tegyél bele pici kukoricalisztet, köleslisztet, és most hirtelen nem jut eszembe, melyik lisztek gluténmentesek még. Talán az árpa 😉
      Puszilom a kis medvehagymásat!!! ♥ ♥ ♥

  2. Visszajelzés: Kenyérlángos (töki pompos) | Életkert

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: