Rozskovászos kenyérke   3 hozzászólás


 

Sokan kértétek a receptet, de sajnos pontos arányokat nem tudok mondani, mert már rég csak érzésre csinálom. Azért megpróbáltam a lehetetlent, és leírtam nektek a menetét 😉

A kovász készítése, a világ legegyszerűbb dolga 🙂

3 kanál rozslisztet elkeverek pici langyos vízzel, -picit keményebb legyen, mint a nokedlitészta-. Ezt egy befőttes üvegbe csinálom, és a vizes kézzel lenyomkodom. Jól rácsavarom a tetejét, és melegebb helyre teszem pihenni. Nyáron a konyhapultra, ilyenkor a kemence mellé, bebugyolálva 😉 Naponta ránézek, és ha nagyot nőtt, megint keverek hozzá lisztet és vizet. Naponta egyszer. Ha kinőtte az üveget, kiveszek belőle egy adagot egy másik üvegbe, és mindkettőbe teszek rozslisztet és vizet. Amikor az új adag szép buborékos lesz másnapra, berakom a hűtőbe pihenni, ő lesz a következő kenyér alapja.

kovász

A bal oldali megy a hűtőbe a következő kenyérke alapjaként, a jobb oldaliból pedig lesz a mostani kenyérke. A gumi azért van az üvegek oldalán, hogy lássam, mekkorát nőtt a kovász, amíg pihent 😉

A teli üveg kovászból pedig begyúrom a mostani kenyeremet.

Ezt már BL80-as kenyérliszttel csinálom, de teszek bele pici réteslisztet is. zom, megy bele nálam 1 kk barnacukor, 1 kk szódabikarbóna, kis doboz kefír, langyos víz, búzacsíra, búzasikér, és pici köménymag, mert imádom 😉 Az arányokról annyit, hogy 1 kg kenyérliszttel 2-szer sütök, és még marad pici. De ugye megy bele a többi is 😉 Nagy tálban begyúrom és megy vissza a kemence mellé. Kb, 1 napot pihen, de közben kétszer-háromszor csak kézzel kinyújtogatom, és hajtogatom. Végül kisütöm gázsütőben kb 45-50 perc alatt úgy, hogy teszek alá egy tálban vizet párologni. Első 15-20 perc 210 fokon, utána 240 fokon.

Remélem, tudtam segíteni 😉 Jó étvágyat hozzá!

Reklámok

Posted 2019. január 13. by eletkert in Receptek

3 responses to “Rozskovászos kenyérke

Subscribe to comments with RSS.

  1. Kedves Ildikó! A “medvehagymás kosaras” fiatalember allergiás lett a búzára, így az eddigi kenyérsütésem sajnos nem működhet tovább. 😦 Rozskenyérre véletlenül nincs ötleted, hogy lehetne belőle elfogadható kenyeret sütni? Köszönöm, ha tudsz segíteni! 🙂

    • Szia Lívia 🙂
      Sajnos ilyet még nem kísérleteztem ki, de abban egész biztos vagyok, hogy csak rozslisztből azért nem az igazi. A rozskovászt csináld így, és próbáld ki, hogy a begyúrásnál tegyél bele pici kukoricalisztet, köleslisztet, és most hirtelen nem jut eszembe, melyik lisztek gluténmentesek még. Talán az árpa 😉
      Puszilom a kis medvehagymásat!!! ♥ ♥ ♥

  2. Visszajelzés: Kenyérlángos (töki pompos) | Életkert

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google+ kép

Hozzászólhat a Google+ felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: