Komlókovászos vekni   3 hozzászólás


SAMSUNG CAMERA PICTURES

kenyérke felvágva 004.JPG

A kenyérke nagyjából ugyanúgy készül, mint a rozsos, csak a kovász készítése változott:

Kenyér készítése: Rozskovászos kenyérke lépésenként, fázisfotókkal

Nekem a receptben megadott víz sok volt, tennem kellett hozzá lisztet. És a BL80-as nem indult be, a szokásos rozsliszttel helyre tudtam hozni 😉 Kísérletezzetek bátran 🙂

Komlókovász készítése (netes recept)

Hozzávalók

  • 1 púpos tk. komlótoboz
  • 1,5 dl víz
  • 3 dkg tönkölykorpa

Praktikák

Szárítmánnyal dolgozzunk, mivel a szárított toboz hatóanyagtartalma lényegesen magasabb a zöldnél.

Bármilyen gabonaféle korpája megteszi, de tapasztalatom szerint a búzáé a legideálisabb erre a célra. Én saját magam őröltem le kövön a bió tönkölyt, és abból szitáltam vissza  a korpát. De a bolti korpa is jól fog működni.

A szobahőmérséklet nálam 19-22 fok.

Etetésre BL80-as, vagy BL112-es lisztet használjunk.

A kovász tárolására legjobb az üvegedény, de a műanyag is megteszi. Míg az üveg jól sterilizálható, a műanyagot el szabad ejteni.

Elkészítés

  1. Forrázzuk le a komlót. Hűtsük vissza 30 ℃-ra.
  2. Szűrt teájából 12 dekát keverjünk el a korpával.
  3. Fedél alatt érleljük szobahőmérsékleten 2 napig.
  4. Új edénybe átszedve, megetetünk 5 dkg erjedt korpát 5 deka kézmeleg vízzel és 5 dkg liszttel.  A többit kidobjuk.
  5. A következő napon a 4. pontban leírtak szerint járunk el, de innentől kezdve az etetőliszt mennyisége 6 dekára nő.
  6. Ezt követően 12 óránként ismételjük a fenti eljárást, mindaddig, amíg “be nem robban a kovász”.
  7. 6-8 nap alatt használatra kész kovászunk lesz.
  8. Kétnaponta tegyük át tiszta edénybe
    Még egy “titkot osztok meg veletek 🙂
    Megtanultam villanysütőben is sütni, laza 5 hónap alatt 😀
    A kenyérkét fedett jénaiban sütöm előmelegített sütőben. 250 fokon 25 perc, 200 fokon 20 perc, aztán kiveszem a mély tálból, fedetlenül csak a tetejében még 10 perc úgy, hogy kétszer átkenegetem a tetejét vízzel, vagy sós vízzel. Attól lesz ilyen szép fényes 😉

Posted 2019. szeptember 11. by eletkert in Főtt étel, Receptek, Táplálkozás

3 responses to “Komlókovászos vekni

Subscribe to comments with RSS.

  1. A komlót hol lehet beszerezni és mik az előnyei?

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: