Lila-hagymás zabsajt   2 hozzászólás


sajt és egyebek 005.jpg

Elkészült az első fermentálási eljárással készült sajtom is 😉 A zab a legzsírosabb, legpuhább, legtáplálóbb gabonánk, ezért esett rá a választásom. Nem bántam meg 😉

Hozzávalók a savanyítási eljáráshoz:

10 dkg száraz zab

3 %-os felöntő lé (azaz másfél evőkanál só/1 liter víz)

1/2 dl tejsavó ( folyamat beindításához)

A zabot első körben beáztattam 1 éjszakára vízbe, így nem csak megpuhult, de a nem kívánatos enzimgátlók is távoztak belőle.

Másnap leszűrtem, átmostam, és egy kisebb üvegbe beraktam. Ráöntöttem a tejsavót, majd az üveg szájáig töltöttem a felöntővel.

Szorosan lezártam, és így pihent több, mint 1 hetet. Kibontás után kellemes, savanykás illata volt. Leszűrtem, és a levét elraktam a kamrába.

Sajt készítése:

A fermentált zabot pépesre főztem, a végén hozzákevertem 1 teáskanálnyi agar-agart. (természetes, alga-sűrítő). Mikor kihűlt, belereszeltem egy nagyobb lilahagymát, 2 evőkanál sörélesztőpelyhet és alaposan elkevertem. Kiolajoztam egy tálat, beleborítottam, és megvártam, míg kihűl és megdermed. 1 éjszakát állt a hűtőben, még keményebb lett, simán szeletelhető. A tetejét megszórtam korianderrel és füstölt pirospaprikával. Az eddigi legfinomabb növényi sajtom 😉

Egészségünkre ❣️

 

Posted 2019. október 29. by eletkert in Fermentált ételek, Receptek

Tagged with , ,

2 responses to “Lila-hagymás zabsajt

Subscribe to comments with RSS.

  1. Szeretnék leiratkozni! Hogyan lehet?

    Életkert ezt írta (időpont: 2019. okt. 29., K, 12:10):

    > eletkert posted: ” Elkészült az első fermentálási eljárással készült > sajtom is 😉 A zab a legzsírosabb, legpuhább, legtáplálóbb gabonánk, ezért > esett rá a választásom. Nem bántam meg 😉 Hozzávalók a savanyítási > eljáráshoz: 10 dkg száraz zab 3 %-os felöntő lé (azaz má” >

    Éva Ildikó Hajnal
    • Sajnos nem tudom, ezt automata rendszer csinálja. A feliratkozásokat sem látom. Talán próbáld meg legfelül bal oldalt, ahol azt írja, hogy kövesd a blogot emailen. Gondolom, itt lehet leiratkozni. Ha nem megy, jelöld meg spamként a leveleződben 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: