Amikor minden morzsa minket szolgál ❣️   2 hozzászólás


Hasznosítás 011

Savanyítás

Eddig ez úgy volt, hogy megcsináltam a kedvenc cékla-répa-almalevemet, a visszamaradt morzsalék pedig ment a kertbe, vagy a komposztra.

Mióta elkezdtem a legtermészetesebb módon savanyítani, -fermentálni-, háromszorosan is hasznosítva vannak az alapanyagok 😉

Első fázis természetesen a lényerés, mert továbbra is imádom 😀

A második, hogy a léből visszamaradt morzsalékból néhány kanál (4 kanál az 5 literes üveghez) cukor és tiszta, szűrt -nálam pí víz- segítségével 1 hét alatt isteni savanykás, természetes szénsavas üdítőt nyerek. A cukortól itt nem kell félni, mert teljesen átalakul tejsavas bacikká 😉

A harmadik felvonás az, hogy ha leszűrtem az üdítőt, a már savanyú morzsalékot sózom, szorosan üvegbe teszem, és tovább savanyítom. Ez használható  ételízesítőnek, kenyérre kenve szendvicsre, vagy akár lazán savanyúságnak a főétel mellé.

A hozzávalók 1,5 liter léhez nagyjából:

6-8 alma (akár édes, akár savanykás, a lé édes lesz )

1 kg cékla

1 kg sárgarépa

Megmossuk, sikáljuk, vagy hámozzuk, és mehet a centrifugába.

A többit már írtam 😉

Egészségünkre ❣️❣️❣️

Képek lépésenként:

Hasznosítás 004.JPG

lényerés

 

Hasznosítás 003.JPG

A friss, édes lé

 

Hasznosítás 007.JPG

Hasznosítás 006

Morzsalék megy az üvegbe

 

Hasznosítás 011.JPG

4 ek cukros vízzel az üveg szájáig feltöltve

 

Hasznosítás 008.JPG

Összesen ennyi megy ki a veteménybe, ez sem ment a lefolyóba 😉

sajt és egyebek 006

A kész savanyúság

 

 

Posted 2019. november 13. by eletkert in Fermentált ételek, Gyógyító italok, Receptek

Tagged with , , ,

2 responses to “Amikor minden morzsa minket szolgál ❣️

Subscribe to comments with RSS.

  1. Én nem savanyúságot csináltam,fahéjat és kurkumát tettem rá és megvolt a nasi.

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt kedveli: