Fermentált kölessajt   Leave a comment


Ferm kölessajt 004

Egy újabb ízvilág nyílt meg előttem, a gabonák fermentálásával 🙂 Őket 1 napi áztatás és alapos átmosás után teszem oda tiszta vízbe, lezárt üvegbe savanyodni, és utána főzöm meg. Igaz, hogy így az értékes bacik nem maradnak meg, de akkor is könnyebben emészthető ételekhez jutunk 😉 A kölesnek 3 nap kellett a kicsit pikáns íz eléréséhez szobahőn. Az illata  lágy és kellemes 🙂 A barnarizs nekem elviselhetetlen volt szagra is és ízre is, így sajnos a komposztban landolt 😀

Ez a sajt kemény, tökéletesen szeletelhető. Reszelni nem nagyon lehet, mert morzsolódik.

Egy teljes befőttesüvegnyi kölest savanyítottam, annak a feléből lett sajt, a másik fele isteni édesség lett 😉  Ha lesz egy kis időm, azt is felrakom 🙂

Sajthoz:

2,5 dl-nyi fermentált, főtt köles

1 ek kókuszzsír

3 ek inaktív sörélesztőpehely

1 kk tiszta só

1 kk füstölt pirospaprika

1 kk  kurkuma

1 ek agar-agar (egy tengeri zöldség, ami kiválóan használható sűrítésre, keményítésre)

Az agar-agart hideg vízben simára keverjük, majd pici lángon, állandó kevergetés mellett felfőzzük, amíg elkezd sűrűsödni. Akkor hozzáöntjük a sajthoz, amit már előzőleg alaposan elkevertünk a többi hozzávalóval.

Így egy alap, kellemes sajtos ízhez jutunk, amit tálaláskor ízlés szerint lehet továbbízesíteni. Ettem egy szeletet újhagymával, és egy másikat fokhagymával. Isteni mindkét változattal, de mustárral is bátran próbálkozhattok 🙂

Egészségünkre 😍

 

 

Posted 2020. március 19. by eletkert in Fermentált ételek, Receptek

Tagged with ,

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: