Csodás kovászos kenyereket és sütiket sütöttem már, amikor jött felismerés, hogy nem jó nekem, ha glutént eszem. Újra tervezés következett, és 1 év elteltével sikerült eljutnom ugyanarra a szintre, mint a búzalisztekkel 😍 Karácsony lévén, jöjjön most a bejgli következett. Cukor, laktóz és gluténmentes, vegán, de az ízéből és értékéből semmit sem veszített 😋
Hozzávalók a tésztához: (8 mini bejgli)
70 gr miklos’ Uverzális lisztkeverék
50 gr rizsliszt
10 gr tápióka keményítő
25 gr kovász
20 gr juharszirup
15 gr extra szűz kókuszolaj
70 gr növényi tej
1 kk vanília por
csipet só
Tetejére 1 tk kókuszolajban 1/2 kk kurkuma elkeverve (a színe miatt)
Mákos töltelék:
3/4 csésze darált mák (előtte 1 napot áztattam, hogy ne legyen keserű)
1 ek juharszirup, v. méz (vagy amit használsz)
1 ek citromlé
1/2 citrom héja
1 tk extra szűz kókuszolaj
1/2 kk vanília por
3 ek növényi tej
A hozzávalókat jó sűrűre összeforraljuk.
Diós töltelék:
3/4 csésze darált, előtte 24 órán át áztatott dió
1 ek juharszirup, v. méz (vagy amit használsz)
1 ek citromlé
1/2 citrom héja
1/2 kk vanília por
1 tk extra szűz kókuszolaj
3 ek növényi tej
A hozzávalókat jó sűrűre összeforraljuk.
A tészta hozzávalóit begyúrtam, és 1 éjszakára dunsztban, forró vizes palackok közt kelesztettem. Sütés előtt kerekre formáztam, majd 8 felé vágtam. Nyújtófa segítségével lisztezett nyújtódeszkán 8 hosszúkás, vékony tésztát nyújtottam, megkentem a töltelékkel, először behajtottam a tészta oldalát, utána óvatosan feltekertem. Megszurkáltam villával, majd bekentem a tetejüket a kurkumás olajjal. 200 fokon 25 perc alatt készre sültek.
Nagyon nagyon finomak lettek 😋😍
A kovászt honnan veszed? A kovászban is van búzaliszt. Nem?
Szia Enikő!
Én csinálom a gluténmentes kovászomat 🙂 Itt írtam le a receptet: https://eletkert.wordpress.com/2023/08/28/rizskovasz/