Gluténmentes-kovászos bejgli   2 hozzászólás


Csodás kovászos kenyereket és sütiket sütöttem már, amikor jött felismerés, hogy nem jó nekem, ha glutént eszem. Újra tervezés következett, és 1 év elteltével sikerült eljutnom ugyanarra a szintre, mint a búzalisztekkel 😍 Karácsony lévén, jöjjön most a bejgli következett. Cukor, laktóz és gluténmentes, vegán, de az ízéből és értékéből semmit sem veszített 😋

Hozzávalók a tésztához: (8 mini bejgli)

70 gr miklos’ Uverzális lisztkeverék

50 gr rizsliszt

10 gr tápióka keményítő

25 gr kovász

20 gr juharszirup

15 gr extra szűz kókuszolaj

70 gr növényi tej

1 kk vanília por

csipet só

Tetejére 1 tk kókuszolajban 1/2 kk kurkuma elkeverve (a színe miatt)

Mákos töltelék:

3/4 csésze darált mák (előtte 1 napot áztattam, hogy ne legyen keserű)

1 ek juharszirup, v. méz (vagy amit használsz)

1 ek citromlé

1/2 citrom héja

1 tk extra szűz kókuszolaj

1/2 kk vanília por

3 ek növényi tej

A hozzávalókat jó sűrűre összeforraljuk.

Diós töltelék:

3/4 csésze darált, előtte 24 órán át áztatott dió

1 ek juharszirup, v. méz (vagy amit használsz)

1 ek citromlé

1/2 citrom héja

1/2 kk vanília por

1 tk extra szűz kókuszolaj

3 ek növényi tej

A hozzávalókat jó sűrűre összeforraljuk.

A tészta hozzávalóit begyúrtam, és 1 éjszakára dunsztban, forró vizes palackok közt kelesztettem. Sütés előtt kerekre formáztam, majd 8 felé vágtam. Nyújtófa segítségével lisztezett nyújtódeszkán 8 hosszúkás, vékony tésztát nyújtottam, megkentem a töltelékkel, először behajtottam a tészta oldalát, utána óvatosan feltekertem. Megszurkáltam villával, majd bekentem a tetejüket a kurkumás olajjal. 200 fokon 25 perc alatt készre sültek.

Nagyon nagyon finomak lettek 😋😍

Posted 2023. december 24. by eletkert in édességek, Receptek, Sült étel

Tagged with , , , , ,

2 responses to “Gluténmentes-kovászos bejgli

Subscribe to comments with RSS.

  1. A kovászt honnan veszed? A kovászban is van búzaliszt. Nem?

Hozzászólás