Kérdezz-felelek   57 hozzászólás


Ide írhatjátok az ételek elkészítésével, táplálkozással kapcsolatos kérdéseiteket, amire szívesen válaszolok. Természetesen egymással is megoszthatjátok a tapasztalataitokat:)

Posted 2011. január 29. by eletkert

57 responses to “Kérdezz-felelek

Subscribe to comments with RSS.

 1. ugy néz ki, hogy én folytatom amit elkezdtem, nem is baj. Hát drága Jutkám! milyen jó, hogy írtál magadról, így sokkal hitelesebb minden amiről írsz. És mostmár nekem is több kedvem van ehhez a szemléletváltáshoz, mert érzem, hogy nem divatból kell csatlakozni, hanem feladataink végzéséhez
  kell egészségesebbnek lenni. És feladatunk nem csak fizikai szinten van. Tehát nagyon örülök leírásodnak. Zemplényi Marika

 2. Köszi a hozzászólásodat Marika!
  Ha bármilyen kérdésed van, itt mindig felteheted és választ is kapsz rá!
  Ildikó

 3. Akkor most gyorsan megírom azt is, hogy leveled elolvasta után rögtön kikerestem a Shaumbra csatornát, és azt olvasom javában. Eddig azt hittem, hogy egyedül vagyok a világon, akit ilyesmi érdekel, és nagy örömmel látom, hogy egyre bővül a kőr. Akkor tehát én sem vagyok egyedül, meg Te sem, meg Ő sem, meg amazok sem, mert ez a változás olyan nagymértékü, hogy a kiváncvsi kezek egyszercsak összeérnek. Köszi mindent. Marika

 4. Köszönet áldásos munkádért, Ildikó!! Én csak ámulok és bámulok! Sajnos még nem sok mindent próbáltam ki, mert sokszor nem is tudom mi az, amit beleraksz, de persze jól hangzik! :-))
  Majd! Majd egyszer! Azért apránként ezt-azt ellesek, és alkalmazok. Az első lépést megtettem, az is nagyon fontos:rengeteg nyers ételt eszem, és keveset főzök, akkor sem inkább magamért, hanem a még hagyományosabb módon táplálkozó Lányomért.
  Szóval köszönet, és nagy-nagy ölelés!!!

  • Nagyon szépen köszönöm Zsóka! Megtiszteltetés, hogy ennyien olvassátok az oldalt. Boldoggá tesz, hogy egyre több és több embert érdekel már, hogy mivel eteti testét és lelkét, és ehhez egy kicsit én is hozzájárulhatok:D
   Már nem jöttem hiába:))

 5. Van akinek jól jön valamelyik jó tanács!
  A hangyák nem szeretik az uborkát, tegyetek uborka héját a hangyaboly köré
  Ha áttetsző jégkockát akarsz, akkor előzőleg forrald fel a vizet.
  A Tükör gyönyörű lesz ha Vhite Spirittel tisztitod (festék hígító)
  Rágógumi a ruhában ? Tedd egy órára a mélyhűtődbe
  A fehérnemű nem elég fehér ? Áztasd 10 percig egy szelet citrommal a meleg vízben !
  Hajad nem elég fényes ? Tegyél egy kávéskanál ecetet a hajadra és úgy mosd meg.
  Hogy a citrom kiadja a az összes levét, áztasd egy órát meleg vízben és csak utána csavard ki.
  Hogy ne legyen a káposzta főzéstől kellemetlen szag, tegyél egy szelet kenyeret a káposzta tetejére,
  Ha a hagymától könnyezik a szemed, rágcsálj egy rágógumit.
  Hogy a krumpli előbb főjön meg, hámozd meg, csak az egyik oldalát
  Tintafolt a ruhán ? Tegyél jó vastagon fogkrémet a foltra, hagyd megszáradni, és csak utána mosd ki.
  Távol tartani egeret, és patkányt, hintsd meg fekete bors porral a területet, ahol tanyáznak. Elmennek másfelé.
  Most kaptam emlien, biztos nektek is jól jön pár hasznos tanács:-)

 6. mi is az a zabtej? Te csinálod? vagy a zab? Szóval több receptben olvasom, de nem tudom mi az?

 7. Marika!
  Itt találod a zabtej receptjét:
  https://eletkert.wordpress.com/2011/01/30/nyers-zabtej/

 8. Marika!
  Ide szeretettel várjuk a tapasztalataidat arról is, hogy érzed magad, mióta teljesen elhagytad a cukrot.
  Puszi

 9. mi is az a cukor? már majdnem elfelejtettem! Nos, viccen kívül, ugy érzem, hogy nem is hiányzik, és mint mindig most is derüs vagyok. Az olaj helyett a kókusz-zsirt használom, sőt, egy kis adagba belekev ertem zúzott fokhagymás és pici sót, ezt kenem a piritós kenyérre. És még valami: cca két hete étkezés közben bekapok egy kanál Hammer féle zselés izét, ami kipucolja a régóta megbújó rosszaságokat. Mintha nem is a régi én lennék. Most csak ennyit és nagyon szép napot,Marika

 10. Szia Ildikó!

  Mi az a Hammer féle zselés izé?

 11. Szia Anna!
  Én sem ismertem, de megkérdeztem Marikát és ezt írta:
  “Az van ráírva a flakonra, hogy: Mikrorostos gél, zöldtea kivonattal. Ára 3990.-Ft
  Hammar féle zselé nagyon hasznos, mert a bélfodrokba és bolyhokba visszamaradt rosszaságokat kitakarítja, anélkül,, hogy a bélbolyhok funkcióját lerontaná. Csak éppen nagyon drága. Most nem tudom mennyi, mert sokfélét szoktam egyszerre vásárolni. 1 flakon cca 1 hónapig elég, de tovább kellene szedni. Marika”
  Puszi
  Ildi

 12. Kedves Eszti!
  A citromról kérdeztél, ez az anyagom volt elmentve róla:

  A CITROM 10 000 szer erősebb mint a KEMÓTERÁPIA
  LEMONS are 10 000 times STRONGER than CHEMOTHERAPY

  Elnézést kérek, hogy nem forditottam le, most veszem a fáradságot hogy ingyen és bérmentesen lefordítom mindazoknak akik nem tudnak angolul. Figyelem ami zárójelben van téve ( ) az mind az én magyarázatom.

  Az a jó hogy a citromot (nem a tablettát) lehet enni, és a testnek készithetünk egy citrom fűrdőt, különösen a befolyásolt területeken (ott ahol rákos).

  Vágj fel citromot és add oda a gyerekeknek hogy szopogassák, vagy tegyél a pohár vizedben egy pár szeletett, ezzel is megelőzheted a rákot.
  Ha valaki ismersz aki ezt még nem tudja kérlek hogy küld el nekik mert egy óriás szivességet teszel nekik azzal hogy tudatod velük ezt.

  A Citrom ”Citrus” ez egy csodálatos termék ami MEGÖLI A RÁK SEJTEKET, 10 000 szer ERŐSEBB MINT A KEMÓTERÁPIA. Miért nem tudjuk mi ezt ???

  Azért mert laboratóriumok vannak akik érdekeltek egy szintetikus verzió elkészitésére, ami HATALMAS PROFITOT hoz nekik. Te most úgy segíthetsz a szükségben levő bárátaidon, hogy ezt a tudomásukra hozod, hogy a “valódi citrom lé” (ami nem laboratóriumban készült) előnyös a betegségek megelőzésében. Az íze kellemes és NEM termeli azt a rettentő kemóterápiai efecteket (mellék hatások).

  Ha van lehetőséged hogy egy citromfát ültess a kertedben vagy terasz-balkonodon, akkor még ma tedd meg.
  Hány ember hal meg azért mert ez egy féltve örző titok, a múltimilliomosok és a nagy cégek nem akarják nyilvánosságra hozni, mert akkor elesnek az óriás haszontól.

  Amint tudjátok a citrom fának nem kell sok hely, és tudjuk hogy sok fajta létezik belőlle. A citromot eheted külömböző képpen: megeheted a pépet, a kipréselt lét, készithetsz hűsítő italokat belőlle, sörbet (angolul sorbet), tésztákat süteményeket. A citrom hitelesítve van sok erényel, de a leg érdekesebb az az eredmény amin a cisztákon és a daganatokon csinál.

  Ez a növény egy bizonyított orvoslás az ÖSSZES RÁK TIPUSOK ELLEN !!!

  Egyesek azt mondják hogy a citrom nagyon hasznos külömböző rákokra. Anti-mikróbus spektrum (színkép) a BAKTÉRIUM, INFEKCIÓ és GOMBÁS MEGBETEGEDÉSEKRE, az ÉLŐSKÖDŐ PARAZITÁK ÉS FÉRGEK ELLEN, A VÉRNYOMÁST SZABÁLYOZZA AMI TÚL MAGASS, és egy ANTIDEPRESSANT (DEPRESSZIÓ ELLEN, CSÜGGEDÉS ELLEN), KÜZD A STRESSZ ELLEN, és az IDEG RENDETLENSÉG ELLEN !!!

  Ennek az információnak a forrása elbűvölő. A világ legnagyobbik gyártójától jön, ami azt mondja hogy több mint 20 laboratórium tesztelte már 1970 óta, és a kivonatok ezeknek a kisérleteknek leleplezték azt hogy: MEGSEMMISITI A ROSSZ INDULATU CELLÁKAT 12 tipus rákban beleértve a: COLON (ezt a szót nem találtam meg a szótárban), MELL, PROSZTATA, TÜDŐ, és a HASNYÁLMIRíGY-ben.

  Az összetett ebben a fában (citromfa) valóban azt mutatja, hogy 10 000 szer jobb mint az ADRIAMYCIN, ez az a gyógyszer amit használnak világszerte a kemóterápiában, ami meglassítja a növekedést a rák cellákban.
  És ami a legfurcsább, hogy ez a CITROM kivonat tipus terápia, nem csak hogy megöli a rosszindulatú rák cellákat, de NEM BEFOJÁSOLJA AZ EGÉSSÉGES CELLÁKAT.

  Institute of Health Sciences, 819 N. L.L.C. Cause Street, Baltimore, MD 1201

  Fordította angolból:
  Ifj. Balla Ferenc
  Melbourne-Ausztrália

  • Ha ez ilyen egyszerű lenne! De nem az!

   A fordításról:

   tegyél a pohár vizedbe néhány szeletet, ezzel is megelőzheted a rákot.
   Sajnos a citromot is vegyszerezik, tehát mindenképpen ALAPOSAN le kell mosni a héját pl. körömkefével lesúrolni, mielőtt vízbe teszed.

   MEGSEMMISÍTI A ROSSZINDULATÚ CELLÁKAT, 12 féle rák esetében, beleértve a: COLON (ezt a szót nem találtam meg a szótárban), MELL, PROSZTATA, TÜDŐ, és a HASNYÁLMIRIGY-ben.

   Az angol cell szó sejtet jelent magyarul, a colon pedig vastagbelet.

   Megjegyzés:

   A rák elleni küzdelem, és az egészség megőrzés jeles képviselői közül (a teljesség igénye nélkül) az alábbi könyveket javaslom elolvasásra.

   Cancer, Step outside the Box – Ty M. Bollinger
   The Cure for All Cancers – Hulda Clark
   Apple Cider Vinegar – Paul C. Bragg
   Bob Back method / Bob Back Protocoll
   Life More Abundant – The Science of Zhineng Qigong – Ming Pang

   Ők, illetve módszereik már rutinszerűen gyógyítják a rákbetegeket – természetes módszerrel, tehát számomra HITELES adatokat mondanak. Persze jó adag intelligencia és nem kevés tájékozottság/olvasottság, továbbá jó angol tudás kell ahhoz, hogy az interneten keringő szemétdömpingben megtaláljuk az igazgyöngyöket. A tudatlanságba gyorsan belehal az ember. Úgyhogy mindenki saját maga döntse el, hogy kinek mit hisz el.

   És most nézzük a „hivatalos” álláspontot:

   A citromról, mint “rákgyógyszerről” a jobbulast.com orvosa írta:
   “Felháborító, hogy olyan ember akar tudományos tekintéllyel fellépni, aki nem tud egy egészségügyi szakszöveget lefordítani. Pl: nem cellák, hanem sejtek, nem anti-mikróbus színkép, hanem antimikróbás spektrum, ami azt jelenti, hogy hány típusú baktériumot tud elölni az adott hatóanyag. A magyar helyesírásról ne is beszéljünk: EGÉSSÉG, KÜLÖMBÖZŐ… hogy csak párat említsek.
   Nem kétséges, hogy a citrusfélékben van számos flavonoid, és szabadgyökfogó anyag, ami hasznos az immunrendszer egészségesen tartásában, meg még egy csomó dologban (pl. a Detralex nevű visszér-ellenes szer is citruskivonatot tartalmaz), de azt állítani, hogy megöli a ráksejteket, és hogy a kemoterápiás kezelés kiváltható lenne vele, mélységesen etikátlan dolog. Már csak azért is, mert számtalan ráktípus van különböző stádiumokban, és mindegyik esetre más-más kezelési protokoll létezik.
   Világos, hogy a rákellenes terápia (legyen az kemo vagy sugár) sok esetben nem hozza a várt eredményt és a beteget elveszítjük. De ez nem a multik hibája, hanem azé a genetikai felállásé és életmódbeli hatásé ami miatt a rák kialakult, vagy esetleg azé a felelőtlenségé, hogy nem lett időben felfedezve.
   Azok a szövegek, amik tele vannak nagybetűvel és hármas felkiáltójellel, és az interneten terjednek, rendszerint áltudományosak, demagógok és ennek következtében lehetnek egészségkárosítóak is. Nem azért mert valaki most citromot fog enni (váljon egészségére), hanem azért, mert esetleg nem fog megjelenni a következő kemoterápiás kezelésén. ”

   Üdv.
   Arcadius

 13. A zeller gyógyhatásai

  A zellerből tápláló tisztító ital készíthető, amely segít a szervezet méregtelenítésében. A magok a vese kiválasztását segítik, valamint az egész szervezet savtúltengését csökkentik és csillapítják az ízületi gyulladást. A zellermagok enyhe vizelethajtók és figyelemre méltó fertőzést gátló hatásuk is van. A húgyhólyaggyulladást gyógyítja és a húgyúti fertőzéseket csökkenti, mert a húgyhólyag fertőtlenítését segíti.
  Jótékony hatása megmutatkozik az olyan mellkasi betegségek esetében, mint a az asztma vagy a hörghurut. A magok javítják az izmok és az ízületek vérkeringését. Más gyógynövényekkel kombinálva a magok csökkentik a magas vérnyomást. Az illóolajok szintén hasznosak a vérnyomás csökkentésében.

  Zeller
  Figyelem
  Ne használjuk a zellert gyógyászati céllal terhesség vagy vesebetegség esetén.
  Ne használjuk a vetőmagnak árusított zellermagot gyógy készítmények előállításához.
  Az illóolajokat belsőleg ne használjuk.
  Főbb alkalmazásai
  • Magok: A magok porrá zúzhatók vagy forrázatok, tinktúrák készíthetőek belőle, ezek egészen sok panasz csökkentésére használhatóak.
  • Szár: A szár ételek és italok tápláló ízesítője, de nincs akkora haszna, mint a magoknak.
  • Illóolaj: A zellerolaj nyugtatóan hat a központi idegrendszerre.

 14. “SÓ TESZT
  A törvény és egészségellenes kereskedelmi forgalomban étkezési sóként kapható termékekről viszonylag egyszerűen megállapítható, hogy milyen arányban tartalmaznak kálium-kloridot.
  Tegyünk a hűtőszekrénybe egy üveg csapvizet. Jól működő hűtőgép esetén, a víz 4-10 Celsius fokig fog lehűlni, néhány óra alatt. Egy kb. 2 dl-es pohárba töltve, és egy mokkáskanálnyi sót beleszórva, 10-15 mp-es lötykölés után, a pohár alján maradó konyhasónak látszó fehér kristályos üledék, a kálium-klorid. Nem kell kevergetni, mivel a nátrium-klorid ionos térrácsú, és azonnal eloldódik a vízben, amíg a kálium-klorid alkálifém-halogenid, ami valamivel lassabban oldódik el! A valóban konyhasós folyadékot felhasználhatjuk főzésre, a maradék üledéket pedig célszerű kiönteni (vagy egyéb, egyéni elképzelések szerinti felhasználásra összegyűjteni).

  megcsináltam -döbbenet -mezei só ami szinte a legolcsóbbak egyike kb 30-40%a ott maradt még 1perc után is -tehát nem oldodott fel keverés hatására sem -megpróbáltam kicsit csalni de mit sem ért –

  http://www.hungarianrealnews.com/news.php?readmore=39

 15. SÓ ? TESZT

  HA VALAKI NEM LÁTJA EL SEM HISZI !!!

  ‘MEZEI’ ASZTALI SÓ -néven forgalmazott sónak látszó fehér anyag tesztje :

  1dl -6 fokos vizbe egy mokkáskanálnyi mennyiség feloldását probáltam meg .

  a leirás szerint 10-15 mp idő rázva és oldodnia kéne ha tiszta a só és nátrium lenne ..

  csaltam 1 percig hagytam benne sőt kevertem is !!!!

  az eredmény 30-40%a NEM OLDODOTT FEL MÉG 1 PERC UTÁN SEM !!!!!

  Nem tudom mi van belekeverve de hogy nem tiszta a só az 100 % bebizonyosodott –

  fénykép készült -remélem látható is lesz a megmaradt anyag is ha felteszem a fórumra a képeket –

  Ez a Só a vizsgán MEGBUKOTT !!! JÁRDA SÓZÁSÁRA HASZNÁLHATÓ MAX .ÉTKEZÉSRE NEM AJÁNLOM !!

  GONDOLJATOK BELE EZ AZONKIVŰL HOGY A FOGYSZTÓK ÁTVERÉSE ! HISZ NEM AZT KAPOM AMI A CSOMAGOLÁSON FEL VAN TÜNTETVE -MEGSÉRTI A MAGYAR SZABVÁNY ELŐIRÁSAIT IS HISZ MINIMUM 97 %TISZTA NÁTRIUM KLORIDOT KELLENE HOGY ADJANAK HA MÁST NEM TÜNTETNEK FEL A CSOMAGOLÁSON ,MINT ASZTALI SÓ !
  ILYENKOR HOL VANNAK A MINŐSÉGELLENŐRZÉS EREDMÉNYEI ?- AMIT MINDEN ESETBEN HANSULYOZNAK MENNYIRE FONTOS -ÉS MIVEL A NÁTRIUM AZ EGYIK LEGFONTOSABB ÉPITÓELEME A SZERVEZETNEK EZÉRT KOMOLY EGÉSZSÉGÜGYI KOCKÁZATA VAN -SOKKAL KOMOLYABB MINT AMIT AZ OLTÁSOK BE NEM ADÁSA MIATT ELŐADNAK AZ EMBEREKNEK –

  A kisérletet majd folytatom és beszámolok több közkedvelt só oldhatóságárol is +ha UV lámpám lenne azzal tisztán látható állitólag a kálium kristály -dolgozom rajta

 16. Köszi Csubi,
  nagyon tanulságos volt!!! Egyébként a Himalája só abszolút átment nálam a sóteszten, mert azt írta Anna, hogy a nedvességre a káliumos só becsomósodik. Rendkívül nedves helyen van most a Himalája sóm, és levettem a tetejét 1 hete. Ugyanúgy pereg, mint szárazon, pedig érezni, hogy nedves!!!

 17. http://www.psharing.com/pic.php?id=552127&mode18o=set

  Kis Kép 140×140 http://kep.ivpicture.hu/552127.t.jpg Megnéz | Vágólapra
  Nagy Kép 800×800 http://kep.ivpicture.hu/552127.jpg Megnéz | Vágólapra
  Flash változat http://www.ivpicture.hu/pic.php?id=552127 Megnéz | Vágólapra
  Remélem jól látható a perem környékén lévő anyag ami 100 %nem Nátrium chlorid . Egy csapott mokkáskanálnyi mennyiségnek igen nagy % a megmaradt ..

 18. Szép napt mindenkinek!Szeretném ha segítenének egy Cserháthaláp-on élő rossz sorsú családon egy (kisebb összegel) és még amivel tud.Szóltam Ildinek is az érdekükben.A címük Cserháthaláp Fő út 18.Előreis köszönöm a segítséget!

 19. Üdvözletem!A nevem Szeles Tibor és ezen a számon tudják elérni azokat akiken segíteni szeretnék 06 30 6766107

 20. Szia Ildikó!
  Néha gyönyörködöm a dolgaidban, meg elkészítek néhány receptedet is.
  Tulajdonképpen azt érzem, hogy most valamit változtatnom kell az életvitelemen, az érkezésemen, mert nem igazán jön be :), az izületeim fájnak, nehezen mozgok
  Vegás vagyok már 7 éve. A cukrokat, fehérlisztet nem mondom nem fogyasztom, de nagyon keveset, amikor az édesanyám sütijét eszem. Ha nem akarok főzni, akkor a gofrisütőmet használom édes-sós dolgokra. Sokféle lisztet használok, de búzát alig, csak kevés teljes-kiőrlésű tönkölyt. Ezeket keverem mindenféle reszelt zöldséggel, valami olajfélével, szódabikarbóna, és a gofrisütőben sütöm ki, így hamar, egészségesnek mondható étkeket kapok. nagyon sok magot fogyasztok, különösen a diót,
  De nem érzem igazán jól, könnyűnek magamat. Nézegetem a paleotáplálkozás dolgait, kicsit furcsa, de lehet, hogy elgondolkoztató, a gabonákkal kapcsolatos elmélete. A hüvelyeseket is nagyon kritikusan veszi. Arról nem beszélve, hogy húsos. De már ezt is kezdtem mérlegelni. Lehet, hogy több kollagéntartalmú dologra kellene figyeljek? Nem tudom, te mennyire ismered ezt a rendszert, és mi a véleményed??

  Jól tudom, hogy a könnyedség nem csak az ennivalón múlik – elkezdtem mozogni, erősíteni kicsit, . meg a tudatos légzést is gyakorolom.

  Köszönöm a tanácsaidat,Teri

  • Szia Terike!
   Az az igazság, hogy nem lehet mindenkire nézve egyformán megfelelő étkezést előírni. A megoldás mindenképpen az, hogy próbálgatod, mi az, amitől jól érzed magad, és mi az, amit nehezebben tolerálsz. Ehhez egy kis türelem szükséges, és némi jegyzetelés, de a változatosság ígéretével kecsegtet:) Sokféle kajcsit találsz az oldalamon, a makrobiotikustól, a nyers ételekig. Ahhoz, hogy megtudd, neked melyik a legmegfelelőbb, próbálgasd ki őket. Segíthet a szimpátia is a fotók alapján. Mindenképp hallgass a megérzéseidre, melyik ételt kívánod.
   Ha ezek után is szükséged van segítségre, nagyon szívesen adok egyénre szabott táplálkozási tanácsot, de ahhoz feltétlen látnom is kell téged beszélgetés közben. Szerencsére ma már ez is megoldható utazás nélkül. Ha van skypod, ott tudunk beszélni, és láthatlak is. (Az arcod sok mindent elárul nekem a táplálkozásodról, és arról, hogy miből van sok, miből van kevés a szervezetedben)
   Szóval, ha igényled, itt megtalálsz: angel61011
   Köszönöm a bizalmadat, és boldog új évet kívánok neked!♥
   Ildikó

 21. Igen, kereslek 🙂

 22. Hello!

  Hallgattam Somlósi Lajostól előadást. Szeretnék vele kapcsolatba lépni, de nem találok sehol elérhetőségét, sem hogy mikor és hol tat a jövőben előadást. kérnék ebben segítséget.

  Üdv.,
  András

 23. Azt hiszem nem írtam meg hogy milyen ragyogó tapasztalatom van, és már azt sem tudom kinek a tanácsára. Talán Pártai Lucia írta valahol.
  A szódabikarbónából egy kiskanálnyit ha bele teszek a mosógépbe, jóval kevesebb mosópor szükséges de sokkal tisztább lesz minden ruha. Ez a szer ugyanis lugosítja a vizet, és hatékonyabb a mosószer is. Ugyanezt teszem a mosogató vízbe is persze kevesebbet, és az edény ragyogó lesz. Bármilyen tisztításhoz szükséges vízhez tegyünk pici szódabikarbónát, sokkal hatékonyabb. És ami a leges-legfontosabb: 1 kg520 Ft, ami nekem hónapokig elég.A Gyógyszertárakban kicsit csodálkoznak, de kit érdekel? Kinek van még hasonló ötlete?
  Zemplényi Marika

  zemplényiné marika
 24. Mivel szorgalmas olvasója vagyok (néha írója) e honlapnak, a parlagfűvel kapcsolatban is sok mindent elolvastam. A kertemben volt egyetlen tő parlagfű, meg 1-2 vadkender. A parlagfűről leszedegettem a leveleit, egyet megettem, a többit megszárítottam. Ezt csináltam a vadkenderrel is. És képzeld csak azt vettem észre, hogy egy másik helyen is kinőtt egy parlagfű, aztán napok mulva megint másik helyen is. Így most van legalább 5-6 tő, amikről rendszeresen szedegetem a leveleket, egyet-egyet elmajszolok, a többit megszárítom. Csak éppen nem tudom tovább.
  A szárított levelekkel mit is lehet csinálni.
  Meg aztán milyen hatás várható?
  Én tökéletesen megbízom e levelekben, meg a kapható üzenetekben is, ezért kérdezem a további tenni valókat.
  Millió puszi
  Marika

  zemplényiné marika
 25. Nagyon tetszenek az italok amiknek az elkészítése itt le van írva, az érdekelne hol lehet olyan prést kapni? Köszönöm előre is a választ,
  Bernadett

  Bélay Bernadett
 26. A citrommal kapcsolatos véleményeket én is osztom. Újabban minden reggel egy fél citrom levét egy kevés vízzel elkeverve kezdem a napomat éhgyomorra, és eszek mellé egy púpozott evőkanál lenmagpelyhet, ez is pucolja a beleket és rengeteg vas és egyéb finom dolog van benne ami jó a szervezetnek. Utána jöhet a reggeli és csak azután a kávé..

  Tolvajné Gőz Éva
 27. Kedves Ildikó!

  Azt szeretném kérdezni, hol lehet lanolinport kapni?

  Köszönöm szépen a válaszod: Keller Gyöngyi

 28. Kedves Ildikó,
  a fogkrém elkészítését keresgélem az oldalon, de már nem találom, ez az én tudatlanságom lehet. Szeretnék fogkrémet készíteni, ha segítesz.
  Üdvözlet, ölelés
  Katalin

  • Szia Kata!
   Itt találod a főoldalon jelenleg az első bejegyzés:
   https://eletkert.wordpress.com/2012/10/17/fogkrem-hazilag/
   Azt ajánlom, hogy ne csináld meg egyszerre ezt a mennyiséget, mert nagyon sok. Én összekevertem a kaolint és a szódabikarbónát, majd kivettem belőle néhány kanálnyit, és ahhoz adtam 1-1 kanál hidrogén peroxidot. Egyszerre egy 50 ml-es tégelybe valót csináltam meg. 😉 Csak egy ötlet, mert könnyebb tárolni a port 🙂

 29. Kedves Életkert!Egy ideje érdekel és praktizálom is a makrobiotikát,így találtam meg ezt a blogot,és nagyon tetszik,igazán szimpatikus és hasznos!Örültem hogy rátaláltam:)Lenne egy kérdésem.Tudna-e valamit mondani a bolti zabpelyhek elöállításáról?Mennyire kezelik magas höfokon,s ezáltal mennyire változik meg a tápértéke ?Egyszóval mennyire mondható a bolti zabpehely egészségesnek?:) Elöre is köszönöm!Üdvözlettel:Angéla

  • Szia Angéla!
   Tegezz kérlek 🙂
   Sajnos, fogalmam sincs, kezelik-e a bolti zabpelyhet, mert én magamnak pelyhesítem egy kis kézi malommal. Holnap megkérdezem a bioboltos barátnőmet, hátha ő tudja 😉

 30. Kedves Ildikó ! A paleolit életmód oldalán találtam egy receptet : Barackos -mákos gombóc .Ezzel kapcsolatban kérdezném , hogy az csíráztatott szotyi hogyan készül ? Fényesné Márta

  Fényesné Márta
  • Szia Márti!
   A paleos oldalt nem ismerem, de amit nálam találtál, ahhoz egyszerűen alaposan megmosod a hántolt napraforgómagot, majd 2 órára tiszta vízbe áztatod. Ezután már fel is használható, de ha marad, akkor azt is még egyszer öblítsd át, és már víz nélkül, kis tálkában tedd be a hűtőbe. 2-3 nap múlva már egész nagy csírák lesznek rajta 😉

 31. Kedves Életkert!
  Alig várom már, hogy a nyers “főzés”-be belevágjak, de az édesítőként oly gyakran használt datolyával kapcsolatban lenne kérdésem. Hol lehet, milyen márkájút beszerezni, amiben sem cukor, sem más adalékanyag nincs?
  Előre is nagyon köszönöm a választ!

 32. szia. szeretnék veled beszélni-kollégák vagyunk mindigjobban@gmail.com szeretettel Zsóka ÁLDÁS!

 33. szia Ildiko,írtam akkor,de nem vlaszoltal.sikerult eladnod az edenkertet,es uj eletet kezdened?sok puszi zsoka

 34. kuldok neked vevot mentalis segitseggel,remelem osszejon….

 35. Hálásan köszönöm Zsóka ❤

 36. szia Ildikém! sikerült eladnia z Életkertet?mennyi az ára? be be tévedek hozzád,szívesen elbeszélgetnék veled,annyira közel érezlek,az enegia…..

 37. 🙂 úgy szeretnék Veled talizni…. mihez vagy közel?

 38. Sziasztok,
  Nemrég kezdtem el nézni Somlósi Lajos videóit nézni és lenne egy olyan kerdesem hogy van olyan cikk írva ahol összevannak szedve minden arról hogy mit kell ennünk az õ tudás alapján! Válaszokat elõre is köszönöm !

  • Szia Zsolt 🙂
   Én nem ismerek ilyen cikket, de azt hallottam, Lajos ellenkezik az interneten megjelenő dolgok miden formájától. Olyat kéne esetleg megkérdezned, aki eljutott valamelyik előadására 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Adatok megadása vagy bejelentkezés valamelyik ikonnal:

WordPress.com Logo

Hozzászólhat a WordPress.com felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Google kép

Hozzászólhat a Google felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Twitter kép

Hozzászólhat a Twitter felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Facebook kép

Hozzászólhat a Facebook felhasználói fiók használatával. Kilépés /  Módosítás )

Kapcsolódás: %s

%d blogger ezt szereti: