Ez egy elég vegyes, nyers-főtt, befőttes étel, de tél van, hideg van, kimondottan jól esik egy kis tűzenergia 😉 Mennyei volt 😉
Hozzávalók 4 személyre:
1 fej édes káposzta
0,5 l paradicsomlé
1 dl házi ketchup
1dl forrásvíz
1 fej vöröshagyma
1 diónyi kókuszzsír
1 kk só
1 ek méz
1/2 bio citrom kifacsart leve
1 kk saját, szárított bazsalikom
A hagymát felkockáztam, és megfuttattam a kókuszzsíron. Felöntöttem a paradicsomokkal és a vízzel, fűszereztem, és egy pillanatra összeforraltam őket.
Mikor kihűlt, az apróra reszelt káposztára öntöttem, és jól összeforgattam 😉
Árpagombóc:
1/2 kg főtt árpa
1 nagy fej vöröshagyma
2 cikk fokhagyma
1 kk tiszta só
1 kk őrölt kömény
2 kk pirospaprika
1 ek extra szűz olívaolaj
1 kápia paprika
1 sárgarépa
1 fehérrépa
1 csészényi áztatott tökmag
1/2 csészényi áztatott dió
1/2 csészényi áztatott szotyi
A zöldségeket a magokkal és fűszerekkel a robotgépben egész finomra aprítottam. Tálba öntöttem, és hozzákevertem a főtt árpát. Golyókat formáztam belőle, és 1 órát aszaltam a sütőben 80 fokon.
Tálaláskor, mint a húsgombócot, a káposzta tetejére tettem. Rendkívül laktató, csak 2 gombócot tudtam megenni , máris dugig laktam 😉
Egészségetekre 😉
A fehér káposzta élettani hatásai
A fehér káposzta tartalmaz káliumot, ként, jódot, kalciumot, foszfort, vasat, klórt, nátriumot, nagy mennyiségű A vitamint, B vitamin komplexet, C vitamint és U vitamint.
Ezeket, az elemeket egyébként a káposztafélék családjának a többi tagja is tartalmazza. Bebizonyosodott, hogy rákellenes tulajdonságuk van, amely lassítja, a karcinogén tehát a rákkeltő anyagok felszívódását a szervezetben, illetve gátolja a sejtek mutálását, s a mutált sejtek növekedését, amelyek egyébként a rákos daganatokat képezik. A káposzta az egyik legrégibb és legelterjedtebb természetes gyógyszerünk. Ezt a tulajdonságát annak köszönheti, hogy nagymennyiségben tartalmaz ként. Mint tudjuk, testünk minden sejtjében megtaláljuk a ként. Gyógyító hatásához még hozzájárul két elem, a klór és a jód. Ez a kombináció teszi lehetővé azt, hogy az emésztőrendszerünk legtökéletesebb gyógyszere. A C vitamin tartalomból eredően a gyulladásos fogínyt kitűnően gyógyítja, rendkívül jól tisztítja a beleket, különösen a vastagbelekre van jó hatással akkor, amikor azok nem ürülnek rendesen. Arról tudjuk meg, hogy valami nincs rendben a vastagbélben, ha a káposztalé elfogyasztása után szokatlanul nagy mennyiségű gázok keletkeznek. Ez annak a jele, hogy a vastagbél nem ürül rendesen, illetve idegen baktériumok vannak jelen. Véd a bőrkiütések ellen. A káposzta fogyasztásával segítséget adunk a májnak a kobalt, nikkel és a réz mérgek semlegesítésére. A cukorbetegek számára mindenképpen ajánlatos a káposzta fogyasztása, mert az elfogyasztás után hamarosan érezhető a vércukor csökkenése vagy emelkedése a vérben. A legutóbbi kutatások bebizonyították, hogy a káposztában található kén-aminósav csökkentőleg hat a magas koleszterin szintre. A fehér káposzta rákellenes hatását vizsgálva a legjobb eredményt az emésztőszerveken jelentkező rákos – kelés, – fekély gyógyításában értek el. Így a gyomor-rák, nyombél-rák gyógyításában egyharmadára csökkent a gyógyítási idő, mint a hagyományos módszerrel gyógyítottaké. Ez annak köszönhető, hogy a három elem, a kén, a klór és a jód olyan mennyiségben és olyan kombinációban fordul elő benne, amely optimálisan hat a gyomor és a belek nyálkahártyájára és nyálkamennyiségére. A népi gyógyászatban a hörghurutos megbetegedésekre is jótékony hatással van a kálium, amit tartalmaz a káposzta. A káposzta hatására lényegesen emelkedik a bélben a barátságos, az emésztést elõsegítő baktériumok száma. Glutamin, illetve a nélkülözetlen aminosav tartalma teszi lehetővé, hogy a káposzta a májbetegség gyógyításához is A zaklatott idegeink csillapítására a stresszes helyzetek elkerülésére, a túlzott aggodalom enyhítésére, a depressziós hangulatok feloldására, az alvási zavarok megszüntetésére is fogyaszthatunk káposztát.
Forrás:
http://www.internet-work.hu/cikkhealth/zoldsegekhatasai.html
Hozzászólás