Turbolyás zöld “capuccino”   Leave a comment


OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Turbolyás capuccino

A napokban szedtem az erdőben ici-pici friss turbolyát. Bár tudom, hogy nyáron a legzamatosabb, de annyira guszta volt, a picike, zsenge kis levele, szinte kért, hogy vigyem haza;) Nem is tudtam ellenállni az enyhe ánizsos illatnak, és mivel a turbolya a szervezet turbója, így korán reggel, az első italomban  landolt 😉 Nagyon fini!!!!!

Hozzávalók személenként:

1 maréknyi friss turbolyalevél

1 alma

4-5 vékony karika banán (csak a habzás kedvéért 😉 )

3-4 dl forrásvíz

A hozzávalókat összeturmixoljuk. A banántól ilyen szép, kemény habja lesz 😉

Egészségetekre!!! ❤

 

ZAMATOS TURBOLYA – Anthriscus cerefolium

Myrrhis odorata

A zamatos turbolya, melyet illatos turbolyának is neveznek, a zellerfélék családjába tartozik. Nyugat- és Dél-Európában őshonos, de manapság a világ több területén is megtalálható. A faj neve a görög “illat” szóból származik, és a turbolya jellegzetes illatára utal.

A növény valamennyi része finom ánizsillatot áraszt. A turbolya a középkorban megbecsült fűszernövény volt, ezzel ízesítették és édesítették az ételeket, de gyógyító hatását is kihasználták.

A népi gyógyászatban a friss vagy szárított turbolyalevelekből készült teát tavaszi és őszi vértisztító kúrákhoz ajánlották. A turbolyától finom ízjegyet kapnak a zöldség- és az egytálételek is. A turbolya (különösen a francia konyhában) értékes fűszernövény.
C-vitamin-, karotin- és ásványi-só-tartalma miatt nyersen is fogyasztják.
A turbolya fontos összetevője a “fines herbes” néven ismert népszerű francia fűszerkeveréknek. A nők nagyra értékelik a zamatos turbolyából készült ránctalanító és tisztító pakolásokat.

turbolya

TAVASZI TISZTÍTÓKÚRA

A turbolya tisztító hatású, eltávolítja a szervezetből a méreganyagokat. A téli hónapok után felélénkíti az ember életkedvét. Hatását akkor érezzük igazán, ha legalább két héten át naponta fogyasztjuk. Legfinomabb a tejföllel habart levesekben és mártásokban, valamint a tojásos ételekben. Mindig a már elkészült ételekhez adjuk, hogy ne veszítse el ízét és tápanyagait. Apróra vágott levelét vajas kenyérre, párolt zöldségekre vagy fejes salátára szórhatjuk.

AZ EMÉSZTÉS ÉLÉNKÍTÉSÉRE

Az ősszel begyűjtött turbolyagyökeret főzzük puhára, és egyéb gyökérzöldségekkel együtt – készítsünk belőle ízletes salátát. Ha kihűlt, magában is fogyaszthatjuk. Kíméletesen szünteti meg a puffadást és elősegíti az emésztést, ezért főleg időseknek ajánlott.

Gyógyító hatás: A turbolyában található illóolajok emésztési panaszok esetén segítenek, ezek az
illóolajok segítenek fellazítani a légutakban letapadt váladékot, így segíti a felköhögést. A keserű anyagokkal együtt jótékonyan hatnak az epehólyagra, és elősegítik a gyomor nedvek kiválasztást. Görcsoldó hatású ezért jól bevált szer köhögés és a megfázást kísérő egyéb panaszok ellen. A növény serkenti a vérkeringést, vizelethajtó, vértisztító és enyhén izzasztó hatású. Erre elsősorban a tavaszi kúrák idején szokott szükség lenni. A leveléből készült tea serkenti a veseműködést, gyorsítja az anyagcserét. Emellett fontos összetevője vértisztító teáknak, illetve enyhíti a szájüreg és az íny gyulladásos állapotait.HATÓANYAGOK

az illóolajokon és a keserű anyagokon kívül a turbolya nagy mennyiségű C-vitamint és karotin, továbbá számos, a szervezet számára fontos ásványi anyagot tartalmaz. Az illóolaj anetolt tartalmaz. Ez az olaj az édeskömény, az ánizs és a csillagánizs magjában is megtalálható. A turbolyamagban találhatók még továbbá zsíros olajok.

Cukorbetegeknek
A cukorbetegeknek mindennap figyelniük kell az elfogyasztott szénhidrát és cukor mennyiségére. Számukra ideális a turbolya, mivel segít csökkenteni a vércukorszintet. Ha a lekvárok, desszertek, kopótok készítéséhez turbolyát használunk, nagyjából 30 %-kal csökkenthetjük a felhasznált cukor mennyiségét.

A tejelválasztás javításához
A szoptatós anyák tejfakasztónak hívják a turbolyát, mert fogyasztása növeli a tejelválasztást.

Köhögés elleni keverék
Egy mozsárban törjünk össze 2 kávéskanál turbolyamagot, és keverjük össze 20 dkg mézzel. Takarjuk le, és tegyük legalább két hétre egy sötét helyre. Megfázás és köhögő roham esetén fogyasszunk belőle naponta 3-5 kávéskanállal.

Forrás: http://timcsigyogynoveny.blogspot.hu/2015/09/zamatos-turbolya-anthriscus-cerefolium.html

Posted 2016. március 13. by eletkert in Gyógyító italok, Receptek, Táplálkozás

Tagged with , ,

Hozzászólás